pasta met gehaktballen

De lekkerste pasta met gehaktballen

Laatste update: 16 april, 2024 | Geen reacties

Ik ben me toch een fan van dit recept. Zoals de meeste mensen die mij kennen wel weten ben ik dol op gehaktballen. Ze zijn overal mee te combineren en je kan ze zo makkelijk of zo moeilijk maken als je wil. Gisteren at ik deze pasta met gehaktballen en ik was opslag verliefd. De heerlijke kruidige balletjes in combinatie met een gezonde tomatensaus en lekkere frisse courgetti maakte het een perfecte maaltijd waar ik zeker nog veel vaker van ga genieten. Ben je al benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

  • Avondmaaltijd
  • Bereidingstijd: 30 minuten
  • Aantal porties: 4
  • Koolhydraten per portie:

TIP van Timo
Ik heb weekmenu’s ontwikkeld waarmee je iedere week tot wel 3 kg verliest. Hier staan ze voor je klaar

Wat maakt deze pasta met gehaktballen gezond?

Deze gehaktballen met tomatensaus en courgetti zijn rijk aan eiwitten, gezonde vetten en vezels, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor mensen die het keto-dieet volgen. Gehakt is een goede bron van eiwitten en essentiële voedingsstoffen zoals ijzer en zink. De tomatensaus is rijk aan lycopeen, een krachtige antioxidant die de gezondheid van het hart bevordert. Courgette is een koolhydraatarme vervanger voor traditionele pasta en zit boordevol vitamines, mineralen en vezels.

Hoe maak je deze maaltijd koolhydraatarm?

Om dit gerecht koolhydraatarm te maken, gebruik ik spaghetti gemaakt van courgette in plaats van op basis van tarwe. Courgette is een caloriearme en koolhydraatarme groente dat een neutrale smaak heeft, waardoor je het goed kan combineren met sauzen en andere ingrediënten. Daarnaast bevat het een stuk minder koolhydraten dan de tarwevariant waardoor dit gerecht geschikt is om te eten bij een koolhydraatarm of keto dieet.

Wat heb je nodig voor de pasta met gehaktballen?

  • 500 g gehakt naar keuze (bijvoorbeeld rund, varken, kip of kalkoen)
  • 1 ei
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 2 tl gedroogde Italiaanse kruiden
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 400 g tomatensaus zonder toegevoegde suikers
  • 2 courgettes, gespiraliseerd tot courgetti (of 800 gram courgettespaghetti kant-en-klaar)
  • Verse basilicumblaadjes voor garnering
  • Optioneel: geraspte Parmezaan ter garnering

De bereidingswijze

  1. Meng het gehakt, ei, knoflook, gedroogde kruiden, zout en peper in een kom tot alles goed gecombineerd is. Rol het gehaktmengsel in kleine tot middelgrote balletjes.
  2. Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Bak de gehaktballetjes aan alle kanten goudbruin.
  3. Voeg de tomatensaus toe aan de pan en laat het gedurende 15 tot 20 minuten sudderen of tot de gehaktballetjes gaar zijn en de saus ingedikt is.
  4. Voeg de gespiraliseerde courgetti toe aan de pan en bak deze gedurende 3-5 minuten mee, of tot ze zacht zijn maar nog steeds knapperig. Je kan de courgette spaghetti van tevoren eventueel ook koken als je het wat zachter wil hebben.
  5. Serveer de gehaktballetjes in tomatensaus met courgetti en garneer met verse basilicumblaadjes en eventueel een beetje Parmezaan. Eet smakelijk!

De voedingswaarden

Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 300 gram
Koolhydraten: 8 gram
Vetten: 20 gram
Eiwitten: 25 gram

Tips voor het maken van de pasta met gehaktballen

TIP 1: Extra groenten
Voeg gerust wat extra groenten toe aan de tomatensaus voor extra smaak, textuur en vitaminen. Paprika, paddenstoelen en ui zijn vrij laag in koolhydraten en passen er daardoor perfect bij. Je kan ook kiezen voor wat aubergine, wortel of spinazie.

TIP 2: Gehaktballen bewaren
Heb je veel gehaktballen gemaakt? Dan kan je deze apart in de koelkast bewaren, maar ook invriezen om op een later moment te eten of om bij een ander gerecht te gebruiken. Dankzij de gebruikte kruidenmix kan je ze aan vrijwel elke maaltijd toevoegen!

TIP 3: Meer pit
Wil je je maaltijd wat meer pit geven? Voeg dan 1 of 2 fijngesneden chilipepers toe aan de tomatensaus. Voor de echte “dare-devils” kan je de zaadlijsten laten zitten omdat deze pittiger zijn, maar je kan ze er ook nog uithalen.

Bekijk ook:

Witte asperges recept: Een heerlijke avondmaaltijd

Pasta met garnaal: Een heerlijk lunchgerecht vol eiwitten

Zo maak je de lekkerste chili con carne!

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 16 april, 2024

Auteur

Rozemarijn

Categorie

Avondeten Recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies