runder stoofpot

Heerlijke runder stoofpot voor deze herfst

Laatste update: 6 oktober, 2021 | 3 reacties

Het is vandaag zo aan het stormen dat ik niet anders kan dan trek krijgen in een flinke runder stoofpot om me van binnen op te warmen. Dat is heerlijk na een lange wandeling buiten, of gewoon voor tijdens een rustig dagje. Je moet echter wel wat tijd hebben, want het maken van een stoofpot is niet 1,2,3 gedaan. Dit recept is helemaal koolhydraatarm en is binnen 2 uur klaar! Eet smakelijk!

  • Avondmaaltijd
  • Bereidingstijd: 90 minuten
  • Aantal porties: 6
  • Koolhydraten per portie: 14 gram

TIP:
Wil je graag afvallen en meer energie? Gebruik hiervoor mijn overheerlijke weekmenu’s! > Direct ontvangen

Ingrediënten voor de stoofpot

  • 900 gram runderlappen
  • 1 flinke ui
  • 2 winterpenen
  • 4 tenen knoflook
  • 450 gram knolselderij
  • 400 gram tomatenblokjes in blik
  • 30 ml olijfolie
  • 2 laurierbladen
  • 1 tl tijm
  • 1500 ml runderbouillon
  • Peper en zout naar smaak

De bereidingswijze

  1. Allereerst verhit je een beetje olie in een grote pan en bak je hierin de runderlappen tot beide kanten goed bruin zijn. Haal dan de lappen uit de pan en snijd ze in stukjes. Leg ze daarna opzij.
  2. Intussen verhit je nog wat olie in dezelfde pan en bak je hierin de ui en wortel. Bak ze zo’n 10 minuten totdat ze zacht zijn en bruin worden.
  3. Pers de knoflook boven de groenten uit en voeg de tijm toe. Bak nog zo’n 1 minuut door.
  4. Verdeel vervolgens de stukjes runderlappen over de groenten en schenk de tomatenblokjes en bouillon eroverheen. Voeg de laurierbladen toe en schraap met een lepel de verbrande stukjes van de bodem van de pan. Doe de deksel op de pan en laat het zo’n 45 tot 60 minuten sudderen.
  5. Snijd intussen de knolselderij in stukjes en voeg na het koken de knolselderij toe. Laat dan nog 15 minuten koken.
  6. Haal de laurierbladen uit de stoofpot en schep de gewenste hoeveelheid op je bord. Serveer eventueel met wat koolhydraatarme puree of bloemkoolrijst. Geniet van de koolhydraatarme stoofpot!

De voedingswaarden

Aantal porties: 6
Calorieën per portie: 410
Koolhydraten: 14 gram
Vetten: 22 gram
Eiwitten: 36 gram

Veelgestelde vragen over de runder stoofpot

  • Hoe kan ik deze maaltijd het beste bewaren? Je kan de stoofpot tot 5 dagen in de koelkast bewaren of tot 3 maanden in de vriezer. Laat een portie ontdooien in de koelkast en verhit deze dan tot het kookpunt in een pannetje. Laat het niet doorkoken, maar serveer direct.
  • Hoe kan ik de stoofpot dikker maken? Als je de stoofpot dikker wil hebben, kan je een soeplepel van de vloeistof uit de pan nemen en deze in een kommetje schenken. Laat hier 1 el of 2 vellen gelatine in oplossen en roer het mengsel goed door elkaar. Voeg het daarna weer toe aan de stoofpot en meng het goed door.
  • Kan ik deze maaltijd ook vegetarisch maken? Dat kan zeker. Je kan dan het beste jonge jackfruit uit blik gebruiken voor de structuur van het vlees. In plaats van runderbouillon gebruik je groentebouillon en in plaats van gelatine gebruik je agar agar. De rest kan hetzelfde blijven.

Handige tips voor het maken van de runder stoofpot

TIP 1: Maak het vooruit
Wist je dat soepen en stoofpotjes vaak lekkerder zijn als je ze van tevoren maakt? Dat komt omdat de kruiden en groenten dan lekker de tijd hebben om goed in het geheel te trekken, waardoor er dan meer smaak aan zit. Maak dus de stoofpot gerust een dag van tevoren en geniet!

TIP 2: Extra antioxidanten
Champignons bevatten ontzettend veel goede vitamines, mineralen en antioxidanten. Daarnaast zijn ze heel erg lekker in een flinke stoofpot. Snijd er dus gerust 200 gram champignons doorheen voor wat extra vitaminen.

Trek in nog meer winterse maaltijden? Probeer dan deze eens! Snelle rookworst en kool gerecht

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 6 oktober, 2021

Auteur

Rozemarijn

Categorie

Avondeten Recepten

3 reacties op "Heerlijke runder stoofpot voor deze herfst"

  1. Francis schreef:

    Als je er champignons bij doet, doe je deze dan tegelijk met de winterwortel in de pan ?

    1. Rozemarijn schreef:

      Hoi Francis,

      Het lekkerst is om de champignons pas in de laatste 15 minuten koken toe te voegen. Ze zijn zachter en hebben daardoor ook minder tijd om te koken nodig.

  2. Caroline schreef:

    Wortel zit best veel koolhydraten in, deze eruit gelaten. Heb pompoenblokjes toegevoegd ipv knoldelderij (had ik niet in huis) en daarom halve liter minder bouillon toegevoegd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2021 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies