koolhydraatarme moussaka

Heerlijke koolhydraatarme moussaka

Laatste update: 28 juni, 2024 | Geen reacties

Als je op zoek bent naar een smaakvol gerecht waarvan je zorgeloos kan genieten, dan ben je hier aan het juiste adres. Deze moussaka is namelijk niet alleen heel lekker, maar ook nog eens hartstikke gezond en verzadigend. Of je nu een fan bent van de Griekse keuken of gewoon iets nieuws wilt proberen, deze koolhydraatarme moussaka zal zeker een favoriet worden aan je eettafel. Ik ben er zelf in ieder geval flink fan van! Ben je benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

  • Avondmaaltijd
  • Bereidingstijd: 1 uur
  • Aantal porties: 6
  • Koolhydraten per portie: 15 gram

TIP van Timo:
Wil jij graag 2 kg per week afvallen met heerlijke menu’s? Hier staan ze klaar

Wat is moussaka?

Moussaka is een traditionele ovenschotel die vooral bekend is uit de Griekse keuken, maar ook in andere delen van de Balkan en het Midden-Oosten wordt gegeten. Het gerecht bestaat meestal uit lagen gebakken aubergine, een rijk gekruide vleessaus, en een dikke laag bechamelsaus bovenop. De vleessaus is vaak gemaakt van gehakt, tomaten, ui en specerijen zoals kaneel en nootmuskaat, wat de moussaka zijn kenmerkende diepe en hartige smaak geeft. Na het samenstellen van de lagen wordt de schotel gebakken totdat de bovenkant goudbruin en bubbelt, wat resulteert in een heerlijke combinatie van smaken en texturen. Traditioneel wordt moussaka vaak geserveerd als hoofdgerecht, vergezeld van een frisse salade en soms wat brood.

Hoe kan je een koolhydraatarme moussaka maken?

Het aanpassen van moussaka naar een koolhydraatarme versie is eigenlijk hartstikke eenvoudig en het kan zonder dat je de originele smaak verliest! De grootste aanpassing betreft de basis van het gerecht: in plaats van aardappelen, die in sommige traditionele recepten worden gebruikt, concentreert dit recept zich volledig op aubergines als laag. Aubergines zijn van nature laag in koolhydraten en voegen een heerlijke textuur toe. De vleessaus wordt traditioneel bereid, maar je kunt ervoor zorgen dat je geen tomatensauzen gebruikt waar suikers aan toegevoegd zijn en in plaats daarvan kiezen voor pure tomatenpuree en tomatenblokjes. Voor de Bechamelsaus, die normaal gesproken gemaakt wordt met een roux van bloem en boter, gebruiken we in dit koolhydraatarme recept een combinatie van volle melk, slagroom, eieren en Parmezaanse kaas om dezelfde romige, rijke textuur te bereiken zonder de extra koolhydraten. Met deze eenvoudige aanpassingen geniet je van een heerlijke, authentieke moussaka die perfect past in een koolhydraatarm dieet.

Wat heb je nodig voor de koolhydraatarme moussaka?

Voor de moussaka:

  • 2 grote aubergines
  • Olijfolie
  • 500 gram rundergehakt (of lamsgehakt)
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 blikje tomatenpuree (140 gram)
  • 400 gram tomatenblokjes (uit blik)
  • 1 theelepel kaneel, oregano en tijm
  • Zout en peper naar smaak

Voor de bechamelsaus:

  • 250 ml volle melk
  • 250 ml kookroom
  • 2 eieren
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • Zout en peper naar smaak

De bereidingswijze

  1. Snijd de aubergines in dunne plakken van ongeveer 1 cm dik. Bestrooi daarna de plakken met zout en laat ze ongeveer 30 minuten “zweten” om overtollig vocht te verwijderen. Verwijder daarna het vocht met keukenpapier en zorg dat je zoveel mogelijk zout weghaalt.
  2. Vervolgens smeer je de plakken in met olijfolie en grill of bak je ze aan beide kanten tot ze gaar zijn. Zet ze dan even opzij.
  3. Daarna ga je aan de slag met de saus. Verhit een beetje olijfolie in een grote koekenpan en fruit de ui tot deze glazig is.
  4. Voeg dan de knoflook toe en het gehakt en bak tot het gehakt gaar is.
  5. Voeg de tomatenpuree, tomatenblokjes en specerijen toe en roer goed door. Laat de saus sudderen op laag vuur gedurende 20-30 minuten, tot deze is ingedikt.
  6. Intussen bereid je de bechamelsaus voor.
  7. Verhit de melk en room in een pan tot het bijna begint te koken.
  8. Klop dan in een apart kommetje de eieren los en voeg een beetje van het hete room-mengsel toe om de eieren te temperen.
  9. Schenk daarna, al roerende, de eieren bij de hete room.
  10. Voeg dan de Parmezaan, nootmuskaat, zout en peper toe en blijf roeren tot de saus begint in te dikken. Haal dan het pannetje van het vuur en zet opzij.
  11. Verwarm vervolgens de oven voor op 180 graden en vet een ovenschotel in.
  12. Bedek de bodem van de schotel met een paar plakken aubergine en verdeel de vleessaus hierover.
  13. Leg dan nog een laag met de overige aubergine plakken neer en schenk de bechamelsaus hieroverheen.
  14. Je kan bij voorkeur nog wat extra Parmezaan over de saus strooien, maar dit is niet nodig.
  15. Bak de koolhydraatarme moussaka voor 45-50 minuten of tot alles goed gaar is. Laat het kort afkoelen en serveer warm. Eet smakelijk!

De voedingswaarden

Aantal porties: 6
Calorieën per portie: 536
Koolhydraten: 15 gram
Vetten: 40 gram
Eiwitten: 27 gram

Tips voor het maken van de koolhydraatarme moussaka

TIP 1: Laat de moussaka rusten
Na het bakken, laat de moussaka 10-15 minuten rusten voordat je deze aansnijdt. Dit helpt de lagen te zetten en zorgt ervoor dat de smaken zich beter mengen, waardoor het gerecht makkelijker te serveren is en beter smaakt.

TIP 2: Extra groenten toevoegen
Hoewel het recept dan niet meer “authentiek” is, kan je ook extra groenten toevoegen voor extra vitamines, zoals winterpeen, bleekselderij en champignons.

TIP 3: Maak het vooraf
Moussaka kan perfect van tevoren worden gemaakt. Bereid en assembleer het gerecht een dag van tevoren en bewaar het in de koelkast. Bak het vlak voor het serveren, zodat de smaken goed zijn ingetrokken en je tijd bespaart op drukke dagen.

Bekijk ook:

Mexicaanse gehaktballetjes met salsa saus

De lekkerste keto rabarber crumble

Wortel broccoli schotel met bloemkool en witvis

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 28 juni, 2024

Auteur

Rozemarijn

Categorie

Avondeten Recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies