De lekkerste koolhydraatarme spruitjesgratin
Laatste update: 9 december, 2021 | Geen reacties
Zelf was ik nooit zo’n grote fan van spruitjes. Niet als kind, maar ook niet als volwassene. Ik vond ze bitter en een nare nasmaak hebben. Althans, dat was zo tot ik een keer een ovenschotel met spruitjes ging maken. Opeens kwam ik erachter dat spruitjes eigenlijk heel lekker zijn, je moet alleen weten hoe je ze het beste kan bereiden. Deze spruitjesgratin is één van de recepten met spruitjes die ik zo lekker vind. Het is vrij eenvoudig om te maken en bevat erg weinig koolhydraten. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder!
- Avondmaaltijd/Bijgerecht
- Bereidingstijd: 40 minuten
- Aantal porties: 4
- Koolhydraten per portie: 11 gram
TIP van Timo:
Wil je graag afvallen, maar heb je geen idee waar te beginnen? Klik dan hier >>
Ingrediënten van de spruitjesgratin
- 300 gram spruitjes
- 300 ml kookroom
- 5 geperste tenen knoflook
- 40 gram geraspte Gruyere
- 30 gram bloem
- Peper en zout naar smaak
- Een beetje roomboter
De bereidingswijze
- Allereerst verwarm je de oven voor op 180 graden waarna je de spruitjes wast, schoonmaakt en eventueel door de helft snijdt.
- Breng daarna een beetje water aan de kook en kook de spruitjes hier maximaal 5 minuten in. Zo worden ze een beetje zacht, maar worden ze niet té zacht.
- Verhit vervolgens een beetje boter in een pan en bak hierin de knoflook tot deze begint te geuren. Schep dan de bloem erbij en maak er een pasta van.
- Schenk daarna de kookroom erbij en blijf goed roeren tot het een dikke saus vormt. Meng hier 3/4e van de Gruyere doorheen en roer ook de spruitjes erdoor.
- Schep het mengsel in de ovenschotel en bedek met de overgebleven kaas. Bak de ovenschotel vervolgens zo’n 20 tot 30 minuten, laat het kort koelen voor het serveren en geniet!
De voedingswaarden
Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 254
Koolhydraten: 11 gram
Vetten: 19 gram
Eiwitten: 7 gram
Veelgestelde vragen
- Ik heb geen Gruyere, kan ik ook iets anders gebruiken? Dat kan zeker! Je kan hierbij ook gewone geraspte kaas gebruiken, of een lekkere pittige Parmezaan voor wat extra smaak.
- De kookroom is erg vullend, wat nu? Je kan in de plaats van kookroom ook melk gebruiken. De maaltijd is dan iets magerder en minder vullend.
Tips voor het maken van de spruitjesgratin
TIP 1: Andere groenten gebruiken
Ben je echt geen fan van spruitjes? Dan kan je het recept ook zodanig aanpassen, dat je geen spruitjesgratin, maar een gratin van een andere groente maakt, zoals broccoli of asperges. Dat werkt verder hetzelfde en is ook erg lekker.
TIP 2: Geef het wat meer pit
Je kan je maaltijd wat meer pit geven door hier een beetje chilivlokken of Cayennepeper aan toe te voegen. Zo smaakt het wat pittiger.
TIP 3: Bewaar het voor later
Wist je dat je deze maaltijd ook voor later kan bewaren? Je kan de gratin tot wel 3 dagen in de koelkast bewaren en tot 1 maand in de vriezer. Persoonlijk raad ik het invriezen niet aan, maar het is zeker wel mogelijk.
Trek in een ander gerecht met spruitjes? Probeer deze spruitjessoep eens! Spruitjessoep koolhydraatarm: Gezond en erg lekker!