Hoe lang moeten sperziebonen koken?
Laatste update: 24 oktober, 2019 | Geen reacties
Sperziebonen zijn gezond. Of je deze smaakvolle boon kookt, stoomt of uit blik eet, de voedingswaarde zijn enorm positief. Daarnaast past deze boon perfect bij verschillende soorten recepten.
Maar voordat ik antwoord geef op de vraag hoe lang moeten sperziebonen koken, vertel ik je eerst hoe gezond ze zijn. Deze fijne en kleine groente is krachtiger dan je denkt!
De gezonde eigenschappen van sperziebonen
Allereerst bevatten sperziebonen geen cholesterol. Uiteraard heeft je lichaam cholesterol nodig voor een gezonde celgroei. Alleen te veel cholesterol is niet goed voor je (1).
Een hoog cholesterol kan leiden tot een opeenhoping van vet in de bloedvaten. Dit verstoort de bloedtoevoer naar het hart en de hersenen. In ongeveer 70 gram gekookte groene bonen zit 4,0 g vezels.
Deze vezels zijn deels oplosbaar en kunnen het LDL-gehalte oftewel cholesterol verlagen. Hierdoor wordt ook de gezondheid van hart ondersteunt aangezien de bloeddruk wordt verlaagd.
Tevens bevatten sperziebonen een hoop soorten vitamines zoals A, B1, B2, B3, B5, B6, B11, C, E en K. Een aantal aanwezige mineralen zijn: kalium, calcium, ijzer, fosfor, magnesium, koper en zink (2).
Sperziebonen koken: Hoe lang?
Wist je dat in sperziebonen een giftig stofje zit?! Dit is de reden waarom je deze groente niet rauw kunt eten. Je moet ze eerst koken of bakken. De kooktijd van sperziebonen is tussen de 12 en 15 minuten.
Hou je van beetgaar dan is 12 minuten voldoende. Wil je ze liever slap kook ze dan minimaal 15 minuten. Je kunt tussendoor proeven of je structuur goed vindt.
Opzoek naar makkelijke en snelle gezonde recepten? Probeer dan ons gratis weekmenu met boodschappenlijstje! => Ontvang hier het weekmenu
Sperziebonen bakken
Je kunt sperziebonen uiteraard ook bakken. Vooral in een combinatie met andere groente is dit erg lekker! Denk dan bijvoorbeeld aan ui, paprika, courgette en Chinese kool.
Wat je het beste kunt doen is de sperziebonen eventjes kort koken (ongeveer 6 minuten). Daarna kun je de sperziebonen in de pan doen en 5 min bakken samen met de andere groenten. Dit is niet alleen makkelijker maar ook nog eens lekkerder (3)!
Recept met sperziebonen
Nu je te weten bent gekomen hoe lang je sperziebonen moet koken, deel ik ook nog een heerlijk recept. Het recept dat ik met je deel is koolhydraatarm en eiwitrijk!
Ingrediënten
- 500 g verse sperziebonen
- 100 g baconreepjes
- 50 g cashewnoten (ongezouten)
- 4 zongedroogde tomaten (koelvers)
- olijfolie
- chilipoeder
- snufje nootmuskaat
Bereidingswijze
1. De sperziebonen kook je 5 minuten en laat ze daarna in een vergiet uitlekken. Zodra lekken is gestopt dep je de sperziebonen droog met keukenpapier of een theedoek.
2. Pak de wokpan erbij en verhit 1 tl olijfolie. Roerbak de bacon 2 minuten en voeg de sperziebonen toe. Schep om en bak 2 minuten.
3. Ondertussen snijd je de gedroogde tomaten in stukjes of reepjes en voeg je toe aan de wokpan. Bak 1 minuut me op laag vuur en tot slot voeg je de cashewnoten toe.
4. Verdeel over 4 borden en geniet van de heerlijke smaak!
Tip van Timo: bij dit recept hoort natuurlijk ook een lekker toetje. Dit Grieks dessert kan ik je echt aanraden!
Voedingswaarden
Portiegrootte: 1/4
Calorieën: 287
Koolhydraten: 11 g
Eiwitten: 13 g
Vetten: 18 g