bloemkool met gehakt

Bloemkool met gehakt schotel

Laatste update: 5 maart, 2024 | Geen reacties

Deze heerlijke bloemkool met gehakt wordt je nieuwe favoriete recept! Het is een heerlijke maaltijd vol smaak en vitaminen, en het leukste is: je kan het binnen 20 minuten al in de oven zetten. Zo eenvoudig is het! Wat dit recept extra lekker maakt is dat het helemaal koolhydraatarm is. Je kan dus lekker onbezorgd genieten van een heerlijke maaltijd. Ik weet zeker dat deze binnenkort op je menu staat. Ben jij ook zo benieuwd? Lees dan snel verder!

  • Avondmaaltijd
  • Bereidingstijd: 45 minuten
  • Aantal porties: 4
  • Koolhydraten per portie: 14 gram

TIP van Timo:
Wil je graag afvallen, maar heb je geen idee waar te beginnen? Klik dan hier >>

Waarom een bloemkool met gehakt ovenschotel?

Wanneer je kijkt naar koolhydraatarme recepten online zie je twee ingrediënten vaak terugkomen: gehakt en bloemkool. Dit is niet zonder reden. Ze zijn namelijk ideaal om te gebruiken in een koolhydraatarm recept en ik zal je uitleggen waarom.

Bloemkool is een caloriearme en koolhydraatarme groente waardoor hij geschikt is voor vrijwel elk dieet. Daarnaast is het een grote bron van voedingsvezels, vitamine B5, vitamine B6, vitamine C, K en foliumzuur. Het bevat hartstikke veel van wat je lichaam nodig heeft, waardoor de bloemkool bijna onmisbaar is in je dieet.

Gehakt is een grote eiwitbron die ook veel vetten gebruikt en laat vet nou net je nieuwe energiebron zijn wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt. Wanneer je weinig koolhydraten binnenkrijgt, gaat je lichaam op zoek naar een andere energiebron en dat wordt vet. Doordat je hier vet en eiwitten combineert, krijgt je lichaam genoeg voeding binnen om gedurende een langere tijd goed te functioneren op de maaltijd.

Wat heb je nodig voor de maaltijd?

  • 1 bloemkool of 1 kilo bloemkoolroosjes
  • 2 sjalotjes
  • 500 gram rundergehakt
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl paprikapoeder
  • Een klein blikje tomatenpuree
  • 200 ml groentebouillon
  • Een bosje verse peterselie
  • 200 gram zure room of crème fraiche
  • 100 gram feta
  • Optioneel: 100 gram geraspte jonge kaas
  • Peper, zout en nootmuskaat naar smaak

De bereidingswijze

  1. Allereerst verwarm je de oven voor op 200 graden en vet je een ovenschotel in.
  2. Snijd de bloemkool in roosjes en kook deze gedurende 5 minuten in zout water of tot ze beetgaar zijn. Laat ze daarna goed uitlekken.
  3. Doe een beetje olijfolie in een pan en bak hierin het gehakt tot het begint te garen. Voeg daarna de sjalotjes en knoflook toe en bak kort mee tot ze beginnen te geuren.
  4. Roer de tomatenpuree, paprikapoeder en bouillon erdoor en laat het 5 minuten pruttelen op middelhoog vuur.
  5. Schep dan de zure room en peterselie erbij en roer alles nog goed door elkaar. Kruid nu de maaltijd ook eventueel bij met zout, peper en nootmuskaat.
  6. Schep het gehaktmengsel in de schaal en leg de bloemkool er bovenop. Besprenkel dan de bloemkool met de feta en eventueel ook de geraspte kaas. Bak het geheel zo’n 20 minuten in de oven of tot de kaas goed is gesmolten. Garneer daarna nog met wat overige peterselie.

De voedingswaarden

Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 612
Koolhydraten: 14 gram
Vetten: 47 gram
Eiwitten: 35 gram

Tips voor het maken van de bloemkool met gehakt ovenschotel

TIP 1: Verschillende kaassoorten
Je kan bij dit gerecht ook experimenteren met verschillende kaassoorten. Denk hierbij aan mozzarella, Parmezaan, blauwaderkaas of zelfs brie. Bloemkool en gehakt zijn makkelijk te combineren met verschillende smaken waardoor je vrijwel elke kaassoort hierbij kan gebruiken.

TIP 2: Eerder bereiden
Heb je ’s avonds vaak weinig tijd? Dan kan je er ook voor kiezen om de maaltijd ’s ochtends alvast klaar te maken. Je bakt het gehakt dan alvast en de bloemkool en je doet het in de schaal. De ovenschotel kan je vervolgens in de koelkast zetten om ’s avonds of de volgende dag af te bakken.

TIP 3: Bewaren voor later
Je kan deze maaltijd ook prima voor een ander moment bewaren, ook wanneer je deze al hebt gebakken. Wanneer het volledig is afgekoeld kan je de maaltijd in de koelkast zetten in een afgesloten bakje en daar maximaal 3 dagen bewaren. Het is ook mogelijk om de maaltijd in te vriezen. Laat hem daarna volledig ontdooien in de koelkast en breng hem dan op een goede temperatuur in de oven. Eet smakelijk!

Bekijk ook:

Koolhydraatarme meat pie

Koolhydraatarme boterkoek: makkelijk, snel en lekker!

Maak zelf de lekkerste kip curry

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 5 maart, 2024

Auteur

Rozemarijn

Categorie

Avondeten Recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies