vitamine voor haaruitval

Welke vitamines helpen tegen haaruitval? Dit zijn ze!

Laatste update: 23 april, 2020 | Geen reacties

In de winter blijven we vaak wat meer binnen, eten we andere maaltijden, en zijn er maar weinig fruitsoorten in het seizoen. Wanneer de lente dan eindelijk komt, voel je je wat zwakker, lijkt je huid wat bleker en kan je haar zelfs gaan uitvallen. Hoe komt dit? En wat kan je er tegen doen? In dit artikel ontdek je welke vitamine voor haaruitval tegen te gaan het beste werkt!

Je Haar

Je haar is een uitgroeisel van de opperhuid. Alle zoogdieren hebben dit. Bij mensen noemen we het echter geen vacht, en komt het soms voor dat men haar verliest. Dit kan komen door leeftijd, gezondheid, genetica, maar ook door een aandoening.

TIP:
Wil je graag DIRECT haaruitval tegen gaan en juist haargroei stimuleren? Klik hier voor het beste supplement!

Als we kijken naar de basisfunctie van het haar, is het ontstaan om als isolatie te bieden. Om deze reden zie je daarom dat veel dieren die in koude gebieden wonen een erg dikke vacht hebben, denk aan ijsberen, poolvossen, maar ook aan wolven en husky honden. Inmiddels hebben wij onze haren niet meer nodig om te kunnen overleven in frisse gebieden, we hebben namelijk gewoon kleding. Haar wordt in onze samenleving daarom als een eigenschap gezien, of een uiting van onze persoonlijkheid en idealen.

Ons haar is opgebouwd uit keratine. Dit is een eiwit dat ook zorgt voor de opbouw van onze nagels en de huid. Iedereen heeft echter een ander type haar. Dit staat in verband met je afkomst en locatie, daarom zie je bijvoorbeeld (bijna) nooit een natuurlijk lichtblonde coupe met kroeshaar.

De Haarcyclus

Je haar groeit in drie verschillende fasen. Samen vormen deze de haarcyclus.[1]

1.     De Anagene Fase. Tijdens deze fase groeien de haarwortels die voor het begin en het verloop van je haargroei zorgen. Je haar kan zo’n twee tot zes jaar in deze fase blijven.

2.     De Catagene Fase. Tijdens deze fase neemt je haargroei af en bereid het zich voor om langzaam uit te vallen.

3.     De Telogene Fase. Dit is de laatste fase van je haargroei. Er zijn weinig tot geen activiteiten meer en je haar komt langzaam los te zitten om uit te vallen.

Kortom:
We hebben haar omdat het functioneert als isolatiemateriaal. Haar bestaat uit keratine en heeft een haarcyclus van drie verschillende fasen: de anagene fase, de catagene fase en de telogene fase.

Waarom valt haar uit en wat kan je ertegen doen?

Er zijn verschillende redenen waarom je haar in grotere hoeveelheden kan uitvallen. In veel gevallen komt het door erfelijke haaruitval, ook wel Alopecia Androgenetica genoemd. Daarnaast kan het ook uitvallen door chemotherapie, haarziektes, stress, of tekorten aan vitamines en mineralen.[2]

Gelukkig kan je dit proces voorkomen, tegengaan, of uitstellen (afhankelijk van de heftigheid van de conditie) door middel van vitamines. Welke dat zijn ontdek je hier.

Vitamine A

Vitamine A staat erom bekend dat het helpt bij het verbeteren van je zicht. Toch helpt het bij veel meer processen binnen het lichaam, met name groei. Vitamine A helpt bij het ontwikkelen van een olieachtige substantie in de huid, talg. Talg zorgt ervoor dat je huid goed gehydrateerd blijft zodat je haar in een gezonde omgeving kan groeien.[3]

Wanneer je te weinig of te veel vitamine A binnenkrijgt kan je last krijgen van haaruitval. Daarom is het verstandig om deze vitamine via een gevarieerd dieet binnen te krijgen. Dan hoef je je geen zorgen te maken om het hebben van een tekort of een overschot.

Kortom:
Vitamine A helpt bij het ontwikkelen van talg, een belangrijke stof die ervoor zorgt dat je haar in een gezonde omgeving kan groeien. Te veel of te weinig vitamine A kan echter leiden tot haaruitval.

Vitamine B

Er zijn verschillende soorten vitamine B. Vitamine B8, ook wel bekend als biotine, helpt bij het behouden van een sterkte en gezonde huid. Daarnaast helpt het ook om je haar te behouden. Hoewel een tekort aan biotine bijna niet voorkomt, kan het zorgen voor haaruitval. Een overschot van deze vitamine kan echter geen kwaad.[4]

TIP:
Wil je graag DIRECT haaruitval tegen gaan en juist haargroei stimuleren? Klik hier voor het beste supplement!

Naast biotine bevat je lichaam onder andere ook vitamine B12. Deze vitamine helpt bij het creëren van je rode bloedcellen door je gehele lichaam, waaronder je hoofdhuid. Wanneer je niet voldoende vitamine B12 in je lichaam hebt, focust deze productie zich op de belangrijke organen, waardoor je haar achterblijft en langzaam kan gaan uitvallen.

Omdat we al snel een tekort aan vitamine B12 hebben is het belangrijk om veel producten te eten waar dit aan is toegevoegd, zoals sojamelk, vlees, en edelgist. Daarnaast kan je ook supplementen slikken.

Kortom:
Vitamine B8 en B12 zijn belangrijk voor je haargroei. Een tekort aan één of beide stoffen zorgt er al snel voor dat je haar kan uitvallen.

Vitamine C

Vitamine C is een antioxidant die helpt bij het tegengaan van vrije radicalen en vecht tegen oxidatieve schade. Vrije radicalen kunnen er namelijk voor zorgen dat je haargroei stopt wat zorgt voor een snellere overstap op de catagene en telogene fase.

Daarnaast draagt vitamine C bij aan het produceren van collageen, een bindweefsel. Dit bindweefsel is essentieel voor het ontwikkelen van sterk haar.[5] Wanneer je deze stof mist, is de kans groot dat je haar snel afbreekt en/of sterft.

Kortom:
Vitamine C is belangrijk voor je haargroei omdat het zowel vrije radicalen verminderd als dat het helpt met het ontwikkelen van collageen.

Vitamine D

Vitamine D is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan aanmaken. Dit gebeurt onder invloed van zonlicht. Daarom is het belangrijk dat je voldoende buiten komt.

Vitamine D kan helpen bij het ontwikkelen van de haarzakjes waaruit je haren groeien. Per haarzakje ontstaan er zo’n 12 haren. Dit is dus goed wanneer je haaruitval tegen wil gaan.

Ook is er een mogelijke link gelegd tussen een tekort aan vitamine D en haaruitval. Zeker omdat vitamine D3 helpt bij het verstevigen van de huidlaag waarin je haarzakjes groeien.[6]

Kortom:
Vitamine D kan helpen bij het ontwikkelen van haarzakjes en het verstevigen van de huidlaag.

Vitamine E

Net als vitamine C functioneert vitamine E als een antioxidant. Het is een vitamine dat veel voorkomt in groente- en fruitsoorten en dat in grote hoeveelheden niet schadelijk is voor het lichaam.[7] Omdat vitamine E tegen vrije radicalen strijdt, helpt het om een verminderde haargroei tegen te gaan.

Daarnaast is er in 2010 een onderzoek gedaan naar de supplementaire werking van vitamine E. Daaruit bleek dat de groep met proefpersonen na behandeling met vitamine E supplementen een versnelde haargroei hadden met wel 34.5% in tegenstelling tot 0,1% vanuit de placebogroep.[8]

Kortom:
Vitamine E werkt net als vitamine C als antioxidant waarbij het vecht tegen vrije radicalen. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat vitamine E bijdraagt aan een versnelde haargroei.

Conclusie

Met behulp van de vitamines A, B, C, D en E kan je haaruitval tegengaan wanneer deze veroorzaakt wordt door zwakte of een tekort aan vitamines. Heb je echter last van erfelijke haaruitval, dan helpt deze methode wellicht niet of minder goed. Heb je langdurig last van haaruitval en lijken de vitamines niet te helpen? Dan is het een goed idee om contact op te nemen met de huisarts om mogelijke oorzaken te vinden. Wil je graag meer interessante artikelen lezen? Bekijk dan ook het Beste Vitamine C supplement van 2020 en waarom magnesium zo belangrijk voor je is!

TIP:
Wil je graag DIRECT haaruitval tegen gaan en juist haargroei stimuleren? Klik hier voor het beste supplement!

Bronnen + onderzoek:

[1] https://web.archive.org/web/20081007201906/http://www.hairweb.nl/haar-haarfeiten-haargroeicyclus.htm
[2] https://www.haarstichting.nl/haaruitval-oorzaken
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21914489
[4] https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/biotine.aspx
[5] https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-c.aspx
[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3412244/
[7] https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-e.aspx
[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24575202

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 23 april, 2020

Auteur

Timo

Tags

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2025 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies