Rode bieten salade met feta
Laatste update: 11 maart, 2022 | Geen reacties
Ik moet bekennen dat ik bieten vroeger maar raar vond. Ze smaakten heel aarde-achtig, waren meer paars dan rood en ze kleuren alles waar ze mee in aanraking komen. Pas toen ik volwassen werd begon ik de smaak wat meer te waarderen en sinds ik koolhydraatarm eet, geniet ik nog steeds regelmatig van een gerecht met bieten. Deze rode bieten salade met feta is een perfecte maaltijd om als lunch of flink tussendoortje te eten. Ik kan je het ook zeker aanraden vlak voor het sporten. De koolhydraten die er namelijk in zitten geven je net even een boost in de sportschool en de vitamines zorgen ervoor dat je gezond blijft. Ben je benieuwd geworden? Lees snel verder!
- Lunch/Tussendoortje
- Bereidingstijd: 15 minuten
- Aantal porties: 4
- Koolhydraten per portie: 8 gram
TIP van Timo:
Ben je ook klaar met lastige diëten? Probeer dit menu gratis uit >>
Ingrediënten van de rode bieten salade
- 250 gram gekookte bieten
- 100 gram feta, in blokjes
- 1 zakje rucola
- 60 gram ongezouten walnoten, in stukjes
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1 sjalot, fijngesneden
- 4 el witte wijnazijn
- Verse platte peterselie of koriander, fijngesneden
Voor de dressing:
- Sap en schil van een halve citroen
- 2 el olijfolie
- Zout en peper naar smaak
De bereidingswijze
- Allereerst doe je de azijn en gesneden sjalot bij elkaar in een klein bakje en zet deze opzij.
- Vervolgens meng je de bieten met de knoflook, platte peterselie of koriander, olijfolie, citroensap/rasp en wat peper en zout in een grotere kom. Roer alles goed door elkaar.
- Gebruik een zeef om de uien uit de azijn te halen en roer deze dan ook door de bieten heen.
- Bedek daarna een bord met een laagje rucola en schep hierop 1/4e van het bietenmengsel. Verdeel dan de feta en walnoten erover en serveer direct. Geniet ervan!
De voedingswaarden
Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 195
Koolhydraten: 8 gram
Vetten: 16 gram
Eiwitten: 7 gram
Veelgestelde vragen
- Hoelang kan ik de salade bewaren? Je kan de salade tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Je kan de salade helaas niet invriezen.
- Waarom kan ik kiezen uit platte peterselie of koriander? Beide kruiden passen heel goed bij de smaak van bieten. Omdat niet iedereen van koriander houdt, geef ik platte peterselie als extra optie. Je mag ze ook combineren.
- Wat doe ik met de overgebleven azijn? Die kan je apart bewaren voor een ander gerecht, of wegspoelen in de wasbak. Het gaat erom dat de ui er lekker in kan trekken. Je mag de azijn eventueel ook weglaten uit het recept.
Leuke weetjes over rode bieten
Wist je dat…
…Bieten mogelijk je bloeddruk kunnen verlagen? Dit heeft mogelijk te maken met de hogere hoeveelheid stikstof wat van nature in de plant voorkomt.
…Bieten een mega bron van antioxidanten zijn? Dit zijn stoffen die je lichaam beschermen tegen cel schade van schadelijke stoffen van buitenaf.
…Er veel vezels voorkomen in bieten? Deze vezels zijn ontzettend goed voor je darmenstelsel en geven je daarbij ook een verzadigd gevoel waardoor je minder snel naar een snack neigt.
…Je bieten overal in kan verwerken? Je kan ze rauw eten, in een salade doen, er een soep van maken of je kan ze toevoegen aan je smoothie. Ze passen overal bij en ze zijn dus super gezond!
Liever een ander gerecht met bieten proberen? Waarom probeer je deze smoothie niet? Rode bieten smoothie met papaja