koolhydraatarme tompouce

Koolhydraatarme tompouce voor Koningsdag

Laatste update: 25 april, 2022 | 4 reacties

Overmorgen is het alweer Koningsdag en dat betekent dat we er een feestje van gaan maken! Ik ben dol op Koningsdag. Het is altijd gezellig, iedereen komt bij elkaar om feest te vieren en je kan hele leuke vondsten doen op de rommelmarkt. Tompouces horen daar natuurlijk ook bij, maar helaas kan je ze nog niet koolhydraatarm bij de bakker krijgen. Daarom maak ik dit jaar mijn eigen koolhydraatarme tompouce. Helemaal zelfgemaakt en superlekker! Dit weekend heb ik het prototype gemaakt en geproefd (dat moet dan natuurlijk ook) en hij is helemaal goedgekeurd voor Koningsdag!

  • Gebak
  • Bereidingstijd: 35 minuten bakken en 2 uur in de koelkast
  • Aantal porties: 4
  • Koolhydraten per portie: 4,2 gram

TIP van Timo:
Wil je graag afvallen, maar heb je geen idee waar te beginnen? Klik dan hier >>

Ingrediënten voor de koolhydraatarme tompouce

Voor het deeg:

  • 150 gram amandelmeel
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram suikervrije zoetstof in kristalvorm
  • 1 tl bakpoeder
  • Een beetje vanille extract

Voor de vulling:

  • 2 grote eieren
  • 1 eidooier
  • 250 ml slagroom
  • 2 blaadjes gelatine (of 1 á 2 tl agar voor de vegetarische variant)
  • 1 vanille stokje
  • 50 gram suikervrije zoetstof in kristalvorm

Voor het glazuur:

  • Suikervrije zoetstof in poedervorm naar smaak
  • Een paar druppeltjes oranje kleurstof
  • Een beetje water

De bereidingswijze

  1. Allereerst verwarm je de oven voor op 180 graden en leg je een vel bakpapier op de bakplaat.
  2. Vervolgens snijd je de boter in kleine blokjes en zet je deze buiten de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.
  3. Daarna meng je het amandelmeel, zoetstof, bakpoeder en vanille extract door elkaar in een kom. Gebruik dan een vork om de roomboter door het deeg te doen zonder dat er klontjes achterblijven.
  4. Kneed het deeg tot een bal en rol deze uit tot het overal even dik is (en ongeveer 4 mm). Maak er dan een vierkant van en snijd deze in 8 gelijke stukken (dit kan ook na het bakken, maar ik vind het makkelijker om te doen als het deeg nog zacht is).
  5. Daarna bak je het deeg voor ongeveer 20 minuten in de oven of tot het goed stevig is geworden. Laat het volledig afkoelen en zet opzij.
  6. Nu is het tijd voor de vulling. Week de gelatineblaadjes in een kommetje en zet kort opzij. Schenk daarna de slagroom in een klein pannetje en doe hier de eieren en eidooier doorheen samen met de vanille en zoetstof.
  7. Vervolgens verhit je langzaam het mengsel en roer je alles goed door elkaar met een garde. Blijf roeren tot het in begint te dikken en voeg dan de gelatine toe. Roer deze erdoorheen tot het begint op te lossen en de vulling lekker dik wordt.
  8. Schenk de vulling in een schaal met een platte bodem en zet deze 2 uur in de koelkast om op te stijven.
  9. Daarna maak je de topping. Dit doe je door een hoeveelheid poeder zoetstof te mengen met een beetje kleurstof en water tot je een lekker dik glazuur krijgt. Ook deze kan je kort in de koelkast zetten om iets te verharden.
  10. Ten slotte zet je de tompouces in elkaar. Smeer een dikke laag vulling op een koekje en leg er een ander koekje op. Smeer daar het glazuur overheen en voilá, je hebt een heerlijke koolhydraatarme tompouce!

De voedingswaarden

Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 401
Koolhydraten: 4,2 gram
Vetten: 35 gram
Eiwitten: 12,5 gram

Veelgestelde vragen

  • Hoelang kan ik de tompouce bewaren? Je kan ze tot 2 dagen in de koelkast bewaren, maar vers zijn ze het lekkerst.
  • Waar kan ik oranje kleurstof vinden? De meeste toko’s hebben tegenwoordig een groot aanbod kleurstoffen. Soms kan je ze ook bij de HEMA of Xenos vinden.

Tips voor het maken van de koolhydraatarme tompouce

TIP 1: Vegetarisch zonder gelatine
Wanneer je vegetarisch eet, kan je nog steeds een tompouce maken. Het is hierbij handig om de gelatine te vervangen door agar. Dit is een plantaardige gelatine en het werkt op een iets andere manier. Agar is namelijk een poeder en deze kan je direct in de pan bij de room doen. Wanneer de room verhit, activeert de agar waardoor het gaat opstijven wanneer het daarna afkoelt. Let wel op dat het niet aanbakt.

TIP 2: Andere kleuren
Je kan ook de Nederlandse vlag of andere vlaggen maken met het glazuur. Dit doe je door het glazuur in verschillende bakjes klaar te maken met elk een andere kleur erin.

TIP 3: Zoetstof kopen
De meeste supermarkten hebben tegenwoordig een klein assortiment suikervrije zoetstof (zonder koolhydraten) die je kan gebruiken bij dit recept. Kan je het niet vinden daar? Dan heb je online ook Sukrin of Steviala die elk goede en betaalbare producten hebben om mee te bakken.

Geen trek in een tompouce, maar juist iets wat fruitiger? Probeer dan deze oranje smoothie! Hittegolf mango smoothie

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

4 reacties op "Koolhydraatarme tompouce voor Koningsdag"

  1. Coby schreef:

    Mag je ook slagroom gebruiken als vulling? Ik hou niet van pudding.

    1. Rozemarijn schreef:

      Hoi Coby,

      Dat is geen probleem! Je kan hierbij wel het beste voor opklopbare slagroom kiezen zonder al teveel suiker. Deze bevat vaak minder koolhydraten dan slagroom uit een bus.

      Groetjes, Rozemarijn (Team BGreat)

  2. Corine Miedema schreef:

    Vandaag gemaakt maar oh wat gaat er veel kunstmatige suiker in, had er na het eten een beetje naar gevoel in mijn lichaam van, en heel veel dorst.
    Voor de rest vond ik het wel een mooi alternatief maar wel met een bijsmaak

    1. Rozemarijn schreef:

      Hoi Corine,

      Wat jammer dat u daar last van had! Nou zijn tompouces over het algemeen erg zoet en vullend, dus kan ik me daar wel wat bij voorstellen. Mogelijk helpt het in het vervolg om de suikervervangers te halveren. Dan is het nog steeds zoet, maar net een tikje minder dan normaal.

      Groetjes, Rozemarijn (Team BGreat)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


© 2016 - 2022 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies