De lekkerste keto rabarber crumble
Laatste update: 4 juni, 2024 | Geen reacties
Rabarber is weer volledig in het seizoen dus dat betekent dat het tijd is voor een heerlijke keto rabarber crumble met aardbeien en een knapperige topping. Zelf koop ik mijn rabarber vers van de markt, maar je kan het ook heel makkelijk in je eigen achtertuin laten groeien of kopen bij de supermarkt. Ben je benieuwd geworden naar het recept? Lees dan snel verder!
- Gebak
- Bereidingstijd: 50 minuten
- Aantal porties: 6
- Koolhydraten per portie: 15 gram
TIP van Timo:
Wil jij graag 2 kg per week afvallen met heerlijke menu’s? Hier staan ze klaar
Wat is rabarber eigenlijk?
Rabarber is een plant uit de duizendknoop familie. Vroeger werd de plant vooral gebruikt vanwege de geneeskrachtige eigenschappen. De wortels bevatten namelijk een goed laxeermiddel dat helpt bij obstipatie. Later werden de bladstelen van de plant in culinaire gerechten verwerkt. Deze stelen bevatten veel goede voedingsstoffen, waaronder kalium, calcium en ijzer.
Rabarber heeft een licht-zure smaak die zuurder wordt naarmate het seizoen verder gaat. Wanneer je de plant later in het seizoen gebruikt, wordt er vaak suiker aan toegevoegd vanwege de zure smaak. Dit hoeft echter niet. De bladeren en de plant zelf bevatten oxaalzuur, dat in grote hoeveelheden giftig is. De bladstelen bevatten echter weinig oxaalzuur en zijn daardoor veilig om te eten, zeker wanneer je het gerecht ook verwarmd in de oven of door de stelen te koken.
Waarom gebruik je rabarber en aardbei
Omdat rabarber van nature wat zuurder is, is het lekker om deze te combineren met een zoete vrucht. Door deze combinatie hoef je geen extra suiker aan de vruchten toe te voegen en blijft de crumble van zichzelf lekker zoet. Daarnaast complementeren de smaken van rabarber en aardbei elkaar goed zodat je de beste smakensensatie hebt om van te genieten.
Ben je geen fan van aardbei? Geen zorgen! Je kan rabarber ook goed combineren met frambozen, appel en blauwe bessen. Omdat aardbeien van nature koolhydraatarm zijn, gebruik ik deze in het recept, maar je mag dit altijd vervangen door een andere vrucht.
Wat heb je nodig voor de keto rabarber crumble?
Voor de crumble:
- 170 gram amandelmeel
- 30 gram kokosmeel
- 60 gram boter, in kleine blokjes gesneden
- 50 gram koolhydraatarme suikervervanger in kristalvorm (optioneel)
- 1 tl vanille extract
- Een snufje kaneel
- Een snufje zout
Voor de vulling:
- 200 gram rabarber
- 200 gram aardbeien
- 1/2 tl vanille extract
- Een beetje citroensap (alleen als je de rabarber vroeg in het seizoen gebruikt)
De bereidingswijze van de rabarber crumble
- Allereerst was je de stengels en aardbeien en snijd je ze in stukjes. De aardbeien kan je halveren en de stengels kan je in dunne plakjes snijden van maximaal 1 cm breed.
- Vervolgens meng je ze met wat vanille extract en eventueel wat citroensap en doe je ze allebei in een ovenschotel.
- Verwarm daarna de oven voor op 180 graden.
- Intussen maak je de crumble klaar.
- Meng de amandelmeel, kokosmeel, suikervervanger, vanille extract, kaneel en zout door elkaar en kneed daarna de blokjes boter erdoorheen. Zorg ervoor dat de boter koud is zodat je goede klontjes deeg vormt.
- Het deeg hoort kruimig te zijn en kleine klontjes te vormen, dan is het klaar. Als het deeg te droog is, voeg dan nog wat extra boter of 1 á 2 el melk toe.
- Verdeel de crumble over de vruchten en zorg dat alles bedekt is.
- Bak daarna de rabarber crumble voor 20 á 30 minuten in de oven of tot de crumble begint te bruinen en de vruchten goed zacht gebakken zijn.
- Laat het even afkoelen en serveer dan los of met een beetje suikervrije slagroom. Eet smakelijk!
De voedingswaarden
Aantal porties: 6
Calorieën per portie: 271
Koolhydraten: 15 gram
Vetten: 22 gram
Eiwitten: 7 gram
Tips voor het maken van de keto rabarber crumble
TIP 1: Extra bijzondere smaak
Je kan eventueel wat extra smaaksensatie toevoegen aan de crumble door wat verschillende kruiden toe te voegen zoals tijm, basilicum of juist wat gemalen gember of nootmuskaat.
TIP 2: Extra textuur
Voeg extra crunch toe door gehakte noten zoals pecannoten of walnoten, en zaden zoals zonnebloempitten of lijnzaad aan de crumble. Dit verhoogt niet alleen de textuur, maar voegt ook gezonde vetten en eiwitten toe aan het gerecht.
TIP 3: Voorbereiding van de vruchten
Snijd de rabarber en aardbeien van tevoren en bewaar ze in de koelkast. Dit bespaart tijd tijdens de bereiding en zorgt ervoor dat de vruchten koud zijn, wat helpt om de crumble niet te snel te laten doorweken tijdens het bakken.
Bekijk ook:
Aardbeien parfait: De ultieme zomerse keto snack!