Witte bonen soep met broccoli
Laatste update: 13 december, 2021 | Geen reacties
Een soepje valt bij mij altijd in de smaak, zeker in de winter. Daarom maak ik vanavond deze lekkere witte bonen soep met broccoli. Het is een eenvoudige soep, maar het is ontzettend gezond. Ook is het lekker koolhydraatarm. Je zou het misschien niet verwachten, maar witte bonen bevatten relatief weinig koolhydraten wat ze goed geschikt maakt voor een koolhydraatarm dieet.
Deze soep is perfect als lunch of als voorgerecht van een grotere maaltijd. Je kan het echter ook als tussendoortje eten mocht je een keer flink wat trek hebben. Eet smakelijk!
- Lunch/Avondmaaltijd
- Bereidingstijd: 20 minuten
- Aantal porties: 4
- Koolhydraten per portie: 19 gram
TIP van Timo:
Wil je graag afvallen, maar heb je geen idee waar te beginnen? Klik dan hier >>
Ingrediënten voor de witte bonen soep
- 600 gram broccoli
- 400 gram witte bonen (cannellini bonen)
- 2 uien
- 3 tenen knoflook
- 3 el tahini
- 1 blokje groentebouillon
- 1 citroen
- 1 liter kokend water + 1 el kamertemperatuur water
- 30 gram ongezouten amandelen
- 4 el olijfolie
- 1 tl Libanese kruidenmix
De bereidingswijze
- Allereerst snijd je de broccoli in stukjes en de ui fijn. Pers ook 2 knoflooktenen uit.
- Verhit daarna de helft van de olie in een pan en bak hierin de ui tot deze glazig is. Voeg daarna de knoflook en broccoli toe en bak zo’n 2 minuten op middelhoog vuur.
- Vervolgens schenk je het kokende water erbij en doe je het bouillonblokje en de Libanese kruiden erdoorheen. Breng alles aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten zachtjes doorkoken.
- Intussen verhit je een pannetje met de amandelen. Doe hier geen olie bij, maar bak ze droog. Wanneer ze beginnen te bruinen, kan je ze fijnhakken en opzijzetten.
- Meng de overige olijfolie met het sap van 1 citroen, 1 el water, de helft van de tahini en de overige knoflook in een klein schaaltje tot een lekkere dressing. Je kan eventueel ook wat citroenrasp gebruiken.
- Spoel de bonen af en doe ze bij de soep, samen met de andere helft van de tahini. Pureer de soep daarna tot een gladde substantie en laat nog een paar minuten doorkoken.
- Verdeel daarna de soep over 4 kommen en besprenkel deze met de amandelen en de dressing. Geniet ervan!
De voedingswaarden
Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 385
Koolhydraten: 19 gram
Vetten: 26 gram
Eiwitten: 14 gram
Veelgestelde vragen
- Hoe kom in aan Libanese kruidenmix? De meeste supermarkten verkopen kant-en-klare kruidenmixen bij de kruidenafdeling. Daar kan je vaak ook een Libanese kruidenmix vinden. Zo niet, dan kan je ook de losse kruiden: oregano, sumak, sesam, tijm en citroenzuur combineren.
- Ik heb een notenallergie, kan ik deze soep eten? Tahini wordt in de meeste gevallen van sesam gemaakt, dus wanneer je dit wel mag, mag je de soep gewoon maken. Laat dan echter de amandelen weg. Controleer ook altijd of je kruidenmix en tahini niet per ongeluk toch noten bevatten.
- Hoe lang kan ik de soep bewaren? Je kan de soep makkelijk tot 3 maanden invriezen en tot 5 dagen in de koelkast bewaren. Ik raad je wel aan om de noten en dressing apart te bewaren. Dat is lekkerder.
Tips voor het maken van de witte bonen soep met broccoli
TIP 1: Gebruik de hele broccoli
De broccolistam is ook eetbaar en bevat ook super veel gezonde voedingsstoffen. Snijd deze in kleine blokjes en voeg het toe aan je soep. Mocht je te veel hebben, dan kan je de stam ook apart invriezen om in een andere soep te gebruiken. Zo verminder je je voedselafval!
TIP 2: Bewaar een paar bonen
Houd een paar witte bonen achter en voeg deze pas toe na het pureren van de soep. Zo krijgt de soep meer structuur en ziet het er ook wat meer opgemaakt uit.
TIP 3: Geef het pit
Je kan je soep meer pit geven door wat chilivlokken of Cayennepeper toe te voegen aan de maaltijd. Wil je het juist nog milder hebben? Voeg dan een klein beetje room toe tijdens het koken.
Geen zin in soep, maar juist een stevige maaltijd? Probeer deze wraps eens! Wraps uit de oven met crème fraiche