afkicken van suiker

Afkicken van suiker: Zo doe je dat!

Laatste update: 5 juni, 2020 | 2 reacties

We hebben allemaal wel eens een grote behoefte aan iets zoets. Denk hierbij aan een stuk chocolade, wat ijs, een zak snoep, of juist veel siroop. Hoewel een snoepje of een glas siroop op zichzelf geen kwaad kan, zorgt het voortdurende snoepen ervoor dat je te veel suikers binnenkrijgt wat kan leiden tot gewichtstoename. Tegenwoordig wordt in bijna alle voedingsmiddelen suiker gestopt. Dit zorgt voor een afhankelijkheid en dus ook een (lichte) verslaving. Wanneer je, door een dieet, aan het afkicken bent, kan je dan nog wel eens last krijgen van afkickverschijnselen en irritatie. In deze tekst leer je de beste manieren om af te kicken van suiker en hoe je het vol kan houden.

TIP:
Wil je heel gemakkelijk afkicken van suiker en overtollig lichaamsvet verliezen? Ontvang tijdelijk gratis mijn weekmenu! Download hier

Waarom afkicken van suiker?

Je vraagt je misschien af waarom je zou moeten afkicken van suiker, zo veel eet je toch helemaal niet? Dat kan best tegenvallen. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlander zo’n 102,5 gram suiker per dag eet. Dit is ruim twee keer zo veel als de aangeraden hoeveelheid van 50g volgens de Wereld Gezondheid Organisatie [1]. Het gaat hierbij ook niet om koolhydraten, maar om pure suikers.

Suiker is door meerdere individuele onderzoeken in verband gebracht met een verhoogde kans op diabetes, hart- en vaatziekten, en overgewicht en obesitas. Het is dus niet iets om te licht te nemen. Daarnaast heeft een ander onderzoek aangetoond dat suiker dezelfde plekken in het brein activeert als cocaïne, nicotine en morfine. Dit komt omdat suiker ervoor zorgt dat de stof dopamine vrijkomt wanneer iets zoets eet. Dopamine zorgt ervoor dat je je vrolijk en ontspannen voelt.

Zoals je dus kan zien, heeft suiker een vrij verslavende invloed op de mens en consumeren wij gewoonweg te veel suiker in ons dagelijks leven. Daarom is het verstandig om te beginnen met afkicken.

Kortom:
Wij Nederlanders eten dagelijks twee keer zoveel suikers als wordt aangeraden. Daarnaast zorgt de consumptie van suiker voor verschillende verslavende effecten en draagt het bij aan meerdere gezondheidsproblemen.

Bijwerkingen van afkicken

Afkicken van suiker gaat helaas niet altijd vlekkeloos. Wanneer je gewend bent om veel suiker te consumeren, is het heel normaal om last te krijgen van afkickverschijnselen en bijwerkingen. Dit gebeurt ook wanneer je stopt met roken na een lange periode. Toch is het belangrijk om door te zetten. Hieronder kan je de meest voorkomende verschijnselen vinden:

  • Duizeligheid
  • Neerslachtigheid/depressieve gevoelens
  • Moeite met concentreren
  • Vermoeidheid
  • Misselijkheid
  • Onbedwingbare trek in koolhydraat rijke voeding

Zeker het laatste symptoom is er een waarvan maar weinig mensen deze kunnen weerstaan. Je denkt al gauw “ach, een klein zakje chips voor één keer kan geen kwaad.” Maar voor je het weet heb je je halve voorraadkast leeggegeten. Daarom gaan we bij het volgende kopje kijken naar de dingen die je kan doen om je trek en afkickverschijnselen te vermidneren.

Kortom:
Met het afkicken van suiker komen ook verschillende bijwerkingen kijken. De meest prominente hiervan is de onbedwingbare trek in zoetigheid en koolhydraatrijke voeding.

Eet een grote maaltijd of snack

Hoewel het misschien heel tegenstrijdig klinkt, is één van de trucs om trek en afkickverschijnselen tegen te gaan het eten van een grote maaltijd. Nou moet het niet een koolhydraatrijke maaltijd zijn, zoals pizza of patat, maar juist een maaltijd met veel vezels, eiwitten en vetten. Denk aan een goede groentesoep, of juist een flink stuk vlees met een grote berg groenten ernaast.

TIP:
Wil je heel gemakkelijk afkicken van suiker en overtollig lichaamsvet verliezen? Ontvang tijdelijk gratis mijn weekmenu! Download hier

Dezelfde tactiek kan je gebruiken wanneer je trek hebt, maar het nog geen tijd is voor een maaltijd. Zorg dat je een assortiment aan gezonde snacks binnen handbereik hebt, zoals een handje noten, een zakje babywortels met wat hummus, of juist een stuk fruit. Fruitsuikers zijn wellicht ook suikers, maar deze natuurlijke suikers zijn beter dan geraffineerde suikers.

Als laatste heeft een onderzoek onder vrouwen aangetoond dat het eten/drinken van 5 gram spinazie extract (of gewoon een handvol spinazie) helpt tegen de trek in “slechte” etenswaren gedurende de dag [2].

Kortom:
Het eten van een gezonde en/of eiwitrijke snack of maaltijd voorkomt dat je naar allerlei zoete etenswaren grijpt tijdens je trek. Spinazie kan ook goed helpen bij trek.

