Overheerlijke bacon gehaktballen voor bij de maaltijd
Laatste update: 16 februari, 2024 | Geen reacties
Als jij net als ik een fan bent van bacon, dan zal je dit gerecht gegarandeerd lekker vinden! Deze bacon gehaktballen zijn namelijk niet alleen makkelijk te maken, maar ze zijn ook overheerlijk en echt perfect als bijgerecht bij vrijwel elke maaltijd. Je kan ze bovendien ook op de barbecue of op je gourmetset bakken! Bovendien bevatten ze slechts 2 gram koolhydraten per bal. Begint jouw mond ook al te wateren? Lees dan snel verder en geniet!
- Bijgerecht
- Bereidingstijd: 20 minuten
- Aantal gehaktballen: 12
- Koolhydraten per gehaktbal: 2 gram
TIP: Gemiddeld 2 kg per week afvallen? Start vandaag met het Koolhydraatarm 30 Dagen Menu >>
Wat is er lekker aan bacon gehaktballen?
Je vraagt je misschien af waarom je bacon met gehakt zou combineren, maar geloof me wanneer ik zeg dat je er geen spijt van zal krijgen. Door je gehaktballen in bacon te wikkelen krijg je een lekkere textuurcombinatie met een knapperige buitenkant en een zachte binnenkant. Daarnaast helpt de bacon bij het versterken van de hartige, zoute smaak van de gehaktbal. Door de bacon te marineren in een lekkere saus, krijgt je smaak nog een extra dimensie waar je van kan genieten.
Zoals al vaker gezegd is, is een hoger vetgehalte belangrijk bij een koolhydraatarm en keto dieet omdat je lichaam hierbij vet gebruikt als energiebron. Door gehakt met bacon te combineren, verhoog je het vetgehalte van de maaltijd zonder extra koolhydraten toe te voegen. Hierdoor kan je er lekker van genieten bij een koolhydraatarm of keto dieet.
Wat heb je nodig voor de bacon gehaktballen?
- 500 gram mager rundergehakt
- 12 plakken bacon
- 1 ei
- 1 witte ui, fijngehakt met een keukenmachine
- 1 tl knoflookpoeder
- Een theelepel paprikapoeder
- Een snufje cayennepeper
- 1 tl oregano
- 100 ml barbecuesaus
- Optioneel: 12 blokjes kaas
De bereidingswijze
- Allereerst doe je het gehakt (rauw) in een kom en hier voeg je de kruiden, fijngehakte ui en het ei aan toe. Kneed alles goed door elkaar tot het allemaal gemengd is.
- Vervolgens rol je 12 evengrote ballen van het gehaktmengsel en deze laat je kort liggen op een bord of plaat. Als je kaas gebruikt, kan je een blokje kaas pakken en hier een bal van het gehakt omheen kneden.
- Wikkel daarna de bacon om de gehaktballen en zet deze vast met een prikkertje.
- Smeer dan de barbecuesaus met een siliconen kwastje over de bacon tot alle gehaktballen lekker zijn bedekt met een dun laagje barbecuesaus.
- Verhit wat boter in een pan of zet de barbecue aan en wacht tot deze goed heet is. Bak vervolgens de gehaktballen tot ze helemaal gaar zijn op de warmtebron naar keuze en draai ze regelmatig om zodat alle kanten lekker knapperig worden.
- Serveer met de rest van het gerecht. Eet smakelijk!
De voedingswaarden
Aantal porties: 12 ballen
Calorieën per gehaktbal: 149
Koolhydraten: 2 gram
Vetten: 11 gram
Eiwitten: 11 gram
Tips voor het maken van de bacon gehaktballen
TIP 1: Ander gehakt
Je kan er ook voor kiezen om een andere gehaktsoort te gebruiken bij dit recept. Denk hierbij aan kipgehakt, kalkoengehakt, varkensgehakt of zelfs vegetarisch gehakt. Welk gehakt je ook neemt, het is handig dat je er mee kan kneden wanneer het rauw is. Zo kan je de beste ballen rollen.
TIP 2: Andere marinade
Naast het gebruik van barbecuesaus kan je er ook voor kiezen om een andere marinade te gebruiken om over de gehaktballen te smeren. Een lekker balsamico marinade of een maple syrup marinade kan ook heerlijk zijn. Let bij het laatste wel op dat je dan een koolhydraatarme maple syrup kiest. Deze kan je meestal online vinden.
TIP 3: Bewaren voor later
Wist je dat deze gehaktballen heel makkelijk in te vriezen zijn? Je kan ze samen of los verpakken en in de vriezer leggen voor maximaal 4 maanden. Daarna kan je ze direct bakken, maar je kan ze ook eerst laten ontdooien in de koelkast. Ook kan je ze tot wel 3 dagen in de koelkast bewaren. LET OP: Vlees (gebakken of rauw) moet je altijd koelen zodra het is afgekoeld na het bakken. Anders kunnen er bacteriën in groeien.