hachee

Heerlijke ouderwetse Hachee

Laatste update: 24 augustus, 2022 | 5 reacties

Ik weet dat het nog wel even duurt voordat de koude dagen er weer zijn, maar toch had ik vreselijke trek in een lekkere pan hachee deze week. Daarom heb ik dat eindelijk weer eens gemaakt en het leek me zonde om het recept niet ook met jullie te delen. Dit hachee recept is ontzettend makkelijk om te maken en vooral heel erg lekker. Het is voldoende voor een groot gezin en mocht je wat over hebben, dan kan je het gewoon invriezen. Eet smakelijk!

  • Avondmaaltijd
  • Bereidingstijd: 15 minuten, en daarna zo’n 2 á 3 uur koken
  • Aantal porties: 4 – 6
  • Koolhydraten per portie: 11 gram

TIP van Timo
Ik heb weekmenu’s ontwikkeld waarmee je iedere week tot wel 3 kg verliest. Hier staan ze voor je klaar

Ingrediënten voor de klassieke hachee

  • 500 gram riblappen of runderstoofvlees
  • 500 gram ui, in fijne stukjes gesneden
  • 4 tenen knoflook, geperst
  • 500 ml runderbouillon
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 stukjes kruidnagel
  • 2 á 3 el bloem
  • 1 el tomatenpuree
  • Een blokje roomboter
  • 2 el olijfolie
  • 1 el tijm, gedroogd
  • Peper en zout naar smaak

De bereidingswijze

  1. Allereerst snijd je het vlees in blokjes en doe je deze samen met de bloem en wat peper en zout in een kom. Roer alles goed door elkaar of tot het vlees lekker is bedekt met wat bloem.
  2. Vervolgens verhit je de boter en olie in een pan en doe je hierin het vlees met de uien. Bak het tot het vlees goed gaar is en de uien zacht beginnen te worden.
  3. Daarna roer je de tomatenpuree, knoflook, kruidnagels en laurierblaadjes erbij en bedek je alles met de bouillon.
  4. Roer alles goed door elkaar en breng het langzaam aan de kook. Je kan nu ook de tijm toevoegen.
  5. Wanneer het kookt, zet je het vuur laag en laat je het zo’n 2,5 á 3 uur pruttelen. Je mag tussendoor wat roeren.
  6. Na 2,5 uur kan je met wat vorken of een stamppot stamper de stukken vlees uit elkaar trekken tot je een draadjesvlees-achtige structuur krijgt. Dit is echter optioneel.
  7. Serveer lekker met wat bloemkoolrijst of een puree gemaakt van knolselderij. Geniet ervan!

De voedingswaarden

Aantal porties: 4 – 6
Calorieën per portie: 308
Koolhydraten: 11 gram
Vetten: 20 gram
Eiwitten: 21 gram

Veelgestelde vragen

  • Hoelang kan ik de hachee bewaren? Je kan deze tot 4 dagen in de koelkast bewaren of tot wel 3 maanden in de vriezer in een afgesloten container.
  • Ik heb een huishouden met maar 2 personen, kan ik dit recept ook maken? Dat kan zeker, je kan het recept gemakkelijk halveren en op dezelfde manier bereiden, dat werkt namelijk ook.

Tips voor het maken van de klassieke hachee

TIP 1: Maak het in een slowcooker
Je kan de hachee ook in een slowcooker maken door deze voor 5 á 6 uur lang op de hoogste stand te zetten. Zo heb je er helemaal geen omkijken naar.

TIP 2: Doe de kruiden in een zakje
Het is soms lastig om de kruidnagels en laurierblaadjes uit de bereide maaltijd te halen. Mijn tip is om een klein mesh zakje of een mini-kaasdoekje te gebruiken, de kruiden hierin te doen, en deze dicht te knopen. Het zakje kan gewoon bij de rest van de maaltijd in de pan en de smaak komt nog steeds vrij, je hoeft nu alleen het zakje eruit te halen ipv de losse kruiden.

TIP 3: Plantaardig? Het is mogelijk!
Het is zeker mogelijk om dit recept plantaardig te maken! Je kan in plaats van rundvlees namelijk jackfruit in water brine gebruiken. Dit is een vrucht uit blik met een draderige textuur. Door deze uit elkaar te halen met vorken en goed te kruiden, kan je die op dezelfde manier bereiden als rundvlees. Zo krijg je een lekkere plantaardige maaltijd. Enjoy!

Bekijk ook:

De lekkerste biefstuk Stroganoff

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 24 augustus, 2022

Auteur

Rozemarijn

Categorie

Avondeten Recepten

5 reacties op "Heerlijke ouderwetse Hachee"

  1. Tineke schreef:

    Je kunt de kruiden ook in een thee ei doen, hang het kettinkje over de rand van de pan , ook handig

    1. Rozemarijn schreef:

      Zeker een goede tip! Bedankt voor het delen 🙂

      1. Hvd schreef:

        Ik zie dat je hier 4-6 porties uit haalt. Dat vind ik erg weinig. Het is dus blijkbaar niet de bedoeling hier te veel van te eten? Wij eten dit meestal met 2 volwassenen wel op in 1x…

        1. Rozemarijn schreef:

          Het recept zou in principe voldoende zijn voor 4 middelgrote porties of 6 kleine porties. We nemen hierbij echter alleen een gemiddelde met als bijgedachte dat men er vaak een bijgerecht bij eet (zoals een salade of wat bloemkoolrijst). Het is natuurlijk ook geen probleem als u dit gerecht voldoende vindt voor 2 personen! Houd er dan wel rekening mee dat de voedingswaarden veranderen.

  2. Francina schreef:

    Wat een goed idee dat thee ei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies