lahmacun

Koolhydraatarme Lahmacun | Turkse Pizza Recept

Laatste update: 13 juli, 2022 | Geen reacties

Lahmacun is een Turkse pizza met een dunne, tortilla-achtige bodem en een heerlijk basisbeleg van gehakt, ui en tomatensaus. Ik ben er dol op, maar ik moet toegeven dat het me veel te lang heeft geduurd voordat ik bedacht dat ik deze ook koolhydraatarm kon maken. Het recept is super eenvoudig en lekker! Ik heb daarnaast twee recepten versies voor je: één met de bodem zelfgemaakt, en één met een koolhydraatarme tortilla als bodem. Zo kan je zelf bepalen hoe je je Turkse pizza wil maken. Geniet ervan!

  • Avondmaaltijd, lunch, bijgerecht
  • Bereidingstijd: 30 minuten/7 minuten
  • Aantal porties: 2
  • Koolhydraten per portie: 5 gram

TIP van Timo:
Wil je graag afvallen en meer energie? Gebruik hiervoor mijn overheerlijke weekmenu’s! > Direct ontvangen

De ingrediënten

Voor de zelfgemaakte bodem: 

  • 130 gram lijnzaadmeel* (online verkrijgbaar of bij een gezondheidswinkel)
  • 20 g amandelmeel
  • 20 gram psylliumvezels
  • 250 ml heet water
  • 2 eiwitten van middelgrote eieren
  • 1 tl baksoda
  • 1 tl azijn
  • 30 g geraspte Parmezaan
  • Peper en zout naar smaak
  • Optioneel: 30 g proteïnepoeder voor een betere consistentie en extra eiwitten

Met een tortilla bodem:

  • 2 koolhydraatarme tortilla’s (online verkrijgbaar)

Voor het beleg:

  • 200 gram mager rundergehakt
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 ui
  • 250 ml passata
  • 1 tl Baharat kruidenmix
  • 1/2 tl karwijzaad

*: Je kan ook zelf lijnzaadmeel maken door hele of gebroken lijnzaad in een keukenmachine te doen en te vermalen tot een poeder-achtige substantie. 

De bereidingswijze van de Lahmacun

  1. Allereerst verwarm je de oven voor op 200 graden en daarna doe je alle droge bodem ingrediënten bij elkaar in een kom.
  2. Roer alles goed door elkaar en voeg beetje bij beetje het hete water, de eiwitten en de kaas eraan toe. Roer alles nogmaals goed door elkaar en laat het dan 10 minuten rusten.
  3. Na 10 minuten rol je twee evengrote, dunne deegbodems uit op een vel bakpapier (mogelijk heb je 2 vellen nodig) en deze zet je dan voor 5 minuten in de oven.
  4. Intussen maak je het beleg klaar door wat olie in een pan te verhitten en hierin het gehakt rul te bakken. Hak het met een spatel in zeer kleine stukjes.
  5. Voeg daarna de ui, knoflook en kruiden toe en bak tot de ui glazig begint te worden.
  6. Vervolgens schenk je de passata erbij en laat je alles nog zo’n 5 minuten pruttelen.
  7. Haal de Lahmacun uit de oven en verdeel het beleg over beide pizza’s. Smeer het goed uit en doe ze dan nog voor 7-10 minuten terug in de oven.
  8. Wanneer ze klaar zijn met bakken, kan je er eventueel nog wat sla, komkommer, tomaat en knoflooksaus op doen, maar je kan ze ook eten zoals ze zijn. Geniet ervan!

De voedingswaarden

Aantal porties: 2
Calorieën per portie: 578
Koolhydraten: 5 gram
Vetten: 30 gram
Eiwitten: 58 gram

Veelgestelde vragen

  • Hoelang kan ik de lahmacun bewaren? Je kan deze invriezen tot wel 3 maanden lang, maar je kan ze ook voor 4 dagen in de koelkast bewaren. Het lekkerst is natuurlijk om ze vers te eten.
  • Waar kan ik koolhydraatarme tortilla’s kopen? Je kan deze vinden bij de meeste online sportshops, maar soms verkopen gezondheidswinkels ze ook. Dit is afhankelijk van de winkel.

Tips voor het maken van de Lahmacun

TIP 1: Lekker pittig
Een Lahmacun mag best een beetje pittig zijn. Voeg dus gerust lekker wat chilivlokken toe aan het beleg, of verwerk een fijngesneden pepertje in het deeg. Zolang het niet te pittig voor je is, mag je lekker losgaan. Hete peper is namelijk best goed voor je gezondheid.

TIP 2: Topping tips
Meestal wordt een Turkse pizza gegeten met sla, tomaat, komkommer, sambal en knoflooksaus erop. Je kan deze dan oprollen of snijden als een pizza. Je kan er echter ook nog wat geraspte kaas op doen, of lekker wat eiwitrijke yoghurt in plaats van knoflooksaus. Geniet ervan!

TIP 3: Simpele bodem
Je kan ook een hele simpele bodem maken van een omelet. Deze moet je dan echter wel bakken in een pan. Je kan deze daarna wel in de oven doen, maar het blijft zachter dan een echte Turkse pizza, dus die is dan niet knapperig.

Trek in een Italiaanse pizza? Probeer deze eens! Kaas pizza met tomatensaus

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


© 2016 - 2022 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies