Basisrecept pannenkoeken met mascarpone
Laatste update: 22 augustus, 2022 | 3 reacties
Echte Nederlandse pannenkoeken blijven toch echt het beste. Ik hou zelf wel van wat pancakes zo nu en dan, maar de grote, platte pannenkoeken die je vroeger met feestelijke gebeurtenissen at zijn toch echt het lekkerst. Toevallig kreeg ik daar recent weer trek in, dus leek het me een leuke uitdaging om een basisrecept pannenkoeken in elkaar te zetten en dat is gelukt! Deze koolhydraatarme pannenkoeken bevatten slechts 2 ingrediënten en ze zijn heel makkelijk te maken. Daarnaast blijven ze heerlijk dun en kan je ze met zowel zoete als hartige ingrediënten beleggen. Eet smakelijk!
- Lunch, Avondmaaltijd, Tussendoortje
- Bereidingstijd: 15 minuten
- Aantal porties: 8 pannenkoeken
- Koolhydraten per portie: 1,8 gram
TIP van Timo:
Wil je graag 3kg per week afvallen en weer energie voor twee? Gebruik dit >>
De ingrediënten van het basisrecept pannenkoeken
- 6 eieren
- 250 gram/ml mascarpone
- Optioneel: een beetje vanille extract
De bereidingswijze
- Allereerst klop je de eieren los in een kom en schep je hier de mascarpone doorheen. Gebruik een garde of mixer om de klontjes eruit te halen. Als optionele stap kan je eventueel wat vanille extract toevoegen, maar dit is niet verplicht.
- Vervolgens verhit je een beetje boter in een pan. Wanneer dit gesmolten is, schep je een soeplepel beslag in de pan in een dunne laag.
- Omdat deze pannenkoeken vrij snel bruin worden, wacht je tot de bovenkant gestold is en draai je de pannenkoek daarna gelijk om.
- Bak ook de rest van het beslag tot je ongeveer 8 pannenkoeken hebt. Let op, ze kunnen heel dun zijn.
- Beleg daarna je pannenkoek met toppings naar keuze. Eet smakelijk!
De voedingswaarden
Aantal porties: 8
Calorieën per portie: 200
Koolhydraten: 1,8 gram
Vetten: 19,1 gram
Eiwitten: 5,2 gram
Veelgestelde vragen
- Bakt het niet aan als er geen bloem bij zit? In principe bakt de pannenkoek niet aan wanneer de pan goed ingevet is met boter. Een anti-aanbaklaag in de pan helpt daar ook bij.
- Hoelang kan je de pannenkoeken bewaren? Je kan ze tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Invriezen raad ik niet aan. Bovendien zijn ze veel lekkerder om vers te eten!
Tips voor het maken van het basisrecept pannenkoeken
TIP 1: Topping opties
Geen idee wat je op je pannenkoek moet doen? Hier heb ik een aantal lekkere topping opties die goed bij deze pannenkoeken passen:
- Paté
- Plakje kaas of geraspte kaas (ook lekker om in de pan erbij te doen zodat het smelt)
- Suikervrije stroop (online te koop)
- Aardbeien, blauwe bessen of frambozen
- Plakjes worst
- Wat gesneden groenten met verkruimelde feta
- Suikervrije zoetstof in poedervorm of in kristalvorm
TIP 2: Gebruik boter, geen olie
De pannenkoeken bakken beter en bakken minder aan wanneer je een klein beetje roomboter in de pan verhit voorafgaand aan het bakken. Hoewel olie ook erg lekker is, blijven de pannenkoeken dan toch makkelijker plakken en worden ze minder bruin.
TIP 3: Te waterig? Geen probleem!
Is je beslag toch te waterig? Geen probleem! Voeg dan een klein beetje (een paar eetlepels) amandelmeel toe en roer alles goed door elkaar. Je kan ook 2 el bloem toevoegen, maar je krijgt dan wel iets meer koolhydraten per pannenkoek binnen.
Prima recept. Eén portie is echt voldoende voor een maaltijd. Pas op: de landing in je maag kan stevig landen ?
Één portie is één pannenkoek?
Hmm… Vind het toch meer een soort van luxe omelet ipv pannenkoekjes. Ei-smaak is erg aanwezig.