Koolhydraatarme slavink met broccoli
Laatste update: 11 juli, 2024 | Geen reacties
Ik ben altijd op zoek naar nieuwe, lekkere gerechten om als avondeten te serveren. Laatst bedacht ik me opeens dat ik al een hele tijd geen slavinken meer had gegeten, dus daar wilde ik graag verandering in brengen. Deze koolhydraatarme slavink is helemaal zelfgemaakt en heb ik geserveerd met gestoomde broccoli. De groenten kan je natuurlijk zelf altijd aanpassen, maar ik vond ze zo goed bij elkaar passen dat ik ze wel in het recept heb gecombineerd. Eet smakelijk!
- Avondmaaltijd
- Bereidingstijd: 25 minuten
- Aantal porties: 2
- Koolhydraten per portie:
TIP van Timo:
Wil je graag afvallen, maar heb je geen idee waar te beginnen? Klik dan hier >>
Wat is een slavink?
Een slavink is een traditionele Nederlandse vleesspecialiteit die bestaat uit een worstje van gekruid gehakt, meestal runder- of varkensgehakt, dat is omwikkeld met dunne plakjes spek of ham. De naam “slavink” is afgeleid van de oorspronkelijke combinatie van “slaatje” (salade) en “vink” (kleine vogel), hoewel het gerecht tegenwoordig niets met vogels te maken heeft. Slavinken worden doorgaans gebakken in de pan tot het spek knapperig is en het gehakt van binnen gaar en sappig is. Dit gerecht is geliefd om zijn rijke smaak en textuur, waarbij het zoute spek een mooie balans vormt met het malse gehakt. Slavinken zijn een klassiek voorbeeld van comfort food in Nederland en worden vaak geserveerd met aardappelen en groenten. Bij de koolhydraatarme variant laten we de aardappelen weg, maar kan je er nog steeds lekker van genieten met wat groenten.
Welke groenten passen goed bij de koolhydraatarme slavink?
Bij een koolhydraatarme slavink passen verschillende groenten die niet alleen laag in koolhydraten zijn, maar ook een mooie aanvulling vormen op de rijke smaken van de slavink. Broccoli is een uitstekende keuze vanwege zijn hoge voedingswaarde en heerlijke smaak wanneer het gestoomd wordt. Andere goede opties zijn bloemkool, die gestoomd of gepureerd kan worden als een koolhydraatarm alternatief voor aardappelpuree, en sperziebonen, die licht gekookt of gestoomd kunnen worden voor een knapperige textuur. Courgette, in plakjes gesneden en gegrild, of spinazie, kort gesauteerd met wat knoflook, passen ook perfect bij slavinken. Deze groenten voegen niet alleen kleur en variëteit toe aan je bord, maar zorgen er ook voor dat je maaltijd voedzaam en gebalanceerd blijft zonder de koolhydraatlimiet te overschrijden.
Wat heb je nodig voor de koolhydraatarme slavink?
Voor de slavinken:
- 300 gram rundergehakt
- 1 ei
- 1 kleine ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 100 gram ontbijtspek (ongeveer 4 grote of 8 kleine plakjes)
- Zout en peper naar smaak
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel olijfolie of boter
Voor de gestoomde broccoli:
- 500 gram broccoli, in roosjes gesneden
- Zout naar smaak
- 1 eetlepel boter (optioneel)
De bereidingswijze van de koolhydraatarme slavink
- Allereerst begin je met de slavinken.
- In een kom meng je het rundergehakt met het ei, de mosterd, de fijngehakte ui, knoflook, zout en peper. Kneed het tot alles goed is gemengd en verdeel het dan in vieren.
- Maak van elk stuk een langwerpig “worstje” en rol hier ontbijtspek omheen.
- Verhit daarna wat olijfolie of boter in een pan en bak de slavinken tot het spek knapperig is en het gehakt lekker sappig en gaar. Bak ze op laag tot middelhoog vuur om te voorkomen dat ze snel aanbranden.
- Intussen breng je een pan met water aan de kook en hang je een stoommandje in de pan.
- Was de broccoli en snijd deze in roosjes en doe de roosjes in het stoommandje.
- Laat de broccoli gedurende 7 – 9 minuten stomen of tot deze beetgaar is.
- Daarna laat je de broccoli even uitlekken en kan je eventueel een lepel boter erdoorheen roeren voor wat romigheid, dit is echter niet verplicht.
- Serveer de slavinken met de broccoli op twee borden en geniet ervan!
De voedingswaarden
Aantal porties: 2
Calorieën per portie: 520
Koolhydraten: 6 gram
Vetten: 37 gram
Eiwitten: 39 gram
Tips voor het maken van de koolhydraatarme slavink
TIP 1: Saus voor bij de broccoli (of andere groenten)
Maak een eenvoudige knoflook-botersaus om over de gestoomde broccoli te druppelen. Smelt boter met een teentje geperste knoflook en een scheutje citroensap voor extra smaak zonder extra koolhydraten.
TIP 2: Nog fijner gehakt
Gebruik een keukenmachine om het gehaktmengsel extra fijn te malen. Dit helpt bij het creëren van een gladde en gelijkmatige textuur in de slavinken, waardoor ze nog sappiger en malser worden.
TIP 3: Extra kruiden door de slavinken
Voeg extra kruiden zoals paprikapoeder, tijm, of oregano toe aan het gehaktmengsel voor meer diepte in smaak. Een beetje geraspte Parmezaanse kaas kan ook zorgen voor extra smaak en rijkdom.
Bekijk ook:
Mexicaanse gehaktballetjes met salsa saus
Amandel croissant als ontbijt: Heerlijk voor van het weekend