Lemon bar recept | Lactose-, gluten- en eivrij!
Laatste update: 11 mei, 2022 | Geen reacties
Nu dat het weer steeds warmer wordt, begin ik echt trek te krijgen in frisse tussendoortjes. Kijk bijvoorbeeld naar dit heerlijke lemon bar recept! Het is makkelijk klaar te maken en nog ontzettend lekker ook! Wat dit recept extra bijzonder maakt is dat het helemaal lactosevrij, glutenvrij en eivrij is! Dit is fijn voor mensen met een intolerantie voor deze stoffen, maar ook voor mensen die liever plantaardig eten of juist even geen zin hebben in eieren. Zo kan iedereen genieten van deze heerlijke gebakjes. Geniet ervan!
- Gebak/Dessert
- Bereidingstijd: 35 minuten
- Aantal porties: 12 tot 16 stukjes
- Koolhydraten per portie: 3 gram
TIP van Timo:
Wil je graag afvallen, maar heb je geen idee waar te beginnen? Klik dan hier >>
De ingrediënten voor het lemon bar recept
Voor de bodem:
- 150 gram amandelmeel
- 4 á 5 eetlepels kokosolie (gesmolten)
Voor de lemon vulling:
- 350 gram plantaardige roomkaas of lactosevrije roomkaas naturel
- 250 ml soja yoghurt
- 2 el citroensap
- 2 tl citroenrasp
- 30 gram suikervrije zoetstof in poedervorm
- 3.5 el amandelmeel
- Optioneel: wat kurkuma of kleurstof voor een extra gele kleur
- Optioneel: wat druppeltjes citroen aroma voor een sterkere citroensmaak
De bereidingswijze
- Allereerst verwarm je de oven voor op 170 graden waarna je de ingrediënten van de bodem in een kom mengt en op een bakplaat of ovenschotel uitdrukt tot een gelijke bodem. Bak deze kort in de oven, zo’n 5 minuten.
- Vervolgens meng je alle vulling-ingrediënten in een andere kom en schenk je deze over de bodem.
- Bak daarna de bars voor zo’n 20 á 25 minuten. De vulling is nu nog erg nat, maar dat hoort.
- Laat de bars afkoelen tot kamertemperatuur en zet ze dan 2 uur in de vriezer of tot ze helemaal gestold zijn.
- Snijd de bars in stukjes en besprenkel ze eventueel met wat koolhydraatarme poedersuiker. Geniet ervan!
De voedingswaarden
Aantal porties: 14 á 16 bars
Calorieën per portie: 159
Koolhydraten: 3 gram
Vetten: 15 gram
Eiwitten: 3 gram
Veelgestelde vragen
- Waarom moeten de bars in de oven als ze toch daarna in de vriezer gaan? Dat is om de ingrediënten te activeren en goed samen te mengen op een hogere temperatuur. Het stollen zorgt ervoor dat ze daarna niet uitlopen.
- Hoelang kan ik de bars bewaren? Je kan ze tot 3 maanden in de vriezer bewaren en tot 3 dagen in de koelkast in een afgesloten container.
Tips voor het maken van het lemon bar recept
TIP 1: Makkelijker stollen
Eet je wel eieren? Dan kan je eventueel 2 opgeklopte eiwitten toevoegen aan de vulling van de bars. Zo stollen ze net wat beter en zijn ze steviger na het bakken. Je kan ze dan eventueel ook in de koelkast laten opstijven in plaats van in de vriezer.
TIP 2: Voeg kruiden toe
Rozemarijn of lavendel passen heel goed bij citroen. Door wat kruiden bij het beslag toe te voegen, kan je een bijzondere en lekkere smakencombinatie creëren.
TIP 3: Zonder bodem
Ben je niet zo dol op amandelmeel? Dan kan je de bodem ook weglaten. Ik raad je dan wel aan om de cakejes op een vel bakpapier te bakken (dat raad ik sowieso aan). Dan blijven ze namelijk niet zo snel aan de schaal plakken.
Geen trek in citroen? Waarom probeer je dan deze bosbessentaart niet? De lekkerste bosbessentaart