Drink Veel

In veel gevallen kan simpele trek makkelijk verholpen worden met een glas water, kop zwarte koffie of thee. De vloeistof zorgt er namelijk voor dat je maag voller aan voelt waardoor je lichaam het idee heeft geen trek meer te hebben.  Wanneer je echter veel trek hebt in (zoet) eten, helpt het om jezelf te verwennen met een glas fruitwater. Dit heeft weinig tot geen calorieën, maar wel de zoete smaak. Wat ook helpt is om een flink glas bouillon te drinken. De vettige en zoute componenten helpen je lichaam om je een voller gevoel te geven. Ook dit bevat maar zo’n 10 calorieën en maakt het een verantwoorde drank.

Kortom:
Wanneer je trek hebt, helpt het om veel te drinken omdat het vocht je lichaam het idee te geven dat het vol zit.

Beweeg!

Naast dat sporten helpt om calorieën te verbranden, helpt het ook nog als een goede methode wanneer je afkickt van suikers. Een onderzoek uit 2015 heeft namelijk uitgewezen dat wanneer je sport voor een minimum van 15 minuten, je trek in zoete voedingsmiddelen al flink kan verminderen [3]. Zelfs een wandeling op een redelijk tempo helpt hierbij. Dus, trek je schoenen aan en ga op pad!

Kortom:
Wanneer je beweegt heb je minder trek in zoetigheid. Daarnaast helpt het om nog gezonder te worden.

Slaap goed

Meerdere onderzoeken hebben inmiddels uitgewezen dat wanneer je een slechte nachtrust hebt, je sneller neigt naar trek in ongezonde voedingsmiddelen. Wanneer je je actief focust op het verkrijgen van een betere nachtrust, heeft dit uiteindelijk ook een positieve invloed op de hoeveelheid trek in ongezonde voedingsmiddelen. Daarnaast zorgt een goede nachtrust ook voor minder stress, meer energie en een verbeterde concentratie.

Kortom:
Een slechte nachtrust zorgt er al gauw voor dat we neigen naar het eten van ongezonde voedingsmiddelen. Zorg dus voor een goede nachtrust.

Conclusie

Al met al is het dus heel goed mogelijk om af te kicken van suikers, zolang je het op de juiste manier aanpakt. Daarnaast is het wellicht verstandig om te zeggen dat het ook niet erg is als je een keer een slechte dag hebt en je niet aan deze methoden kan houden, het gebeurt iedereen wel eens en daar is niks mis mee. Zolang je het daarna weer kan oppakken is er niks aan de hand.

TIP:
Wil je heel gemakkelijk afkicken van suiker en overtollig lichaamsvet verliezen? Ontvang tijdelijk gratis mijn weekmenu! Download hier

[1] https://www.iamexpat.nl/
[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666314003493
[3] https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0119278#sec012

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 5 juni, 2020

Auteur

Timo

Categorie

Afvallen Gezondheid

Tags

2 reacties op "Afkicken van suiker: Zo doe je dat!"

  1. M schreef:

    Eet je dan best niks meer v suiker? Of op vastgelegde dagen/ momenten? Of enkel buitenshuis?
    Kies je bepaalde zaken uit het ongezonde arrangement (chips, koek, snoep, frisdrankijsjes) om niet meer te eten?
    Zoals je zegt wanneer je eraan begint is het moeilijk om daar in te stoppen.

    1. Rozemarijn schreef:

      Hallo M.,

      Je mag nog zeker wel suikers eten, maar deze beperk je tot een aantal vaste momenten waarbij je ze in een kleine hoeveelheid eet. Denk bijvoorbeeld aan een stukje taart op een verjaardag of een lekkernij ’s avonds op de bank (in het weekend). Bij het laatste is het dan verstandig om jezelf te beperken tot één schaaltje. Deze kan je vullen met wat je wil, maar wanneer die op is, stopt het snacken ook. Zo voorkom je dat je gaat overeten, maar kan je wel nog van wat suikers genieten.

      Ook kan je er voor kiezen om koolhydraatarme alternatieven te proberen. Deze bevatten weinig tot geen suikers, maar vervullen wel het snack gevoel. Veel mensen die een koolhydraatarm dieet volgen doen hier ook aan mee.

      Het is goed om te herkennen waar je zwakte ligt. Ik ben persoonlijk erg fan van koekjes, dus als ik wil minderen met suiker eten voorkom ik dat ik koekjes in huis haal. Als ik dan wel heel erg trek in een koekje heb, maak ik ze liever zelf (zodat ik controle heb over de hoeveelheid suikers) en de rest vries ik in of geef ik weg aan vrienden. Dan kan ik er niet teveel van eten. Andere dingen zoals frisdrank en snoep eet ik vanuit mezelf al minder, dus die heb ik wel in huis, maar daar pak ik slechts af en toe iets van.

      Ik zal je aanraden om niet cold turkey te stoppen met suikers, maar om langzaam te minderen. Dit helpt je lichaam met wennen waardoor je minder snel afkickverschijnselen hebt en rustig kan wennen aan minder suikers. Eet bijvoorbeeld 1 koekje in plaats van 2, of neem een suikervrij alternatief. Daarna kan je rustig afbouwen tot een hoeveelheid waar je tevreden mee bent.

      Ik hoop dat deze tips helpen!

      Groetjes, Rozemarijn (Team BGreat)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies