Maltodextrine: Belangrijke informatie over maltodextrine!
Laatste update: 15 maart, 2020 | Geen reacties
Soms lees je een ingrediëntenlijst en dan vraag je je af wat sommige ingrediënten nou zijn. Zo zijn er genoeg voedingsmiddelen met een chemisch-klinkende naam, of onuitspreekbare toevoegingen die alleen door middel van een E-nummer worden toegevoegd. Omdat het voor sommige mensen zeer belangrijk is om te weten wat zij eten, vanwege een allergie, levensstijl of dieet, is het van belang dat wij de betekenis van deze ingrediënten bekend maken. Dan kan iedereen bewust een keuze maken om dit te gebruiken of vermijden. Vandaag gaan we het hebben over maltodextrine.
TIP van Timo:
Wil je graag maltodextrine gebruiken? => Dit is de nummer 1 van 2020
Wat is Maltodextrine?
Maltodextrine is een van deze onbekende stoffen. Het is een polysacharide, wat inhoudt dat het een lange “slang” van koolhydraten is. Het is afkomstig van glucose, daardoor wordt de oplossing in water ook nog wel glucosestroop genoemd. Maltodextrine wordt gewonnen uit mais, aardappelen en ook uit gluten en heeft dezelfde opbouw als zetmeel. Maltodextrine bevat echter minder glucosedeeltjes waardoor je lichaam deze stof beter opneemt dan andere stoffen.
Omdat het zo zoet is, bevat het ook veel koolhydraten: 100 gram maltodextrine bevat zo’n 95g koolhydraten, waarvan 5,2g suiker is. Maltodextrine is namelijk géén suiker, maar een zoetstof. Als je een willekeurige snoepverpakking leest, is de kans groot dat je deze stof tegenkomt.
Het gebruik
Doordat het dezelfde opbouw als zetmeel heeft, wordt het regelmatig als verdikkingsmiddel in producten verwerkt[1]. Zo komt het veel voor in ingeblikte soepen, pudding, suikervervangers, snoepgoed, koffie en muesli. Ook wordt het soms in medicijnen verwerkt om ervoor te zorgen dat de pillen hun vorm blijven behouden zonder de werkende stof te verliezen.
Daarnaast kan het ook als conserveringsmiddel worden gebruikt. Dit gebeurt ook in voedingssupplementen voor vitamines en mineralen. De hoeveelheid maltodextrine hierin is echter zo klein, dat alle mogelijke effecten verwaarloosbaar zijn.
De werkingen
Maltodextrine is volgens de Amerikaanse Food and Drugs Administration (FDA) veilig verklaard[2]. Toch hangen er zowel positieve als negatieve werkingen aan deze stof, maar zijn er tot op heden nog geen conclusies van een schadelijke werking.
Positieve werkingen
Maltodextrine is zoet en verhoogt gedurende een korte periode je bloedsuikerspiegel. Daarom is het een zeer geliefde stof onder (top)sporters. Tijdens de training zorgt dit stofje voor een hoger energiegehalte waardoor je meer oefeningen kan uitvoeren dan je gewoonlijk zou doen. Om deze reden zit maltodextrine vaak ook in energiedrankjes. Daarnaast zorgt de stof na je work-out voor een sneller transport van eiwitten naar je spieren, zodat deze sneller herstellen en groeien. Het poeder voorkomt daarbij ook uitdroging.
Bij het koken is maltodextrine ook erg fijn in het gebruik. Je hebt namelijk erg weinig nodig voor een goede binding tussen alle ingrediënten. Daarnaast voorkomt het kristallisatie zoals je bij bloem of maïzena nog wel eens hebt. Het product wordt dikker gemaakt, zonder daar een extra smaak aan toe te voegen. Ook bevat het maar 4 kilocalorieën per gram waardoor het weinig tot niks verandert aan de totale voedingswaarden van je product.
KORTOM:
Maltodextrine zorgt tijdens het sporten voor een hoger energiegehalte waardoor je meer oefeningen kan uitvoeren dan normaal.
Een andere werking van maltodextrine is dat het goed tegen schadelijke insecten werkt. De witte vlieg, spint, wolluizen en bladluizen kunnen hier namelijk niet tegen omdat het hun ademhalingsopeningen verstopt. Ook kunnen ze mogelijk niet meer bewegen door de stof. Wanneer je dit middel gebruikt op je planten en kruiden om deze insecten tegen te gaan, heeft het geen negatieve effecten voor de plant zelf. Bijen hebben ook geen last van deze stof, wat het een vriendelijke oplossing maakt tegen schadelijke insecten.
Mensen met lage bloedsuikerspiegels profiteren veel van maltodextrine, omdat het binnen een korte tijd zorgt voor een verhoging in je bloedsuikerspiegel[3]. Deze mensen hoeven simpelweg een energydrankje te drinken, of een tabletje te nemen en dan kunnen zij weer verder.
KORTOM:
Maltodextrine verhoogt in een korte je bloedsuikerspiegel en wordt vaak gebruikt door mensen met een lage bloedsuikerspiegel.
Negatieve werkingen
Helaas heeft maltodextrine ook minder positieve werkingen. Veel andere toevoegingen aan levensmiddelen kunnen echter voor dezelfde reacties zorgen, dus deze stof is daar niet de enige in.
Een van de meest voorkomende bijwerkingen is een allergische reactie op de stof. Dit kan komen door een intolerantie voor koolhydraten, of een lichte reactie op de gluten waaruit het gewonnen kan zijn. Effecten die je hiervan kan ondervinden zijn een jeukerige huid, rode huid, kramp, astma en moeite met ademhalingen[4]. Wanneer je last hebt van deze symptomen, is het verstandig om een huisarts te bezoeken.
TIP van Timo:
Wil je graag maltodextrine gebruiken? => Dit is de nummer 1 van 2020
Ook kan maltodextrine van invloed zijn op je darmflora. Het kan er namelijk voor zorgen dat je aanwezige darmbacteriën minder goed functioneren dan ze normaal gesproken zouden doen. Bijwerkingen hiervan zijn onder andere: een opgeblazen gevoel, flatulentie, gewichtstoename. Mensen met darmproblemen zoals prikkelbaar darmsyndroom, de ziekte van Crohn of Colitis moeten hierom extra letten op hun inname. Wanneer zij bijvoorbeeld het FODMAP-dieet volgen, mogen zij niet altijd producten met maltodextrine consumeren.[5]
Dankzij de snelle werking van maltodextrine, wordt je bloedsuikerspiegel gedurende korte tijd flink verhoogd. Hoewel dit voor sporters ideaal is, kan dit risico’s met zich meebrengen voor mensen met diabetes. Zij doen er daarom beter aan door minder tot geen maltodextrine te consumeren.
Toch hoef je je geen zorgen te maken over deze negatieve effecten. Zoals je kan zien, zijn de negatieve bijwerkingen redelijk klein en makkelijk te voorkomen door het vermijden van het product, of het in mindere maten te consumeren.
KORTOM:
Intolerantie voor koolhydraten of diabetes type 2 kan risico’s met zich meebrengen bij het gebruik van maltodextrine.
Samenvatting
Maltodextrine is een polysacharide dat voor meerdere functies gebruikt wordt. Zo functioneert het als verdikkingsmiddel in sommige producten, maar juist als zoetstof in andere producten. Daarnaast bindt het medicijnen aan elkaar en helpt het met het bestrijden van insecten.
Op mensen heeft Maltodextrine verschillende werkingen, dit heeft te maken met de gevoeligheid voor de stof. Zo kunnen mensen met darmklachten of intoleranties sneller last krijgen van bijwerkingen dan anderen. Sporters gebruiken maltodextrine graag omdat het ze meer energie geeft en helpt bij het herstellen van de spieren.
Al met al is maltodextrine een behulpzame stof die overal voor gebruikt kan worden. Wanneer je het met mate gebruikt, zal je er snel van profiteren.
Lees ook de volgende interessante artikelen:
- Waar is magnesium goed voor? Feiten op een rij!
- Beste Vitamine C supplement van 2020
- Beste sportdrank? TOP 5 beste sportdranken!
Bronnen + onderzoek:
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4940893/
[2] https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/cfrsearch.cfm?fr=184.1444
[3] https://www.healthline.com/health/food-nutrition/is-maltodextrin-bad-for-me#benefits
[4] https://www.medicalnewstoday.com/articles/322426
[5] https://www.ibsfree.net/news/2017/5/29/low-fodmap-sweetener-update