chili con carne

Zo maak je de lekkerste chili con carne!

Laatste update: 11 december, 2023 | 4 reacties

Met dit koude en gure weer is er niks lekkerder dan het eten van een warme en vullende maaltijd. Van het weekend heb ik dan ook deze heerlijke chili con carne gemaakt. Het is echt een kommetje heerlijkheid en gezondheid. Daarnaast is het super eenvoudig om te maken en heeft het een lekkere milde smaak (maar wel met de mogelijkheid om het pittig te maken). Ben je ook zo benieuwd naar het recept? Lees dan snel verder!

  • Avondmaaltijd
  • Bereidingstijd: 1 uur
  • Aantal porties: 4
  • Koolhydraten per portie:

TIP van Timo:
Wil je graag 2kg per week afvallen en veel meer energie? Dit werkt direct >>

Waar wordt chili con carne meestal van gemaakt?

Chili con carne is een pittig stoofgerecht dat van oorsprong uit Mexico komt. Het hoofdingrediënt van deze maaltijd is rundvlees. Van origine wordt het vaak in blokjes gebruikt, maar tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor het gebruiken van gehakt in hun chili. De basis bestaat verder uit tomaten, chilipepers en bonen. De pepers geven de maaltijd ook de lekkere pittige smaak. In dit gerecht kies ik echter voor paprika omdat deze niet pittig is, maar ik geef wel de optie om het pittig te maken, mocht je dit lekker vinden. Daarnaast gebruiken we slechts een kleine hoeveelheid bonen om de koolhydraten uit deze maaltijd te beperken.

Natuurlijk is dit gerecht niet compleet zonder kruiden. Je gebruikt namelijk ontzettend veel kruiden om de chili con carne zijn lekkere smaak te geven. Denk hierbij aan paprikapoeder, komijnpoeder, oregano, tijm en zelfs een beetje kaneel. Je kan er zelf ook nog extra dingen aan toevoegen, maar al deze mogelijkheden zal je straks nog wel lezen.

Chili con carne wordt over het algemeen geserveerd met wat geraspte kaas en crème fraiche. Zelf vind ik het ook lekker om er wat koriander bij te doen voor de smaak. Omdat niet iedereen fan is van koriander, houdt ik dit gewoon optioneel.

Wat heb je nodig voor de chili?

  • 300 gram rundergehakt
  • 4 tenen knoflook
  • 1 middelgrote ui
  • 1 rode paprika
  • Een blikje tomatenblokjes
  • Een klein blikje kidneybonen (90 gram)
  • 1 blokje runderbouillon
  • 2 tl van de volgende kruiden: komijnpoeder, paprikapoeder
  • 1 tl van de volgende kruiden: gedroogde oregano, gedroogde tijm, komijnzaad (heel), piment
  • Een snufje kaneelpoeder (een halve theelepel is al voldoende)
  • Optioneel: 1 á 2 verse chilipepers (fijngesneden)
  • Voor de toppings: crème fraiche, geraspte kaas, koriander en gesneden lenteui

De bereidingswijze

  1. Allereerst snijd je de ui fijn en de paprika in kleine blokjes
  2. Vervolgens verhit je een beetje olie in een pan en hierin doe je het gehakt en de ui. Bak tot het gehakt gaar is en de ui glazig begint te worden. Voeg dan de geperste knoflook en de kruiden toe en roer alles goed door elkaar. Als je ervoor kiest om pepers te gebruiken, mag je deze nu ook toevoegen.
  3. Daarna doe je de tomatenblokjes en kidneybonen erbij en schenk je er nog zo’n 500 ml heet water doorheen met het bouillonblokje.
  4. Breng het mengsel aan de kook en laat het op laag vuur pruttelen voor ongeveer 30 minuten.
  5. Serveer het met een schepje crème fraiche, wat verse koriander, lenteui en geraspte kaas. Eet smakelijk!

De voedingswaarden van de chili con carne

Let op: De voedingswaarden zijn berekend op basis van de maaltijd zonder toppings! 

Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 279
Koolhydraten: 13 gram
Vetten: 14 gram
Eiwitten: 24 gram

Tips voor het maken van de chili con carne

TIP 1: Mager gehakt
Wil je minder calorieën of vet in je maaltijd? Dan kan je kiezen voor een mager gehaktalternatief. Denk hierbij aan kipfilet, kippengehakt, kalkoengehakt of vegetarisch gehakt. De maaltijd bereid je verder op dezelfde manier en de smaak zal nog steeds heerlijk zijn.

TIP 2: Extra groenten
Ben je niet zo heel streng met je koolhydraten? Dan is het erg lekker om verschillende groenten aan de maaltijd toe te voegen. Snijd bijvoorbeeld wat winterpeen en bleekselderij fijn en bak deze mee voordat je de bouillon erbij doet. Ook is het lekker om er een blikje erwten of mais doorheen te mengen.

TIP 3: Slow cooker recept
Ga je deze maaltijd in de slowcooker maken? Geen probleem! Zorg dat je eerst wel de uien en het gehakt bakt. Daarna kan je deze in de slowcooker doen met de rest van de ingrediënten, deze goed roeren en hem dan aanzetten op 6 tot 8 uur op de lage stand of 3 uur op de hoge stand. Eet smakelijk!

Bekijk ook:

Een heerlijke courgette soep koolhydraatarm recept

Pompoensoep met spek

De lekkerste gevulde paprika met kalkoengehakt

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 11 december, 2023

Auteur

Timo

Categorie

Avondeten Recepten

4 reacties op "Zo maak je de lekkerste chili con carne!"

  1. Machteld schreef:

    Is zeer lekker dank je voor t lekkere recept..inmiddels al 15 kilo kwijt door toch lekker en gezond te eten sta terug op mijn streefgewicht ik woog 70.5 en nu 3 maanden verder op 55.5 kilo

    1. Timo schreef:

      Geweldig om te lezen Machteld. Wat super zeg. Zo zie je maar, het kan allemaal als je er voor gaat.
      Groetjes Timo

    2. Marjolein schreef:

      Hallo Timo,
      Kan je hiervoor ook edamame bonen gebruiken?

  2. Anouk Sanders schreef:

    500ml water? Het dikt niet echt in blijft waterig. Jammer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies