kaneelbroodjes

Koolhydraatarme kaneelbroodjes met glazuur

Laatste update: 19 februari, 2024 | Geen reacties

Hoewel ik dol ben op hartig, kan ik ook echt flink genieten van lekker wat zoetigheid. Deze koolhydraatarme kaneelbroodjes zijn daar een perfect voorbeeld van. Ze bevatten slechts 5 gram koolhydraten per broodje en ze zijn heerlijk van smaak. Bovendien zijn ze ook vrij eenvoudig om klaar te maken. Je hebt er slechts wat verschillende ingrediënten voor nodig.

  • Gebak
  • Bereidingstijd: 25 minuten
  • Aantal porties: 12 broodjes
  • Koolhydraten per broodje: 5 gram

TIP van Timo:
Wil je graag 2kg per week afvallen en veel meer energie? Dit werkt direct >>

Hoe maak je koolhydraatarme kaneelbroodjes?

Wanneer je normaal gesproken kaneelbroodjes maakt, gebruik je hierbij suiker en bloem. Dit zijn twee dingen die veel koolhydraten en suikers bevatten. Daarom gebruiken we ze in dit recept niet, maar handige alternatieven. In plaats van bloem gebruik ik amandelmeel. Dit is een licht-zoete meel dat soortgelijke eigenschappen heeft als bloem. Om het deeg echter kneedbaar te maken, voeg ik er ook gesmolten mozzarella aan toe. De neutrale smaak valt niet op in het zoete gerecht waardoor je het prima kan gebruiken.

In de plaats van suiker kies ik voor een koolhydraatarme suikervervanger zoals Sukrin. Deze heeft verschillende soorten suikers in poedervorm, kristalvorm en zelfs vloeibare vorm. Je kan online kijken voor verschillende koolhydraatarme suikeralternatieven om de beste voor jou uit te kiezen. Sommige gezondheidswinkels of zelfs supermarkten verkopen ze ook. Let wel op dat er niet stiekem nog steeds veel koolhydraten in zitten.

Wat heb je nodig voor de kaneelbroodjes?

Voor het deeg:

  • 190 gram amandelmeel
  • 1 el bakpoeder (1 zakje)
  • 500 gram geraspte mozzarella
  • 40 gram roomkaas naturel
  • 2 eieren
  • 2 el suikervrije zoetstof

Voor de kaneelvulling:

  • 4 el ongezouten roomboter
  • 1 el kaneel
  • 40 gram suikervrije zoetstof

Voor het glazuur:

  • 70 gram roomkaas naturel
  • 3 el ongezouten roomboter
  • 100 gram suikervrije zoetstof in poedervorm
  • 1 tot 2 el melk (indien nodig)
  • Optioneel: een beetje vanille extract

De bereidingswijze

  1. We beginnen met het deeg. Meng de droge ingrediënten door elkaar en zet opzij. Vervolgens laat je de mozzarella en roomkaas in een bakje smelten in de magnetron of au-bain-marie.
  2. Voeg, al roerende, de droge ingrediënten en eieren toe aan het kaasmengsel en kneed het tot een stevig deeg. Je kan hier eventueel een keukenmachine voor gebruiken.
  3. Rol het deeg uit tot een groot rechthoek met gelijke dikte. Smelt dan de boter voor de vulling en smeer deze over het gehele deeg. Besprenkel het daarna met kaneel en de suikervrije zoetstof. Verwarm intussen de oven voor op 180 graden en leg een vel bakpapier in een schotel.
  4. Rol het deeg op over de lengte en snijd daarna 12 even grote rolletjes af met een scherp en schoon met. Leg elk rolletje horizontaal in de schotel.
  5. Bak de kaneelbroodjes vervolgens 20 tot 25 minuten of tot ze goudbruin kleuren.
  6. Intussen maak je het glazuur klaar. Smelt de roomkaas en boter tot ze zacht zijn (of gebruik ze op kamertemperatuur) en klop ze samen met de zoetstof, vanille extract en eventueel een beetje melk om het wat vloeibaarder te maken.
  7. Wanneer de kaneelbroodjes klaar zijn, kan je ze eerst nog even laten afkoelen waarna je het glazuur erover schenkt. Serveer direct of zet ze eerst nog even in de koelkast om het glazuur te laten stollen. Eet smakelijk!

De voedingswaarden

Aantal porties: 12
Calorieën per portie: 174
Koolhydraten: 5 gram
Vetten: 15 gram
Eiwitten: 6 gram

Tips voor het maken van de koolhydraatarme kaneelbroodjes

TIP 1: Bewaren voor later
Het fijne aan deze broodjes is dat je ze gemakkelijk kan bewaren voor een later moment. Ze blijven in de koelkast goed voor wel 3 dagen wanneer je ze in een afgesloten bakje doet. Ook kan je ze in de vriezer bewaren voor maximaal 3 maanden. Laat ze daarna volledig ontdooien in de koelkast en warm ze eventueel nog op in de oven. Het lekkerst is om ze in te vriezen zonder glazuur. Deze kan je na het verwarmen dan weer toevoegen.

TIP 2: Andere smaakjes toevoegen
Je kan ook kiezen voor andere smaakjes. Zo kan je wat cacao mengen met de kaneel om een chocoladebroodje te krijgen of kan je kiezen voor een amandelextract of een andere smaakstof in de plaats van vanille in het glazuur.

TIP 3: Notenallergie
Heb je een notenallergie of ben je gevoelig voor amandel? Dan kan je kiezen voor kokosmeel als alternatief. Deze bevat echter wel meer koolhydraten, waardoor het goed is om daar rekening mee te houden. Je kan online vaak ook koolhydraatarme alternatieven voor bloem en meel vinden. Let dan wel goed op de ingrediënten dat deze geen noten bevatten.

Bekijk ook:

Bloemkool wafels: Een heerlijk ontbijtje

Hartige taartjes vegetarisch: Een heerlijk tussendoortje

Koolhydraatarme smoothie maken met kokos? Heerlijk als ontbijt!

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 19 februari, 2024

Auteur

Rozemarijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies