Een heerlijke zelfgemaakte proteine reep
Laatste update: 7 februari, 2022 | 2 reacties
Na een flinke workout of tijdens een lange dag kan je wel wat extra eiwitten gebruiken. De meeste supermarkten en online shops verkopen inmiddels erg lekkere eiwitrepen, maar soms hebben ze gewoon niet de smaak die je wil bereiken. Andere keren vind je ze misschien wel te duur of heb je ze direct nodig. Hoe dan ook heb ik de oplossing voor je! Deze zelfgemaakte proteine reep bevat slechts 2 gram koolhydraten per reep en 7 gram eiwitten!
- Bijgerecht/Tussendoortje
- Bereidingstijd: 10 – 15 minuten
- Aantal porties: 20 repen
- Koolhydraten per portie: 2 gram
TIP van Timo:
Dit zijn mijn beste weekmenu’s voor vetverlies. Gebruik ze hier >>
Ingrediënten voor de proteine reep
- 85 gram amandelmeel
- 300 gram amandelpasta of een andere notenpasta
- 30 gram vanille eiwitpoeder
- 100 ml suikervrije zoetstof, vloeibaar
- 30 gram ongebrande noten naar keus, fijngehakt
- 50 gram chocolate chips
De bereidingswijze
- Allereerst pak je een rechthoekige of vierkante ovenschotel en leg je hier een vel bakpapier in.
- Doe daarna de zoetstof en amandelpasta bij elkaar in een kommetje en roer goed door elkaar. Verhit deze kort in de magnetron zodat het beter mixt.
- Vervolgens schep je de droge ingrediënten, behalve de chocolate chips, erdoorheen en roer je het tot het een stevig soort beslag vormt. Schenk het beslag in de ovenschotel en zet deze zo’n 10 minuten in de koelkast.
- Terwijl het mengsel in de koelkast staat, smelt je de chocolate chips in een schaaltje.
- Schenk de chocolade over de bovenkant van het mengsel in de ovenschotel en zet het dan weer 10 minuten in de koelkast of tot de chocolade is gestold. Snijd de repen daarna in ongeveer 20 stuks. Geniet ervan!
De voedingswaarden
Aantal porties: 20
Calorieën per portie: 145
Koolhydraten: 2 gram
Vetten: 13 gram
Eiwitten: 7 gram
Veelgestelde vragen
- Kan ik de repen ook helemaal dippen in de chocolade? Ja dat kan zeker! Je hebt hier alleen wel meer chocolade voor nodig. Ik raad je dan aan om op zoek te gaan naar koolhydraatarme chocolade, zodat de reep niet teveel koolhydraten per stuk krijgt.
- Mag ik ook een andere smaak eiwitpoeder gebruiken? Dat mag zeker! Vanille vond ik zelf goed passen bij de notenpasta, maar chocolade past ook prima!
- Ik ben allergisch voor amandelen, wat nu? In plaats van amandelmeel, kan je kokosmeel gebruiken. De amandelpasta kan je vervangen door een notenpasta waar je niet allergisch voor bent, en hetzelfde geldt voor de noten.
Tips voor het maken van de proteine reep
TIP 1: Langer bewaren
Heb je teveel repen om in één keer op te eten? Geen zorgen! Je kan de repen gerust een week in de koelkast bewaren en tot wel 3 maanden in de vriezer. Ook kunnen ze 2 á 3 dagen buiten de koelkast in een afgesloten bakje zitten.
TIP 2: Geen chocolade cover
In plaats van chocolade over de bovenkant, kan je ook nog meer noten verkruimelen en deze over de bovenkant van de repen sprenkelen. Dat scheelt nog meer koolhydraten en geeft een lekkere crunch. Noten bevatten bovendien lekker veel goede vetten en eiwitten.
TIP 3: Iets meer zoetigheid
Let je juist niet zo streng op je koolhydraten? Dan kan je de repen iets zoeter maken door de Sukrin te vervangen door agave siroop of maple syrup. Deze bevatten veel suikers, maar passen ook erg goed bij de snacks!
Liever trek in een taartje of gebakjes? Probeer deze eens! De lekkerste bosbessentaart
Hallo
Ik heb vandaag de proteine repen gemaakt, ipv zoetstof honing ( klein beetje ), pindakaas ipv notenpasta en een beetje zout. Voor de rest aan het recept gehouden.
Ze zijn erg lekker, ik ga ze zeker vaker maken. Ik zoek alleen een verbeter punt.
Ze zijn een klein beetje droog en kruimelig. Ik zoek een ingrediënt om ze een beetje chewy te krijgen? Wat ook KH proef is.
Hallo Etiënne,
Fijn dat ze in de smaak vallen! Om ze wat meer chewy te krijgen denk ik zelf dat tapiocameel of xanthaangom poeder goede opties zijn. Tapioca is niet per sé heel koolhydraatarm, maar je hebt er slechts kleine hoeveelheden van nodig om het mengsel iets stroperiger te krijgen. Het is wel handig om het mengsel op te warmen, dan krijg je de beste resultaten. Je hebt hiervoor tussen de 5 en 10 gram nodig (1 á 2 el) en dat geeft maximaal 8 gram extra koolhydraten aan het totale gerecht. Per portie is het vrij verwaarloosbaar.
Verder zou een suikervrije stroop mogelijk nog een optie zijn. Deze maken het niet super chewy, maar zorgen er wel net voor dat het iets minder kruimig is. Het geeft ook een soort caramel-effect. Het voordeel hiervan is dat het vrijwel geen koolhydraten bevat.
Hopelijk heb je wat aan deze tips!
Groetjes, Rozemarijn (Team BGreat)