meat pie

Koolhydraatarme meat pie

Laatste update: 22 februari, 2024 | Geen reacties

Ik at vroeger graag van die Britse “meat pies” vol gehakt, lekkere groenten en met een lekkere korst van bladerdeeg. Inmiddels heb ik ze al een hele tijd niet gegeten omdat de korst zoveel koolhydraten bevat. Dat was echter tot ik bedacht dat ik het deeg natuurlijk ook weg kan laten zonder dat het de smaak van de vulling aanpast. Daarom deel ik vandaag graag dit recept voor een koolhydraatarme meat pie met jullie. Zo kan je genieten van een lekkere maaltijd met slechts 6 gram koolhydraten per portie. Eet smakelijk!

  • Avondmaaltijd
  • Bereidingstijd: 45 minuten
  • Aantal porties: 4
  • Koolhydraten per portie: 6 gram

TIP van Timo:
Ben je ook klaar met lastige diëten? Probeer dit menu gratis uit >>

Wat is een meat pie?

Een meat pie is een gerecht dat bestaat uit een vulling van vlees, zoals rundvlees, kip, lamsvlees of varkensvlees, vaak samen met groenten en kruiden, omhuld door een korst van deeg. Het deeg kan variëren van bladerdeeg tot korstdeeg, afhankelijk van de voorkeur van de maker. Wanneer je deze koolhydraatarm maakt, kan je hem echter ook weglaten of vervangen door een koolhydraatarm alternatief. Met vlees gevulde gerechten worden al sinds de Middeleeuwen gegeten, maar de meat pie zoals we die kennen kent zijn oorsprong uit Groot-Brittannië. Inmiddels zijn ze bekend over de hele wereld en kan je ook overal verschillende variaties vinden.

Hoe maak je een koolhydraatarme meat pie?

Bij dit gerecht kies ik ervoor om geen koolhydraatarm deeg te maken, maar om in de plaats daarvan de taart te toppen met lekker wat gesmolten kaas. Toch kan je er zelf wel voor kiezen om een deegje te gebruiken of maken. Dit kan je doen met een combinatie van amandelmeel, eieren, boter en bakpoeder. Natuurlijk kan je daar ook nog kruiden aan toevoegen voor wat extra smaaksensatie.

De vulling van de meat pie is in principe simpel genoeg. De basis is rundergehakt, met een aantal groenten erbij. Zelf kies ik voor erwten, bleekselderij en winterpeen. Deze groenten zijn vrijwel altijd verkrijgbaar en heerlijk in combinatie met het warme vlees. Ik kruid het daarna nog bij met wat verse tijm en wat peterselie en dan heb je al een heerlijke maaltijd. Lees daarom snel verder voor het recept!

Ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 winterpeen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 ui
  • 100 gram erwten
  • 5 eieren
  • 75 gram geraspte kaas naar keus
  • Een paar takjes verse tijm
  • Een paar takjes verse peterselie
  • 1 blikje tomatenpuree
  • Een scheutje appelazijn
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 2 el zure room
  • Peper en zout naar smaak

De bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een vel bakpapier in een taartvorm.
  2. Vervolgens verhit je wat olie in een pan en hierin bak je het gehakt tot deze lekker begint te bruinen. Snijd de groenten in fijne stukjes en voeg deze toe aan de pan en bak ze kort mee.
  3. Roer dan de zure room, tomatenpuree en kruiden erdoor. Voeg ook een klein scheutje appelazijn toe.
  4. Klop de eieren intussen los in een kom en schenk deze door het gehaktmengsel. Vervolgens schep je het gehele mengsel in de taartvorm en besprenkel je deze met de geraspte kaas.
  5. Bak de meat pie voor 25 minuten in de oven of tot de kaas goudbruin kleurt en de eieren zijn gestold. Garneer met wat verse peterselie en geniet!

De voedingswaarden

Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 525
Koolhydraten: 6 gram
Vetten: 39 gram
Eiwitten: 35 gram

Tips voor het maken van de koolhydraatarme meat pie

TIP 1: Vetarme variant
Heb je trek in een meat pie maar wil je hier minder vet in? Dat kan! Je kan er dan voor kiezen om mager rundergehakt te gebruiken of juist te kiezen voor kalkoengehakt of vega gehakt. De laatste twee opties bevatten weinig tot geen verzadigde vetten, maar wel veel eiwitten. Ook zijn ze lager in calorieën waardoor je ook nog eens minder calorieën binnenkrijgt.

TIP 2: Toch een deeg maken
Wil je toch graag een deeg maken? Dan kan je het beste een deeg maken van 100 gram amandelmeel, 100 gram geraspte kaas, 50 gram ongezouten boter en 1 ei. Je kan hier nog kruiden naar smaak aan toevoegen. Smelt de kaas en de boter en meng dan de amandelmeel en het ei erdoorheen. Rol dan het deeg uit en doe deze in de taartvorm en bak hem 10 tot 15 minuten waarna hij klaar is voor gebruik.

TIP 3: Bewaren voor later
Je kan de meat pie prima voor later bewaren. Je kan hem tot wel 3 dagen goed houden in de koelkast in een afgesloten bakje, maar je kan hem ook maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren. Laat hem dan eerst volledig ontdooien in de koelkast waarna je hem in de oven weer opwarmt.

Bekijk ook:

Koolhydraatarme kaneelbroodjes met glazuur

Heerlijk knapperige bacon wraps

Koolhydraatarme Salade Met Ei, Bacon En Avocado – HEERLIJK!

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 22 februari, 2024

Auteur

Rozemarijn

Categorie

Avondeten Recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies