groenten ovenschotel

Groenten ovenschotel met kaas

Laatste update: 14 februari, 2022 | 2 reacties

Wanneer ik trek heb in een makkelijke maaltijd, maak ik graag deze groenten ovenschotel met kaas. Het bevat namelijk lekker veel vitamines, maar het zit ook boordevol goede vetten en het vult ontzettend! Wat deze maaltijd nog extra speciaal maakt is dat je het met allerlei groenten kan maken. Dit is ontzettend handig wanneer je de koelkast moet opruimen. Omdat ik zelf vaak veel courgettes en tomaten in huis heb, gebruik ik deze groenten voor dit gerecht. Maar je mag zelf natuurlijk ook een andere groente gebruiken. Eet smakelijk!

  • Avondmaaltijd/Bijgerecht
  • Bereidingstijd: 35 – 45 minuten
  • Aantal porties: 4
  • Koolhydraten per portie: 12 gram

TIP van Timo:
Wil je graag afvallen, maar heb je geen idee waar te beginnen? Klik dan hier >>

Ingrediënten voor de groenten ovenschotel

  • 600 gram courgette (ongeveer 2 á 3 courgettes)
  • 150 gram cherrytomaatjes
  • 1 grote witte ui
  • 125 ml crème fraiche
  • 100 gram geraspte kaas
  • Verse of gedroogde oregano
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • Peper en zout naar smaak

De bereidingswijze

  1. Allereerst verwarm je de oven voor op 200 graden waarna je een ovenschotel licht invet.
  2. Vervolgens was je de groenten en halveer je de cherrytomaatjes. De courgettes snijd je in redelijk dunne plakken (maximaal 7 mm dik) en de ui snijd je fijn.
  3. Doe de groenten met de crème fraiche en kruiden in de ovenschotel en roer ze goed door elkaar. Zorg ervoor dat de crème fraiche overal zit.
  4. Zet de schotel zo’n 20 minuten in de oven.
  5. Daarna besprenkel je de schotel met de geraspte kaas. Je kan er ook voor kiezen om de helft van de kaas eerst door de groenten te roeren en de andere helft over de bovenkant te sprenkelen.
  6. Zet de schotel vervolgens terug in de oven en bak nog 15 tot 25 minuten of tot de groenten lekker zacht zijn. Serveer met nog wat verse oregano en geniet!

De voedingswaarden

Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 213
Koolhydraten: 12 gram
Vetten: 13 gram
Eiwitten: 11 gram

Veelgestelde vragen

  • Welke kaas heb ik nodig? Zelf gebruik ik wat ik op dat moment in de koelkast heb liggen, meestal is dat jonge kaas of mozzarella. Je kan echter ook oude kaas gebruiken voor wat meer pit.
  • Hoelang kan ik dit gerecht bewaren? Meestal redt de schotel het einde van de avond niet bij ons, maar je kan de schotel in principe tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Invriezen raad ik niet aan, dan worden de groenten niet lekker.

Tips voor het maken van de groenten ovenschotel

TIP 1: Groenten naar keus
Afhankelijk van welke groenten je in je koelkast hebt liggen, kan je deze ook door de schotel mengen. Broccoli, bloemkool, asperges en wortels zijn bijvoorbeeld erg lekker. Aubergines en paprika passen hier ook altijd bij, zeker als je een wat meer Mediterrane smaak wil creëren.

TIP 2: Maak het wat pittiger 
Zelf hou ik er altijd wel van als mijn maaltijd wat pittig is. Roer daarom gerust een theelepel sambal, cayennepeper of chili vlokken door de groenten voordat je de kaas erbij doet.

TIP 3: Extra eiwitten
Heb je nog honger na deze maaltijd? Dan kan je er voor de volgende keer lekker wat gehakt, kipstukjes of rundvlees doorheen mengen. Zorg ervoor dat je de stukjes van tevoren al licht bakt, zodat ze 100% zeker gaar zijn wanneer je de maaltijd gaat eten.

Trek in een andere schotel? Waarom probeer je de Mexicaanse schotel niet? Mexicaanse ovenschotel met kaas en gehakt

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 14 februari, 2022

Auteur

Rozemarijn

2 reacties op "Groenten ovenschotel met kaas"

  1. Brigitte schreef:

    Heerlijk!!! Ik heb er spekjes doorgedaan en mozzarella bovenop.

  2. Joan schreef:

    Heerlijk! Deze eet ik maandag nog een keer. En dan met een stukje kip erbij. Wederom weer heerlijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies