Bloemkool wafels: Een heerlijk ontbijtje
Laatste update: 27 december, 2023 | Geen reacties
Wanneer je al wat langer koolhydraatarm eet, kan een ontbijtje op een gegeven moment best saai worden. Je eet vaak hetzelfde en je bent op zoek naar iets nieuws. Gelukkig heb ik een oplossing voor je: deze heerlijke bloemkool wafels. Het is een ideaal ontbijt vol hartige lekkernijen en het is nog eens gezond ook! Ben jij benieuwd geworden? Lees dan snel dit recept!
- Ontbijt
- Bereidingstijd: 15 minuten
- Aantal porties: 10 wafels
- Koolhydraten per wafel: 5 gram
TIP van Timo:
Wil jij graag 2 kg per week afvallen met heerlijke menu’s? Hier staan ze klaar
Hoe maak je koolhydraatarme wafels?
Om koolhydraatarme wafels te maken, heb je een basis nodig van amandelmeel, kokosmeel, bakpoeder en een snufje zout in een kom. Daarbij voeg je dan eieren, kokosolie of gesmolten boter. Wanneer je voor zoete wafels gaat, is het handig om een suikervrije zoetstof bij de hand te hebben. Wil je wat hartigs? Dan kan je dat achterwege laten. Meng alles tot een goed beslag en doe het in het wafelijzer. Je kan vervolgens verschillende toppings toevoegen voor erop, maar je hebt ook ingrediënten die je door het beslag kan doen zoals bacon stukjes, kaas of kruidjes. De toppings voor hartige wafels zijn vooral crème fraiche, lenteui, spekblokjes of geraspte kaas. Je kan er ook voor kiezen om lekkere groenten te grillen om deze erbij te serveren.
Wat heb je nodig voor de bloemkool wafels?
- 320 gram bloemkoolrijst
- 4 grote eieren
- 30 ml ongezoete sojamelk of amandelmelk
- 115 gram amandelmeel
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl knoflookpoeder
- Een snufje paprikapoeder
- 200 gram geraspte mozzarella
- 1/2 tl Italiaanse kruiden
- Peper en zout naar smaak
Topping opties:
- Crème fraiche
- Geraspte kaas
- Lenteui
- Gegrilde groenten
De bereidingswijze
- Allereerst klop je de eieren en de amandelmelk los in een kom waarna je de amandelmeel, kruiden en bakpoeder erdoorheen roert.
- Vervolgens doe je, al roerende, de geraspte mozzarella en bloemkoolrijst erbij. Laat het beslag dan 10 minuten staan om even in te dikken.
- Intussen verwarm je het wafelijzer voor.
- Gebruik een kwastje en wat olie om hem in te vetten en schep dan 2 tot 3 eetlepels beslag in elk vormpje en bak deze ongeveer 4 minuten of tot ze helemaal gaar zijn.
- Laat de bloemkool wafels een paar minuten afkoelen en beleg ze dan met de toppings naar keus. Eet smakelijk!
De voedingswaarden
Aantal porties: 10 wafels
Calorieën per wafel: 169
Koolhydraten: 5 gram
Vetten: 13 gram
Eiwitten: 11 gram
Tips voor het maken van de bloemkool wafels
TIP 1: Serveertip
Zelf ben ik fan van deze wafels met wat zure room, avocado en lekkere lenteui en koriander. De koriander en lenteui geven een frisse bite waardoor ik goed wakker word.
TIP 2: Bewaren
Je kan de wafels in een afgesloten bakje bewaren voor maximaal 3 dagen in de koelkast. Zorg er wel voor dat ze eerst op kamertemperatuur zijn voordat je ze in een bakje in de koelkast doet. Invriezen kan ook, maar dat raad ik niet aan. Ze worden daar heel soppig van namelijk.
TIP 3: Zoete wafels
Het is ook mogelijk om met bloemkoolrijst zoete wafels te maken. Je laat dan simpelweg de kruidjes weg en vervangt 40 gram amandelmeel door kokosmeel. Dit geeft het net een zoete smaak. Je kan er wat koolhydraatarme suikervervanger door doen en je kan het serveren met verse vruchten en ongezoete slagroom of Griekse yoghurt. Eet smakelijk!
Bekijk ook:
Recept voor gezonde tonijnsalade met olijven