waar is magnesium goed voor

Waar is magnesium goed voor? Feiten op een rij!

Laatste update: 11 maart, 2020 | Geen reacties

Waar is magnesium goed voor? Magnesium is één van de vele belangrijke mineralen in ons lichaam. Toch weten we vaak niet wat deze mineralen doen, en waarom we ze nodig hebben. Magnesium is een zogenoemde helper molecuul. Het helpt de processen van de enzymen in onze cellen. Mensen kunnen magnesium echter niet zelf aanmaken, daarom is het van belang dat we voldoende magnesium via voedingsmiddelen of supplementen binnenkrijgen.

Wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt is de kans klein dat je te weinig magnesium binnenkrijgt omdat het veel voorkomt in dierlijke producten, avocado’s, noten, peulvruchten en hele donkere chocolade. Toch kan het geen kwaad om te weten waar magnesium nou precies goed voor is. Daarom hebben wij een lijst samengesteld met alle voordelen van magnesium.

Het verhoogt je uithoudingsvermogen

Magnesium helpt om je bloedsuikers richting je spieren te verplaatsen en zorgt er tegelijkertijd voor dat het lactaat wordt weggewerkt[1]. Lactaat is een stofje dat zorgt voor verzuring in je spieren. Dit gebeurt wanneer zij gedurende een langere periode intensief gebruikt worden. Magnesium verwijdert dit stofje waardoor je langer door kan sporten. Het is daarom ook heel normaal om meer magnesium nodig te hebben wanneer je regelmatig sport, zeker wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt, omdat er dan minder suikers zijn om naar je spieren te transporteren.

KORTOM:
Magnesium verwijdert het stofje lactaat (verzuring) waardoor je langer door kunt gaan met sporten.

Het vermindert de kansen op depressie

Hoewel er verschillende oorzaken van depressie zijn, kan magnesium helpen depressie door een tekort tegen te gaan. Magnesium speelt namelijk een belangrijke rol in het brein, meerdere rollen zelfs[2]. Een daarvan zijn de zenuwen en zenuwuiteinden. Wanneer er iets gebeurt in je hersenen krijgt zo’n zenuw een klein schokje, ook wel een impuls genoemd. Deze staan allemaal met elkaar in verbinding, door je hele lichaam.

Wanneer je te weinig magnesium hebt, werken de impulsen minder goed, waardoor de gebieden die hormonen produceren minder goed kunnen functioneren. Wanneer je daarna bijvoorbeeld te weinig dopamine hebt, dan loop je meer risico op depressie. Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer mensen voldoende magnesium binnenkrijgen, of supplementen slikken, zij minder last hebben van depressieve klachten.[3]

KORTOM:
Magnesium speelt een belangrijke rol in het brein. Voldoende magnesium binnenkrijgen verminderd depressieve klachten.

Het werkt ontstekingsremmend

Dan hebben we het echter niet over een schaafwondje dat is gaan ontsteken, maar over chronische ziektes die vaak ontstaan vanuit ontstekingen of ze veroorzaken. Chronische ontstekingen zijn namelijk de nummer één factor van het ontwikkelen van overgewicht/obesitas, veroudering en andere chronische ziektes zoals Crohn.

In een onderzoek met kinderen werd aangetoond dat de kinderen met de hoogste CRP niveaus (het C-reactief proteïne dat aangemaakt wordt na het ontstaan van een ontsteking), de laagste magnesiumniveaus in hun bloed hadden. [4]  Daarbij was hun bloedsuikerspiegel ook een stuk hoger. Magnesium helpt om de symptomen van deze ontstekingen de verminderen, of om de ontstekingen helemaal tegen te gaan.

KORTOM:
Magnesium helpt om de symptomen van chronische ontstekingen zoals obesitas en Crohn te voorkomen.

Het vermindert PMS-symptomen

Als vrouw kan het erg belastend en vervelend zijn om maandelijks last te hebben van allerlei symptomen nog voordat de menstruatie begint. Symptomen hiervan zijn het vasthouden van water, opzwellen, vermoeidheid, krampen in de baarmoeder en omgeving en last van geïrriteerdheid.

Hoewel het de symptomen niet oplost, zorgt magnesium er wel voor dat ze flink verminderd kunnen worden[5]. Het helpt al snel om je beter te laten voelen, zodat je minder op hoeft te zien tegen je menstruatie.

KORTOM:
Magnesium verminderd symptomen die verschijnen voordat de menstruatie begint.

Het helpt je om beter te slapen

In het dagelijks leven ervaren we tegenwoordig veel stress. Je baas belt je net nadat je thuis bent gekomen omdat er een noodgeval is, je voelt je verplicht om naar de verjaardag van je achterneefje te gaan omdat je je familie niet wil teleurstellen, of een van de vele andere redenen. Behalve dat stress heel vervelend is, heeft het nog een groot nadeel: het verstoord je slaap.Waar sommige mensen binnen no-time in slaap kunnen vallen, liggen anderen uren te piekeren en te mediteren voordat ze hun wekker weer horen gaan.

Magnesium helpt, zoals we hier al eerder hadden vastgesteld, bij het transporteren van impulsen door je lichaam en hersenen. Het activeert hierbij ook GABA[6], een neurotransmitter dat ervoor zorgt dat de juiste slaaphormonen worden aangemaakt. Wanneer je voldoende magnesium binnenkrijgt, kan deze stof makkelijk aan het werk gaan en zal je merken dat je al snel een stuk dieper slaapt dan gewoonlijk.

KORTOM:
Magnesium zorgt ervoor dat de juiste slaaphormonen worden aangemaakt waardoor je makkelijker en slaap valt.

Het helpt bij Diabetes

Magnesium transporteert verschillende stoffen, waaronder bloedsuikers. Wanneer je te weinig magnesium in je lichaam hebt, kan dit ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel niet optimaal gereguleerd wordt, waardoor je insuline niet meer goed kan functioneren. Een onderzoek heeft aangetoond dat mensen die dagelijks een hoge dosis magnesium nemen, een verbeterde bloedsuikerspiegel en HB-waarde hadden in hun bloed[7]. Dit wijst erop dat voldoende magnesium diabetes type 2 kan voorkomen of de ernst kan verminderen.

KORTOM:
Voldoende magnesium kan diabetes type 2 voorkomen of de verminderen.

Het zorgt voor extra energie

Magnesium zorgt ervoor dat andere mineralen zoals calcium, kalium en zink allemaal op de juiste plek in je lichaam terecht komen. Wanneer je iets hebt gegeten, wordt dit verteerd en haalt je lichaam hier allerlei stoffen uit. Magnesium helpt bij dit proces. Omdat magnesium namelijk enzymen helpt, kunnen de mitochondriën (de energiebron van je cellen) deze enzymen makkelijker afbreken om om te zetten in energie[8]. Zonder magnesium zou dit proces veel moeizamer gaan met als resultaat dat je sneller vermoeid raakt.

KORTOM:
Magnesium stuur mineralen aan waardoor ze op de juist plek belanden en hierdoor enzymen omgezet in energie.

Andere functies

Naast al de bovengenoemde functies van magnesium, helpt het met nog veel meer mee. In totaal zijn er meer dan 600 verschillende processen in je lichaam waarbij magnesium een rol speelt. Dit zijn er echter te veel om allemaal op te noemen. Toch zijn de onderstaande werkingen ook van groot belang voor je lichaam en gezondheid.

Magnesium helpt namelijk ook bij het vormen van gezonde tanden en botten, waardoor het je skelet verstevigt. Daarnaast helpt het je beter beschermen tegen stress en verbetert het je geheugen en concentratievermogen.

Als laatste helpt magnesium bij het ontspannen van je spieren. Zonder magnesium zou je er dus zeer verkrampt bij lopen. Heb je last van spierkramp, dan helpt het soms ook om er magnesiumolie op te smeren zodat het via de huid in je spier terecht komt.

Conclusie

Magnesium heeft allerlei functies waardoor het ons dagelijks leven een stuk makkelijker maakt. Naast dat het de kansen op diabetes en depressie verminderd, helpt het ook bij je fysieke gezondheid tijdens het sporten. Je kan magnesium halen uit verschillende voedingsmiddelen, waaronder noten en peulvruchten. Ook kan je gebruik maken deze supplementen of magnesiumolie wanneer je zeker wil zijn van een voldoende hoeveelheid magnesium in je bloed.

 

Bronnen + Onderzoek

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24465574
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23950577
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19271419
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1764100
[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2067759
[6] https://thesleepdoctor.com/2017/11/20/magnesium-effects-sleep/
[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12663588
[8] https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/magnesium/wat-doet-magnesium-voor-je-lichaam/item43605

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 11 maart, 2020

Auteur

Timo

Categorie

Gezondheid

Tags

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies