Sesam kip met sugarsnaps
Laatste update: 14 februari, 2024 | 1 reactie
Ben jij ook zo dol op kip? Het is lekker veelzijdig en je kan het op allerlei manieren in allerlei gerechten gebruiken. Ik marineer de kip vaak en verwerk het dan in de rest van het gerecht. Vanavond eet ik bijvoorbeeld sesam kip met sugarsnaps. Het is een heerlijke simpele, maar smaakvolle maaltijd waar ik echt geen genoeg van kan krijgen. Omdat deze maaltijd ook nog eens koolhydraatarm is, deel ik hem graag met je. Lees snel verder!
- Avondmaaltijd
- Bereidingstijd: 30 minuten
- Aantal porties: 4
- Koolhydraten per portie:
TIP: Gemiddeld 2 kg per week afvallen? Start vandaag met het Koolhydraatarm 30 Dagen Menu >>
Wat is sesam kip?
Sesam kip is een populair Chinees-Amerikaans gerecht bestaande uit in beslag gedoopte en gefrituurde stukjes kip die bedekt zijn met een saus gemaakt van sojasaus, suiker, azijn, sesamolie, knoflook en andere kruiden. Het gerecht wordt vaak gegarneerd met geroosterde sesamzaadjes en in ringen gesneden lenteui. Het staat bekend om zijn combinatie van knapperige kip en smaakvolle saus, waardoor het een favoriet is in veel Chinese restaurants en afhaalgelegenheden.
Omdat het beslag meestal niet koolhydraatarm is, is het soms lastig om sesam kip te bestellen ergens of om het zelf te maken. Gelukkig heb ik hier een goede oplossing op gevonden. Zo kan je genieten van een heerlijke maaltijd, zonder schuldgevoel.
Deze maaltijd combineer ik met veel sugarsnaps en wat gesneden champignons. Sugarsnaps voegen lekker wat bite toe aan de maaltijd en champignons zijn een bron van vitamines, mineralen en bevatten heel weinig koolhydraten. Dit maakt ze ideaal om ze te verwerken in allerlei gerechten.
Wat heb je nodig voor de sesam kip?
Voor de kip:
- 4 stuks kipfilet
- 2 el sojasaus
- 1 el ketchup (bij voorkeur suikervrij)
- Een eetlepel sesamolie
- Een stukje verse gember van 3 cm, geraspt
- 2 tenen knoflook, geperst
- 60 ml kippenbouillon
- 1 el suikervrije zoetstof in kristalvorm
- 1 tl xanthaangom (te verkrijgen bij je lokale gezondheidswinkel of online)
- Een paar eetlepels getoaste sesamzaadjes
Voor de rest van de maaltijd:
- 400 gram sugarsnaps
- 200 gram champignons, in plakjes
- Een klein beetje olie
- Optioneel: wat lenteui, in ringen gesneden
De bereidingswijze
- Allereerst kook je de kip zodat deze helemaal gaar van binnen is. Je kan de kip in wat bouillon koken voor extra smaak.
- Vervolgens snijd je de kip in lekkere stukjes en doe je deze in een schaaltje.
- Doe de sojasaus, ketchup, zoetstof, sesamolie, gember en knoflook in een klein pannetje en zet het vuur aan. Roer alles goed door elkaar tot het begint te pruttelen. Schenk dan de bouillon erbij en roer de xanthaangom erdoor.
- Breng het aan de kook en zet het vuur laag. Laat het vervolgens even pruttelen tot de saus wat dikker begint te worden.
- Verhit dan een beetje olie in een pan en bak hierin de champignons tot ze lekker zacht zijn geworden. Doe dan de kip erbij en bak het kort mee.
- Schenk de saus over de kip en champignons en roer alles goed door elkaar. Roer daarna de sugarsnaps erdoor en bak deze 1 minuutje mee zodat ze lekker knapperig blijven.
- Garneer met sesamzaad en lenteui en serveer eventueel met bloemkoolrijst of eet het los. Eet smakelijk!
De voedingswaarden
Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 259
Koolhydraten: 6 gram
Vetten: 8 gram
Eiwitten: 39 gram
Tips voor het maken van de sesam kip
TIP 1: Maïzena in plaats van xanthaangom
Het kan soms lastig zijn om spullen te vinden zoals xanthaangom, zeker als je het verder nooit gebruikt. Daarom kan je er ook voor kiezen om maïzena te gebruiken in de plaats ervan. Maïzena bevat wel iets meer koolhydraten, maar het toevoegen van 2 tl voegt hooguit 3 gram per persoon in totaal toe. Waarschijnlijk nog niet eens. Dat is dus prima te doen!
TIP 2: Andere groenten
Wist je dat sesam kip ook heel lekker kan zijn met broccoli, bloemkool, paprika of prei? Je kan namelijk prima variëren met groenten bij de kip om er een lekkere maaltijd van te maken waar jij 100% van zal smullen.
TIP 3: Bewaren voor later
Je kan de sesam kip tot wel 3 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje. Je kan het ook invriezen tot wel 3 maanden lang. Laat het daarna volledig ontdooien in de koelkast en verwarm het in een pannetje met een heel klein beetje water erbij om de saus wat losser te krijgen.
Bekijk ook:
Koolhydraatarme boterkoek: makkelijk, snel en lekker!
Is de zoetstof ook te vervangen door honing?