mango gezond

9 geweldige voordelen van mango!

Laatste update: 10 februari, 2020 | 2 reacties

De mango is niet zo maar een stukje fruit. In bepaalde delen van de wereld spreekt ment zelfs van de ‘koning der vruchten’. Oorspronkelijk komt de mango uit Zuidoost-Azië en India. Wist je dat er honderden soorten mango’s zijn. Elk met een unieke vorm, smaak, kleur en grootte (1). Deze vrucht is niet alleen lekker van smaak maar bevat ook geweldige voedingsstoffen. Studies tonen aan dat de voedingsstoffen in mango gezondheidsvoordelen oplevert zoals een verbeterde spijsvertering, gezichtsvermogen en een lager risico op bepaalde vormen van kanker. Waarom de mango gezond is lees je hieronder.

De 9 gezondheidsvoordelen van mango

1. Hoog in antioxidanten

Mango zit vol met plantaardige stoffen zoals anthocyanen, catechinen, mangiferine, kaempferol en vele anderen (2). Deze plantaardige stoffen oftewel aminozuren zijn belangrijk voor het beschermen van de cellen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen namelijk cellen beschadigen (3). Onder de plantaardige stoffen heeft mangiferine een zeer krachtige werking en wordt dit ook wel het ”super antioxidant” genoemd (4).

KORTOM:
Mango bevat veel sterke plantaardige stoffen die een beschermende werking hebben voor het menselijke lichaam

2. Ondersteunt de gezondheid van het hart

In mango zit magnesium en kalium. Ze ontspannen de bloedvaten waardoor lagere bloeddrukniveaus worden bevorderd (5), (6). Ook zit er in mango mangiferine. Mangiferine helpt hartcellen te beschermen tegen ontstekingen en oxidatieve stress (een beschadiging aan gezonde weefsels en cellen in ons lichaam) (7), (8).

TIP:
Wil je graag afvallen en meer energie? Ontvang gratis mijn weekmenu met overheerlijke recepten! Direct ontvangen

3. Ondersteunt de spijsvertering

Een mango bevat veel water en voedingsvezels. Hierdoor kan het spijsverteringsproblemen zoals diarree en constipatie oplossen. Uit een studie bij volwassenen met chronische constipatie, bleek dat het dagelijks eten van mango effectiever was dan wanneer men een supplement (met dezelfde hoeveelheid oplosbare vezels) zou gebruiken (9). Dit toont aan dat mango de spijsvertering op een natuurlijke manier verbeterd.

KORTOM:
Mango helpt bij spijsverteringsproblemen zoals constipatie en diarree

4. Goed voor je ogen

Niet alleen wortels maar ook mango’s zijn goed voor je ogen. De reden hiervoor is dat ze grote hoeveelheden betacaroteen bevatten. Betacaroteen wordt omgezet in vitamine A. Vitamine A is onder andere essentieel voor de gezondheid van je ogen. Naast het eten van wortels kun je ook afwisselen met een lekker stukje mango!

KORTOM:
Het eten van mango helpt bij nachtblindheid, droge ogen en helpt schade aan de ogen te voorkomen.

5. Verbetert de kwaliteit van je huid

In mango zit veel vitamine C en dat bevorderd de kwaliteit van je huid en haar. Daarnaast is deze vitamine essentieel voor het maken van collageen. Collageen is een eiwit dat structuur geeft aan je huid en haar. Het bestrijdt rimpels en verslapping (10). De aanwezige vitamine A stimuleert de haargroei en de productie van talg. Talg is hydrateert de hoofdhuid om je haar gezond te houden (11), (12).

KORTOM:
De aanwezige vitamine C in mango’s helpt rimpels te voorkomen en houd de huid elastisch.

6. Ideaal voor mensen met bloedarmoede

Wist je dat mango’s een fantastische bron van ijzer zijn! Heb je bloedarmoede, dan is één mango per dag ideaal om je ijzertekort mee aan te vullen. Belangrijk om te weten is dat plantaardige bronnen van ijzer minder effectief worden opgenomen in bloed tegenover dierlijke bronnen. Uiteraard zijn plantaardige ijzerbronnen gezonder je hebt er alleen wel meer van nodig om dezelfde hoeveelheid te bereiken.

KORTOM:
Een mango per dag is een gezonde manier om je ijzertekort in je lichaam aan te vullen.

7. Versterkt het immuunsysteem

Mango’s hebben een positief effect op je immuunsysteem. Dit kom vanwege de flinke hoeveelheid vitamine A en Vitamine C. Zowel vitamine A en Vitamine C zijn weerstandsvitamines. Studie toont aan dat vitamine C de duur van een verkoudheid en griep kan verminderen (13). Fruitsoorten die ook je immuunsysteem versterken zijn sinaasappels, kiwi’s, appels en bananen.

KORTOM:
Mango’s helpen de duur van een verkoudheid of griep te verminderen.

8. Mango’s gaan kanker tegen

Mango’s zitten net als de meeste vruchten vol met antioxidanten. Antioxidanten spelen een belangrijke rol in de strijd tegen vrije radicalen. Daarnaast hebben mango’s een speciale samenstelling van antioxidanten die helpen bij de stijd tegen kanker. Uit onderzoek blijkt dat de groei gestopt kan worden waaronder kanker soorten zoals long, dikke darm, brost en prostaat (14), (15), (16). In dier studies is aangetoond dat mangiferine (een belangrijk polyfenol in mango) ontstekingen verminderde en de groei van kankercellen stopte (17). Deze studies zijn uiteraard veel belovend en er zijn meer studies bij mensen nodig om de antikankereffecten van mangopolyfenolen te bevestigen.

KORTOM:
De voedingstoffen in mango’s kunnen de groei stoppen van verschillende soorten kanker.

9. Verlagen je cholesterol gehalte

In mango zit de stof pectine. Pectine werkt goed samen met vitamine C en is hierdoor effectief in het verlagen van je cholesterolgehalte. Onderzoek toont aan dat pectine en vitamine c met name helpt bij het verlagen van slechte cholesterol en weinig effect heeft op je goede cholesterol. Mango is een fantastische aanvulling op je dieet om je cholesterol te verlagen.

KORTOM:
Mango is effectief in het verlagen van je cholesterol.

Voedingsstoffen van een mango

Een portie (165 gram) bevat de volgende voedingswaarden:

Calorieën: 99
Koolhydraten: 24,7 g
Eiwitten: 1,4 g
Vet: 0,6 g
Dieetvezel: 2,6 g
Vitamine C: 67% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
Koper: 20% van de ADH
Folaat: 18% van de ADH
Vitamine B6: 11,6% van de ADH
Vitamine A: 10% van de ADH
Vitamine E: 9,7% van de ADH
Vitamine B5: 6,5% van de ADH
Vitamine K: 6% van de ADH
Niacine: 7% van de ADH
Kalium: 6% van de ADH
Riboflavine: 5% van de ADH
Mangaan: 4,5% van de ADH
Thiamine: 4% van de ADH
Magnesium: 4% van de ADH
Bron

Tot slot

Zoals je kunt zien is het verstandig om regelmatig mango’s te eten. Mango’s (net als andere fruitsoorten) zitten vol met vitamine, mineralen en antioxidanten die ons lichaam fit en gezond houden. Zo heeft elk soort fruit zijn unieke eigenschap. Mango’s zijn super goed te gebruiken wanneer je een te hoge bloeddruk hebt, een te hoog cholesterol hebt of veel vocht vasthoudt. Een ander bijkomend voordeel is dat mango’s lekker zoet zijn. In plaats van een ongezond tussendoortje kun je beter een mango eten. Mocht je nog vragen hebben, laat dan hieronder een reactie achter. Dan kom ik er zo snel mogelijk op terug!

TIP Van Timo:
Altijd al benieuwd geweest naar de gezondheidsvoordelen van bloemkool? Je ontdekt ze hier!

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 10 februari, 2020

Auteur

Timo

Categorie

Gezondheid

Tags

2 reacties op "9 geweldige voordelen van mango!"

  1. vera schreef:

    Koolhydraten: 24,7 g

    erg lekker,maar als je met dit dieet bezig bent is dat toch erg veel.aan koolhydraten.(wel erg lekker)

    eerder gaf je aan besjes zijn het best zeg maar.
    in pl van banaan of mango omdat daar veel aan koolhydraat in zit,

    1. Timo schreef:

      Hoi Vera, het is geen probleem om een keer mango te eten tijdens een koolhydraatarm dieet. Natuurlijk moet je dit niet iedere dag doen :). Veel plezier met de recepten. Groetjes Timo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


© 2016 - 2023 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies