paasstol

Koolhydraatarme paasstol

Laatste update: 15 april, 2022 | Geen reacties

Het is bijna Pasen, nog twee nachtjes slapen! Heb je je al helemaal volgestopt met Paaseitjes of moet dat nog komen? Zelf vind ik Pasen altijd een vrolijke tijd van het jaar. Het voorjaar is begonnen en alles staat in de bloei, daar word je toch bij van? Waar ik ook blij van word is dit heerlijke recept voor een koolhydraatarme paasstol. Ja, je hoort het goed: koolhydraatarm! Ik wist niet dat het mogelijk was, maar ik heb wat staan experimenteren en het is me toch echt gelukt. Nu kan je ook hartstikke goed genieten van een stol zonder dat je je zorgen hoeft te maken om alle koolhydraten.

Maar zal ik je een geheimpje vertellen? Het is ook helemaal niet erg als je tijdens de feestdagen niet op je koolhydraten let. Je mag echt wel genieten zonder zorgen! Als je na Pasen weer verder gaat met kha-eten is er echt niks aan de hand, geloof me.

  • Gebak
  • Bereidingstijd: 95 minuten
  • Aantal porties: 10 – 12 plakken
  • Koolhydraten per plak: 10 gram

TIP:
Wil je graag afvallen en meer energie? Gebruik hiervoor mijn overheerlijke weekmenu’s! > Direct ontvangen

Ingrediënten voor de paasstol

Voor het brood:

  • 75 gram boter
  • 100 gram suikervrije zoetstof in kristalvorm
  • 1 ei
  • 125 gram Griekse yoghurt of Skyr
  • 200 gram amandelmeel
  • 50 gram kokosmeel
  • 30 gram rozijnen
  • 100 gram amandelstukjes of schaafsel
  • 1 tl amandelaroma
  • 2 tl bakpoeder
  • Een snufje zout

Voor de spijs:

  • 50 gram amandelmeel
  • 30 gram suikervrije zoetstof in poedervorm
  • 15 g amandelpasta
  • 1 tl water (waar nodig)
  • 1 tl amandelaroma

Voor de topping:

  • Boter
  • Suikervrije zoetstof in poedervorm

De bereidingswijze

  1. Allereerst maak je de spijs klaar door alle ingrediënten door elkaar te mengen en het tot een deeg te kneden. Rol dan het deeg uit tot een lange rol en wikkel deze in vershoudfolie en leg deze in de koelkast.
  2. Daarna ga je verder met het brood. Verwarm hiervoor de oven voor op 170 graden en leg wat bakpapier in een broodschaal.
  3. Meng vervolgens de boter en zoetstof door elkaar en voeg hier het ei aan toe. Roer dan ook langzaam de yoghurt, het aroma en wat zout erdoor.
  4. Meng in een aparte kom de droge ingrediënten bij elkaar. Doe van het amandelschaafsel slechts de helft erdoor. Zet de andere helft opzij.
  5. Roer de droge ingrediënten geleidelijk door het andere mengsel tot er een beslag/deeg begint te vormen.
  6. Doe dan de helft van het deeg in de broodvorm en leg de rol spijs erin. Bedek de spijs dan met de andere helft van het deeg en sprenkel hier het overige amandelschaafsel overheen.
  7. Bak de stol zo’n 30 minuten of tot deze helemaal gaar is. Besmeer dan de bovenkant van de (warme) stol met boter en besprenkel dit met suikervrije zoetstof in poedervorm. Eet smakelijk!

De voedingswaarden van de paasstol

Aantal porties: 10 – 12 plakken
Calorieën per portie: 257
Koolhydraten: 10 gram
Vetten: 22.6 gram
Eiwitten: 8.7 gram

Veelgestelde vragen

  • Waar kan ik de suikervrije zoetstof kopen? De meeste supermarkten verkopen wel 1 of 2 merken met suikervrije zoetstof, maar zelf gebruik ik graag Sukrin omdat het betaalbaar is en vrijwel identiek is aan suiker qua structuur en smaak.
  • Hoelang kan ik de stol bewaren? Je kan de stol tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Invriezen raad ik je niet aan, maar kan als het goed is wel gewoon.
  • Kan ik ook gekochte spijs gebruiken? Dat kan, maar hier zit vaak wel veel meer suiker in dan in zelfgemaakte spijs.

Tips voor het maken van de paasstol

TIP 1: Nog minder koolhydraten
Eet je keto of wil je gewoon minder koolhydraten? Dan kan je de rozijnen weglaten uit het recept. Deze bevatten namelijk vrij veel natuurlijke suikers.

TIP 2: Serveertip
In plaats van boter op de bovenkant, kan je ook boter op een plak stol smeren en hier poedersuiker overheen doen. Je kan daarbij ook wat spijs uit het midden halen en dat op je plak stol smeren. Super lekker!

TIP 3: Vruchtjes erbij
Doe voor de feestelijkheid wat lekkere vruchten en wat slagroom erbij wanneer je de stol gaat eten. Zo maak je van Pasen een nog feestelijker evenement!

Geen zin in stol? Probeer dan deze gebakjes eens! Kleine cheesecake bites om van te snacken

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 15 april, 2022

Auteur

Rozemarijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


© 2016 - 2022 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies