koolhdyraatarme kruidnoten

De knapperigste koolhydraatarme kruidnoten

Laatste update: 1 december, 2021 | Geen reacties

Aankomende zondag is het weer tijd om Sinterklaas te vieren en daar mogen ook zeker geen kruidnoten bij ontbreken. Ik ben dol op kruidnoten! Ze zitten vol smaak, ze zijn knapperig en lekker klein waardoor ik me niet schuldig hoef te voelen als ik er teveel eet. Dit jaar heb ik besloten om zelf koolhydraatarme kruidnoten te maken. Het is eigenlijk heel makkelijk en het zelf maken maakt ze nog lekkerder. Bovendien bevatten deze kruidnoten weinig koolhydraten, wat ze een perfecte snack maakt wanneer je op je voeding aan het letten bent. Eet smakelijk!

  • Gebak
  • Bereidingstijd: 30 minuten
  • Aantal porties: 8 (met ieder ongeveer 8-10 kruidnoten)
  • Koolhydraten per portie: 2 gram

TIP van Timo:
Effectief en snel afvallen? Meld je dan direct aan voor deze heerlijke weekmenu’s! > Direct ontvangen

Ingrediënten voor de koolhydraatarme kruidnoten

  • 150 gram amandelmeel
  • 50 gram roomboter
  • 1 middelgroot ei
  • 1 tl bakpoeder
  • 50 g suikervrije zoetstof (zoals Sukrin)
  • 1 tl vanille extract
  • Een beetje zout
  • 2 tl kruidenmengsel

Voor het kruidenmengsel:

  • 8 tl kaneel
  • 2 tl kruidnagel
  • 2 tl nootmuskaat
  • 1 tl gember
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl venkelzaad poeder
  • 1/2 tl kardemompoeder

Let op: Je maakt meer dan je nodig hebt voor dit recept. De overige hoeveelheid kan je bewaren!

De bereidingswijze

  1. Allereerst verwarm je de oven voor op 170 graden en leg je een vel bakpapier op een bakplaat.
  2. Meng daarna alle droge ingrediënten samen in een kom totdat het goed gemengd is.
  3. Intussen verhit je de boter in een klein pannetje en laat je deze afkoelen. Zorg ervoor dat de boter niet opbakt!
  4. Klop het ei los door de roomboter en doe hier ook het vanille-extract bij. Schenk dan de vloeistoffen door de droge ingrediënten en roer alles goed door elkaar.
  5. Kneed het deeg daarna met je handen en maak hier kleine bolletjes van, van ongeveer 1 tot 2 cm per stuk. Leg deze één voor één op de bakplaat.
  6. Bak de koolhydraatarme kruidnoten ongeveer 15 minuten in de oven, maar controleer ze al na 10 minuten. Doordat ze erg klein zijn, kunnen ze snel aanbranden. Laat de kruidnoten na het bakken goed afkoelen buiten de oven. Eet smakelijk!

De voedingswaarden

Aantal porties: 8
Calorieën per portie: 181
Koolhydraten: 2 gram
Vetten: 16 gram
Eiwitten: 5 gram

Veelgestelde vragen

  • Welke zoetstof heb ik nodig? In principe is elke suikervrije zoetstof prima om te gebruiken zolang er weinig tot geen koolhydraten in zitten. De meeste supermarkten verkopen hier ook een variant van. Let wel goed op dat je de zoetstof in kristalvorm koopt.
  • Ik wil geen kruidenmengsel maken, wat nu? In plaats van het zelf maken, kan je ook koek- en speculaaskruiden mix gebruiken. Dit bevat ongeveer dezelfde kruiden en is beschikbaar in elke supermarkt!
  • Hoelang kan ik de kruidnoten bewaren? Je kan het deeg makkelijk invriezen voor een volgende keer, maar de kruidnoten zelf kan je tot een week in een goed afgesloten bakje bewaren. Dit hoeft niet in de koelkast, maar kan gewoon in een lade.

Tips bij het maken van de koolhydraatarme kruidnoten

TIP 1: Meer eetplezier
In plaats van kleine kruidnoten maken, kan je er ook grotere koekjes van bakken! Deze smaken hetzelfde, maar geven nog meer smulplezier. Je moet ze hiervoor 15 tot 20 minuten bakken in plaats van 10 tot 15.

TIP 2: Deel ze uit
Kinderen zijn dol op kruidnoten, dus je kan ze zeker als traktatie maken! Leg 8 kleine zakjes opzij en vul deze met de zelfgemaakte kruidnoten. Ze zullen er echt van smullen!

TIP 3: Maak een siroop
Wist je dat je het kruidenmengsel ook kan gebruiken om een lekkere siroop ervan te maken? Deze siroop kan je in je koffie doen, of gebruiken voor desserts. Het lekkerst is om hier verse kruiden voor te gebruiken, in plaats van poeder. Je maakt de siroop door de kruiden in een pannetje te doen en hier 1 kopje suiker en 1 kopje water bij te doen. Roer alles goed door elkaar en breng het aan de kook. Laat de siroop 5 minuten zachtjes doorkoken en doe dan het vuur uit. Doe de deksel op de pan en laat de siroop volledig afkoelen waarna je het in een fles kan gieten en kan bewaren in de koelkast.

Eet je liever wat andere snacks? Probeer dan alvast dit heerlijke oliebollen recept! Koolhydraatarme oliebollen met poedersuiker!

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 1 december, 2021

Auteur

Rozemarijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2022 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies