Mexicaanse ovenschotel met kaas en gehakt
Laatste update: 4 oktober, 2024 | 1 reactie
Vanavond ga ik lekker genieten van een Mexicaanse ovenschotel met kaas en gehakt. Deze ovenschotel bestaat eigenlijk gewoon uit taco vulling, maar dan zonder de taco’s om het koolhydraatarm te houden. Wel bevat deze schotel bloemkoolrijst, zodat je geen voedingsstoffen tekort komt. Het is erg makkelijk klaar te maken en ontzettend lekker. Geniet ervan en laat me weten wat je er van vindt!
TIP van Timo:
Wil je graag 3 kg per week verliezen en weer energie voor twee? Gebruik dit >
- Avondmaaltijd
- Bereidingstijd: 25 minuten
- Aantal porties: 4
- Koolhydraten per portie: 12 gram
Ingrediënten voor de Mexicaanse ovenschotel
- 285 gram bloemkoolrijst
- 500 gram mager rundergehakt
- 1 rode paprika, in stukjes
- 100 gram witte kool, fijngesneden
- 150 gram mais uit blik
- 1 witte ui, in stukjes
- 4 el taco kruidenmix
- 125 ml water
- 2 el tomatenpasta
- 80 gram geraspte kaas
- 1 klein bakje crème fraiche
De toppings:
- Fijngesneden tomaat
- Olijven, in plakjes
- Avocado, in plakjes
- Verse koriander
- Salsa
- Plakjes jalapeno
De bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet een ovenschaal licht in.
- Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak hierin de gesnipperde ui en gehakt totdat het gaar is.
- Voeg de gesneden paprika, maïs en fijngesneden kool toe en bak kort mee, totdat de kool iets is geslonken.
- Roer vervolgens de taco kruiden, wat water en tomatenpuree door het mengsel en laat het kort pruttelen zodat alle smaken goed samenkomen.
- Bereid de bloemkoolrijst volgens de instructies op de verpakking, giet het goed af en verspreid het gelijkmatig over de bodem van de ingevette ovenschaal.
- Schep het gehaktmengsel bovenop de bloemkoolrijst, gevolgd door een laagje crème fraîche en geraspte kaas.
- Plaats de schaal in de oven en bak het geheel 10 tot 15 minuten, of tot de kaas mooi gesmolten is.
- Haal de schaal uit de oven en garneer met verse tomatenblokjes, olijven, salsa, jalapeño’s en stukjes avocado. Strooi er tot slot wat verse koriander over voor extra smaak.
- Serveer direct en geniet van je heerlijke gerecht!
De voedingswaarden
Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 450
Koolhydraten: 12 gram
Vetten: 30 gram
Eiwitten: 32 gram
Veelgestelde vragen
- Kan ik ook sla in plaats van kool gebruiken? Dat kan zeker, maar ik raad je dan aan om de sla rauw toe te voegen nadat de schotel in de oven is geweest. Dat is lekkerder.
- Hoelang kan ik dit gerecht bewaren? Je kan het tot 3 dagen in de koelkast bewaren en tot 2 maanden in de vriezer.
- Welke kaas heb ik nodig? Ik gebruik zelf een lekkere smaakvolle cheddar, maar in principe is elke kaas prima om te gebruiken!
Tips voor het maken van de Mexicaanse ovenschotel
TIP 1: Maak zelf je kruidenmix
Je kan zelf je eigen kruidenmix maken door komijnpoeder, kaneel, cayennepeper, paprikapoeder, piment, sumak, knoflookpoeder, uipoeder, tijm en oregano te combineren in hoeveelheden naar smaak. Dit smaakt anders dan een taco kruidenmix, maar is erg lekker en past prima bij het recept!
TIP 2: Maak het vegetarisch
Dit gerecht kan je ook makkelijk vegetarisch maken door het gehakt te vervangen door een vegetarisch alternatief. Deze kan je kopen in de supermarkt of zelf maken met behulp van sojabrokken of seitan.
TIP 3: Extra vulling
Mag je van jezelf wat meer koolhydraten? Dan is het ook heel erg lekker om een klein blikje kidneybonen aan de schotel toe te voegen. Deze geven net wat meer vulling en ze zijn een bron van goede vitamines en mineralen. Eet smakelijk!
Liever een wrap? Probeer deze eens! Wrap met gehakt – Koolhydraatarm en eiwitrijk!
TIP van Timo:
Ik heb 4 weekmenu’s voor je klaargezet die je direct kan gebruiken? Klik hier
Gisteren (do 3/3 ) deze Mexicaanse ovenschotel gemaakt. Simpel, snel een echt heerlijk??