Zuurkool maken in je eigen keuken
Laatste update: 19 oktober, 2021 | Geen reacties
Zuurkool komt zo langzaamaan weer in het seizoen, dus wordt het tijd om weer lekkere schotels en stamppotten te eten. Wist je dat je echter ook heel makkelijk zelf zuurkool kan maken? Het is ontzettend makkelijk en heel erg gezond. Zuurkool maken is daarnaast een leuke activiteit voor in de keuken op een regenachtige dag, dus waar wacht je nog op?
- Bijgerecht
- Bereidingstijd: 20 minuten (+ aantal dagen fermenteren)
- Aantal porties: 12 (ongeveer 100 g per portie)
- Koolhydraten per portie: 4 gram
TIP:
Wil je graag afvallen en meer energie? Gebruik hiervoor mijn overheerlijke weekmenu’s! > Direct ontvangen
Ingrediënten voor de zuurkool maken
- 1 witte kool van ongeveer 1200 gram
- 20 gram zout (het liefste zonder jodium)
- Optioneel: laurierbladen
De bereidingswijze
- Haal de buitenste bladeren van de kool af zodat je alleen de knapperige bladeren overhoudt.
- Snijd daarna de kool in kwarten en verwijder de harde kern. Vervolgens snijd je de kool in dunne reepjes of stukjes, afhankelijk van je voorkeur.
- Doe de kool in een flinke kom en voeg hier ongeveer 15 tot 20 gram zout aan toe en begin de kool te kneden met je handen. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Tijdens het kneden zal je merken dat er veel vocht vrijkomt uit de kool, dat is de bedoeling. Wanneer er ongeveer 150-200 ml vocht op de bodem van de kom ligt, kan je stoppen.
- Doe de kool in een schone, grote pot en druk het goed aan. Schenk ook het vocht erover en probeer ervoor te zorgen dat de kool onder het vocht blijft zitten. Lukt dit niet, dan kan je eventueel een beetje water met zout toevoegen aan de kool. Je kan nu ook eventueel de laurierbladen toevoegen aan de pot voor wat extra smaak.
- Bedek de pot met vershoudfolie en zet deze op een donkere plek op kamertemperatuur. Laat deze daar minimaal 4 dagen staan en check elke dag of de kool nog onder het vocht zit. Zo niet, kan je het even aandrukken.
- Na vier dagen of langer (ik laat het soms wel 14 dagen staan), kan je de zuurkool al proeven. Vind je het nog niet sterk genoeg? Laat het dan nog even staan. Zo kan je makkelijk zuurkool maken!
De voedingswaarden
Aantal porties: 12
Calorieën per portie: 27
Koolhydraten: 4 gram
Vetten: 1 gram
Eiwitten: 1 gram
Veelgestelde vragen
- Er staat schimmel op mijn zuurkool, hoort dit? Wanneer je zuurkool beschimmeld is, is deze niet goed gefermenteerd en kan je deze beter weggooien. Een wit vliesje of troebel vocht is echter geen probleem, dat is onderdeel van de probiotica.
- Ik vind mijn zuurkool te zout, kan ik minder gebruiken? Ik raad het je niet aan om minder zout te gebruiken, dan duurt het fermenteren langer. Wat je wel kan doen is de zuurkool kort even afspoelen voordat je het eet, om het overige zout weg te spoelen.
- Hoelang kan ik de zuurkool bewaren? Na het fermenteren kan je het direct gebruiken of in een afgesloten pot in de koelkast bewaren. Daar blijft het tot ongeveer 14 dagen goed. Ik heb het zelf nog nooit ingevroren, dus ik weet niet zeker of dat werkt.
Weetjes over zuurkool maken
Wist je dat…
…Je zuurkool verschillende smaken kan geven? Door kruiden toe te voegen aan je zuurkool, krijgt het een andere smaak. Probeer eens verschillende potjes te maken met elk andere kruiden, zoals kerrie, karwijzaadjes, tijm of paprikapoeder. Je zal merken dat de zuurkool de smaak gaat overnemen!
…Zuurkool ontzettend goed is voor je lichaam? Zuurkool bevat namelijk veel probiotica die ontstaan door het fermenteren. Hoe langer je de zuurkool laat fermenteren, hoe meer probiotica erin zitten. Dat is goed voor je darmen en je immuunsysteem.
…Je je potten altijd moet steriliseren voor het gebruik? Dit kan je makkelijk doen door de pot schoon te maken met kokend water, een veilige alcohol of speciaal sterilisatiemiddel. Dat laatste kan je bij veel brouwers ook kopen.
Heb je inspiratie nodig voor een gerecht met zuurkool? Probeer deze dan eens! Smaakvolle zuurkoolschotel met gekruid gehakt