Pompoensoep met spek
Laatste update: 20 oktober, 2023 | Geen reacties
Nu de herfst er echt is, is het ook weer tijd om pompoenen te gaan eten. Zelf ben ik dol op een kommetje pompoensoep. Het is lekker vullend, heeft een heerlijke smaak en het warmt je helemaal op vanbinnen. Toch kan een gewone pompoensoep na een tijdje gaan vervelen. Daarom heb ik vandaag dit recept voor pompoensoep met spek geschreven. Het is ideaal om je gerecht net wat meer pit te geven en het is nog steeds hartstikke lekker en gezond. Eet smakelijk!
- Avondmaaltijd
- Bereidingstijd: 1 uur
- Aantal porties: 4
- Koolhydraten per portie: 12 gram
TIP van Timo:
Wil je graag afvallen, maar wel lekker blijven eten? Probeer dan nu dit >>
Wat maakt pompoen gezond?
Pompoen staat bekend om de milde smaak en de voedingsstoffen die erin zitten. Het is namelijk een grote bron van vitamine A, C en E. Daarnaast bevat het ook veel vezels en mineralen zoals kalium. Bij elkaar helpen deze voedingsstoffen bij het behoud en de ondersteuning van een sterk immuunsysteem. Ook bevat pompoen veel antioxidanten die je lichaam beschermen tegen celschade door vrije radicalen.
Pompoenen zijn van nature caloriearm en zijn daarom perfect om te eten tijdens welk dieet dan ook. Ook kan je het gebruiken in zowel zoete als hartige gerechten. Dat maakt ze erg veelzijdig en lekker om in allerlei gerechten te verwerken.
Wat heb je nodig voor de pompoensoep met spek?
- 1 kilo pompoen, in stukjes
- 1 ui, fijngesneden
- 3 tenen knoflook
- 100 gram ontbijtspek plakjes
- 40 gram pompoenpitten, geroosterd
- 250 ml kookroom
- 1 liter groentebouillon
- Peper en zout naar smaak
- Platte peterselie naar smaak
- Optioneel: feta of geitenkaas
De bereidingswijze
- Allereerst snijd je de pompoen in stukken. Je kan bij vrijwel alle pompoenen de schil gewoon laten zitten. Deze is namelijk ook eetbaar, mits je die goed afwast.
- Verdeel de stukken op een bakplaat met een vel bakpapier en besprenkel ze met wat olijfolie. Zet dan de bakplaat in de grillstand van de oven voor 45 minuten.
- Intussen snijd je de ui en knoflook fijn.
- Verhit een beetje olie of boter in een koekenpan en bak hierin de spekjes tot ze lekker knapperig zijn. Laat ze daarna uitlekken op een velletje keukenrol.
- Vervolgens verhit je wat olie in een soeppan en bak je hierin de ui tot deze glazig is. Voeg dan de knoflook toe en bak nog zo’n minuutje mee.
- Wanneer de pompoen uit de oven komt, kan je deze direct erbij doen in de pan. Schenk dan de bouillon en kookroom erbij en breng het aan de kook.
- Laat de soep 5 tot 10 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur en pureer hem dan tot een gladde substantie.
- Verdeel de soep over 4 kommen en garneer het met de pompoenpitten, stukjes spek en eventueel wat platte peterselie en feta of geitenkaas. Geniet ervan!
De voedingswaarden
Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 341
Koolhydraten: 12 gram
Vetten: 26 gram
Eiwitten: 12 gram
Veelgestelde vragen
- Welke pompoen heb ik nodig voor dit gerecht? Het makkelijkst is om een flespompoen te gebruiken omdat deze sneller zacht wordt in de oven in mijn ervaring, maar je kan in principe elke soort pompoen gebruiken die je in de supermarkt of markt kan vinden.
- Waar kan ik geroosterde pompoenpitten vinden? De meeste supermarkten verkopen ze bij de bakafdeling. Als je ze alleen rauw kan kopen, kan je ze zelf kort even bakken in een pannetje zonder olie (of met een heel klein beetje olie) tot ze beginnen te bruinen.
Tips voor het maken van de pompoensoep met spek
TIP 1: Lekker romig
Je kan de soep extra romig maken door wat verkruimelde geitenkaas of feta eraan toe te voegen. Gebruik per persoon ongeveer 30 gram kaas en verkruimel deze boven de soep in de kom. Het geeft net een beetje extra romigheid aan de soep.
TIP 2: Serveertip
Serveer de soep met een lekker stuk vlees als hoofdgerecht of juist een beef wellington. Het kan ook als hoofdmaaltijd gegeten worden met een frisse salade van boerenkool erbij of juist met wat koolhydraatarm stokbrood.
TIP 3: Bewaren voor later
Je kan de pompoensoep makkelijk bewaren voor een ander moment. In de koelkast blijft het tot 4 dagen goed in een afgesloten bakje. Je kan het ook invriezen voor ongeveer 3 maanden. Ook kan je losse pompoen stukjes invriezen als je te veel hebt voor de soep.