is kokosmeel gezond

Is Kokosmeel Gezond? Belangrijke Informatie!

Laatste update: 17 juni, 2020 | 4 reacties

Is kokosmeel gezond? Deze vraag ontvang ik regelmatig. Hoog tijd om je alles te vertellen over kokosmeel. Misschien heb je geen idee wat kokosmeel precies is en ook deze vraag zal ik beantwoorden. Ontdek welke eigenschappen je kunt verwachten van deze meelsoort!

TIP:
Wil je graag de beste kokosmeel gebruiken zodat je alle lichamelijke voordelen ervaart? Deze heb je nodig >>

Is kokosmeel gezond?

Aangezien kokosmeel steeds vaker wordt toegepast, beantwoord ik graag een aantal vragen. Wanneer je gebruik maakt van een koolhydraatarm dieet, is kokosmeel ideaal.

Daarnaast bevat kokosmeel een hoop belangrijke voedingstoffen. Hier vertel ik je later meer over. Laten we beginnen met de vraag wat is kokosmeel?

Wat is kokosmeel?

Om kokosmeel te maken wordt het vlees van kokosnoten gebruikt. Het vlees wordt gedroogd en geraspt. Hierdoor blijft er een meelachtige textuur achter, oftewel kokosmeel.

De smaak die kokosmeel bevat is lichtzoet. Als je een recept maakt met kokosmeel is deze zoete smaak niet overheersend. Je eten smaakt nog altijd naar de ingrediënten die je gebruikt hebt.

Is kokosmeel gezond

Wat zit er in kokosmeel?

Het antwoord op de vraag is kokosmeel gezond kan ik beantwoorden met JA! Maar wat zit er dan precies in kokosmeel?

Allereerst bevat kokosmeel enorm veel voedingsvezels namelijk 49%. Kokosmeel bevat tevens veel eiwitten die weer belangrijk zijn voor het herstel en behoud van je spieren.

Maak je bijvoorbeeld gebruik van een koolhydraatarm dieet, dan heb je extra eiwitten nodig. Je wilt namelijk niet dat je spiermassa verloren gaat. Door voldoende eiwitten te eten bescherm je je spieren tegen afbraak.

”Wist je dat kokosmeel minder koolhydraten bevat dat bepaalde groenten soorten. Kokosmeel is daardoor enorm populair bij mensen met diabetes. Er ontstaan namelijk geen pieken in de bloedsuikerspiegel wanneer je kokosmeel gebruikt voor het maken van recepten”.

Is kokosmeel glutenvrij?

Jazeker! Mocht je een glutenallergie hebben dan kun je kokosmeel prima toepassen. Hierdoor voorkom je buikpijn, buikkrampen, diarree en een opgezette buik.

Afvallen met kokosmeel

Is kokosmeel gezond dat je er ook mee kunt afvallen? Ook deze vraag kan ik beantwoorden met JA. Kokosmeel zorgt er namelijk voor een snellere vetverbranding. Dit heeft te maken met de aanwezige vetzuren.

Er zijn een hele hoop recepten waar kokosmeel in zit verwerkt. Ook kun je andere meelsoorten vervangen voor kokosmeel. Ben je van plan om dit te gaan doen, lees dan hieronder hoe je de juiste hoeveelheid kunt berekenen.

Bakken met kokosmeel

is kokosmeel gezond

Bloem of meel kun je niet 1 0p 1 vervangen voor kokosmeel. Dit heeft te maken met de aanwezige voedingsvezels. Wat je het beste kunt doen is 20% van de hoeveelheid bloem of meel, vervangen met kokosmeel.

Ook al lijkt dit op het eerste oogopslag weinig, voeg er er niet extra kokosmeel aan toe. Waar je ook rekening mee moet houden is dat je aan deze hoeveelheid kokosmeel, melk of eieren moet toevoegen.

Om het iets makkelijker te maken gebruik ik het volgende voorbeeld:

In de meeste recepten heb je aan 200 tot 300 gram meel nodig. Dit vervang je voor 40 tot 60 gram kokosmeel. Je voegt er ook 3 a 4 eieren aan toe.

Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om recepten te maken waar kokosmeel wordt gebruikt. Zo weet je exact hoeveel gram je nodig hebt!

De voordelen van Kokosmeel op een rij

Kokosmeel kent een aantal belangrijke voordelen. Eerder in dit artikel heb ik de voordelen apart benoemd. Om het overzichtelijk te houden lees je hieronder de kracht van kokosmeel.

√ Koolhydraatarm
√ Goedkoop
√ Hoog in eiwitten
√ Hoog vezelgehalte
√ Glutenvrij

Nadelen van Kokosmeel

Is kokosmeel gezond inclusief de nadelen van kokosmeel? Ja, absoluut het kan alleen even tijd nodig hebben voordat je goed met kokosmeel kunt omgaan.

× Beslag kan redelijke snel klonteren
× Juiste dosering is van belang

Maar er is goed nieuws! Er zijn namelijk kokosmeel producten te koop die de samenstelling gefilterd hebben. Hierdoor vindt klonteren minder snel plaats en bak je stukken eenvoudiger met kokosmeel. Hieronder lees je waar je deze kokosmeel kunt aanschaffen.

Kokosmeel kopen

Ben je van plan om kokosmeel te kopen, zorg er dan voor dat je de juiste in huis haalt. De kokosmeel die ik gebruik is van Body&Fit.

Deze kokosmeel staat erom bekend niet te klonteren. Ook de reviews (83 beoordelingen) laten zien dat deze kokosmeel zeer gewaardeerd wordt.

kokosmeel kopenBestel hier de Pure Coconut Flour het goedkoopst >>

Ervaringen met kokosmeel

Heb je ervaringen met kokosmeel, deel deze dan onderaan in dit artikel. Uiteraard kun je hier ook vragen stellen over kokosmeel.

Mijn persoonlijke ervaringen zijn in ieder geval positief. Wat ik een pluspunt vind is dat de smaak van recepten niet beïnvloed wordt.

Hierdoor gebruik je vaak kokosmeel zodat je zeker weet dat je laag in koolhydraten blijft. Probeer het zeker een keer uit zodat je kennis kunt maken met de kracht van kokosmeel.

Tot slot is kokosmeel gezond?

Je bent nu alles te weten gekomen over kokosmeel. Zoals je kunt zien heeft kokosmeel enorm veel gezonde voordelen. Zorg er wel voor dat je kokosmeel op de juiste manier gebruikt.

Er zijn genoeg recepten waar je bloem en meel kunt vervangen voor kokosmeel. Dit maakt het ideaal om recepten extra koolhydraatarm te bereiden.

De hoeveelheid eiwitten in kokosmeel ondersteunen je spieren. Wist je trouwens dat eiwitten de bouwstenen zijn van je spieren?! Je hebt eiwitten dagelijks nodig om te kunnen functioneren, denken, slapen, bewegen en ga zo maar door.

Als je meer over eiwitten te weten wilt komen, lees dan zeker het volgende artikel: Waarom Eiwitten Enorm Belangrijk Zijn!

Ik wens je veel plezier met het gebruiken van kokosmeel. Vergeet niet je ervaringen of vragen over kokosmeel hieronder met ons te delen 🙂

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 3 oktober, 2017

Auteur

Timo

Categorie

Gezondheid

Tags

4 reacties op "Is Kokosmeel Gezond? Belangrijke Informatie!"

 1. Magda schreef:

  Bij toeval heb ik(dus echt zonder te weten) drie meelsoorten bij elkaar gemixed, wat zout, melk, water, en een eitje en dat bleek een gouden combi te zijn voor “drie in de pan”…Witmeel, kokosmeel,lijnzaadmeel…een derde
  deel van elke soort…(maw:van elke soort b.v. een grote lepel vol)
  Heerlijke smaak en ipv een vol gevoel na een pannenkoek, juist een licht gevoel na het eten..
  Op de pannenkoekjes blauwe bessen, bramen.(verwarmd erbij)banaan, honing, kaneel…
  Snel, heerlijk en zeer licht verteerbaar..Tip: Het mengsel met een mixer mixen want inderdaad, er kunnen klontjes ontstaan in het lobbige !! mengsel…

  1. timo schreef:

   Hoi Magda,

   Bedankt voor je bericht. Zo te lezen heb je er wat lekkers van gemaakt :-).
   Dit ga ik ook proberen.

   Als je nog meer verrassende combinaties ontdekt hoor ik het graag.
   Fijne avond!

   Groeten Timo

 2. Irma schreef:

  Kokosmeel smaakt heel lekker in kwark en yoghurt!

  1. Jannie schreef:

   Ja dat doe ik ook elke ochtend in mijn kefir ontbijt met lijnzaad pompoenpitten en zonnebloem pitten en wat noten heerlijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies