koolhydraatarme uiensoep

Koolhydraatarme uiensoep: Lekker & snel op tafel!

Er is niks lekkerder dan om op een koude dag jezelf op te warmen met een flinke kop soep. Een koolhydraatarme uiensoep is daarnaast ook nog eens lekker vullend vanwege de ragout-achtige textuur. Daarnaast zorgen de roomboter en de kaas voor een extra romige smaak waar je alleen maar meer van wil. Deze uiensoep is ideaal om te eten na het sporten, of na een lange dag. Hij kan ook ingevroren worden zodat je er op een later moment, nog een keertje van kunt genieten.

De ui

Uien bevatten ontzettend veel vitamines, antioxidanten en mineralen, zoals kalium, fosfor, vitamine C en vitamine B. Deze combinatie zorgt ervoor dat wanneer je regelmatig uien eet, je lichaam hiervan profiteert. Zo zorgen de antioxidanten voor een gezond hart en verlaagd cholesterol, terwijl de mineralen je spieren en botten versterken.

TIP:
Wil je graag wekelijks afvallen met overheerlijke recepten? Gebruik dan deze eenvoudige weekmenu’s! Direct ontvangen

De geschiedenis van uiensoep

Uiensoep bestaat al honderden jaren, maar werd erg populair met de groeiende interesse in de Franse keuken in de Verenigde Staten in de jaren 60. De versie die wij tegenwoordig eten is afkomstig uit de 18e eeuw, waarbij een lekkere bouillon wordt gecombineerd met gekarameliseerde uien. Als topping wordt er vaak voor een stuk stokbrood met kaas gekozen, maar je kan deze natuurlijk ook weglaten of vervangen voor een koolhydraatarm broodje met kaas.

Ingrediënten

Voor vier porties uiensoep heb je nodig:

  • 1 liter bouillon naar keuze
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 4 middelgrote uien (ongeveer 500g)
  • Een snufje zout
  • 100g roomboter
  • 1 el lijnzaadmeel
  • 2 Laurierbladeren
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 150g kaas naar keuze

Optioneel:

  • Een koolhydraatarm broodje

Bereidingswijze:

  1. Zet een flinke pan op de kookplaat, en laat de boter smelten. Snijd intussen de uien in volle of halve ringen van 1 à 2mm dikte.
  2. Voeg de uien samen met de laurierblaadjes, tijm en knoflook aan de gesmolten boter toe en laat deze gedurende 15 minuten karamelliseren. Roer goed om aanbakken te voorkomen.
  3. Verwijder de laurierblaadjes. Voeg de bouillon en het zout toe en laat de soep gedurende tien minuten koken.
  4. Voeg de eetlepel lijnzaadmeel toe en roer goed, deze zal de soep verdikken. Afhankelijk van je voorkeur kan je meer of minder toevoegen.
  5. Serveer de soep in vier flinke soepkommen en rasp er de kaas over om er een lekker gesmolten topping op te krijgen.

Optioneel:

Bak het koolhydraatarme broodje af en rooster deze nog in de oven met kaas eroverheen. Voeg deze toe aan de soep voordat je de kaas raspt.

De Voedingswaarden

Per portie (1 kom soep)
393 calorieën
33.1g vet
9.3g koolhydraten
4.1g vezels
12.6g eiwitten

TIP van Timo:
Weet je waar ik ook ontzettend dol op ben? Deze gezonde preisoep met kruiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Volg BGreat op social media:

© 2016 - 2020 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies