mexicaanse ovenschotel

Mexicaanse ovenschotel met kaas en gehakt

Laatste update: 8 oktober, 2022 | 1 reactie

Vanavond ga ik lekker genieten van een Mexicaanse ovenschotel met kaas en gehakt. Deze ovenschotel bestaat eigenlijk gewoon uit taco vulling, maar dan zonder de taco’s om het koolhydraatarm te houden. Wel bevat deze schotel bloemkoolrijst, zodat je geen voedingsstoffen tekort komt. Het is erg makkelijk klaar te maken en ontzettend lekker. Geniet ervan en laat me weten wat je er van vindt!

TIP van Timo:
Wil je graag 3 kg per week verliezen en weer energie voor twee? Gebruik dit >

  • Avondmaaltijd
  • Bereidingstijd: 25 minuten
  • Aantal porties: 4
  • Koolhydraten per portie: 12 gram

Ingrediënten voor de Mexicaanse ovenschotel

  • 285 gram bloemkoolrijst
  • 500 gram mager rundergehakt
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 100 gram witte kool, fijngesneden
  • 150 gram mais uit blik
  • 1 witte ui, in stukjes
  • 4 el taco kruidenmix
  • 125 ml water
  • 2 el tomatenpasta
  • 80 gram geraspte kaas
  • 1 klein bakje crème fraiche

De toppings:

  • Fijngesneden tomaat
  • Olijven, in plakjes
  • Avocado, in plakjes
  • Verse koriander
  • Salsa
  • Plakjes jalapeno

De bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschotel in.
  2. Vervolgens verhit je een beetje olie in een pan en bak je hierin de ui en gehakt gaar. Voeg daarna de paprika, mais en kool toe en bak kort tot de kool begint te slinken.
  3. Daarna doe je de taco kruiden, het water en de tomatenpasta erbij en roer je alles goed door elkaar.
  4. Intussen bak of kook je de bloemkoolrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat het goed uitlekken en verdeel het dan over de bodem van de ovenschotel.
  5. Daarna schep je het gehaktmengsel over de rijst en bedek je de schotel met een laagje crème fraiche en geraspte kaas.
  6. Zet de schotel zo’n 10 tot 15 minuten in de oven of tot de kaas goed gesmolten is. Daarna schep je er verse tomaten, olijven, salsa, jalapeno en avocado bij. Garneer met verse koriander en eet smakelijk!

De voedingswaarden

Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 450
Koolhydraten: 12 gram
Vetten: 30 gram
Eiwitten: 32 gram

Veelgestelde vragen

  • Kan ik ook sla in plaats van kool gebruiken? Dat kan zeker, maar ik raad je dan aan om de sla rauw toe te voegen nadat de schotel in de oven is geweest. Dat is lekkerder.
  • Hoelang kan ik dit gerecht bewaren? Je kan het tot 3 dagen in de koelkast bewaren en tot 2 maanden in de vriezer.
  • Welke kaas heb ik nodig? Ik gebruik zelf een lekkere smaakvolle cheddar, maar in principe is elke kaas prima om te gebruiken!

Tips voor het maken van de Mexicaanse ovenschotel

TIP 1: Maak zelf je kruidenmix
Je kan zelf je eigen kruidenmix maken door komijnpoeder, kaneel, cayennepeper, paprikapoeder, piment, sumak, knoflookpoeder, uipoeder, tijm en oregano te combineren in hoeveelheden naar smaak. Dit smaakt anders dan een taco kruidenmix, maar is erg lekker en past prima bij het recept!

TIP 2: Maak het vegetarisch
Dit gerecht kan je ook makkelijk vegetarisch maken door het gehakt te vervangen door een vegetarisch alternatief. Deze kan je kopen in de supermarkt of zelf maken met behulp van sojabrokken of seitan.

TIP 3: Extra vulling
Mag je van jezelf wat meer koolhydraten? Dan is het ook heel erg lekker om een klein blikje kidneybonen aan de schotel toe te voegen. Deze geven net wat meer vulling en ze zijn een bron van goede vitamines en mineralen. Eet smakelijk!

Liever een wrap? Probeer deze eens! Wrap met gehakt – Koolhydraatarm en eiwitrijk!

TIP van Timo:
Ik heb 4 weekmenu’s voor je klaargezet die je direct kan gebruiken? Klik hier

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 11 februari, 2022

Auteur

Rozemarijn

Categorie

Avondeten Recepten

1 reactie op "Mexicaanse ovenschotel met kaas en gehakt"

  1. Hanny schreef:

    Gisteren (do 3/3 ) deze Mexicaanse ovenschotel gemaakt. Simpel, snel een echt heerlijk😊👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies