caesar salade recept

Het lekkerste Caesar salade recept met dressing

Laatste update: 17 juli, 2023 | Geen reacties

Ik vind het persoonlijk heerlijk om tijdens mijn lunch te genieten van een stevige salade. Het is weer eens wat anders dan een sandwich, smoothie of een kommetje soep. Vandaag heb ik genoten van deze Caesar salade vol met eiwitten en gezonde vetten. Het Caesar salade recept is bovendien ook helemaal niet moeilijk, dus ideaal voor een snelle en gezonde lunch. Ben jij ook zo benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

  • Lunch
  • Bereidingstijd: 30 minuten
  • Aantal porties: 4
  • Koolhydraten per persoon: 13 gram

TIP van Timo
Trek in nog meer lekkere recepten? Probeer dan gratis ons weekmenu! Meld je aan >> 

Caesar salade dressing

Eén van de dingen die de Caesar salade zo populair maakt is de dressing. Deze dressing bevat normaal gesproken kleine beetjes ansjovis, maar wij gebruiken vandaag olijven in de plaats daarvan. Dat is makkelijker te verkrijgen en nét zo lekker. Verder is de dressing helemaal niet zo lastig om te maken, de meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis. Je hebt hooguit nog wat Worcestershire saus nodig.

De oorsprong van het gerecht

De Caesar salade is ontworpen door de Mexicaanse Caesar Cardini. Oorspronkelijk bevatte het gerecht slechts 6 ingrediënten, namelijk: Romaine sla, knoflook, ei, croutons, Worcestershire saus en Parmezaan. Tegenwoordig zijn er tientallen, als niet honderden variaties op deze heerlijke salade. Het bevatte dus eigenlijk helemaal geen kip ondanks dat dat tegenwoordig vrijwel onmisbaar is uit de salade. Ik heb vandaag ook kip gebruikt om de salade lekker vullend en eiwitrijk te maken. Het is dus echter geen verplichting om de salade te maken 😉

Wat heb je nodig voor het Caesar salade recept?

Voor de basis van de salade:

  • 4 stuks gerookte kipfilet of gewone kipfilet
  • 4 stuks Romaine sla
  • 200 gram cherrytomaatjes
  • 4 eieren
  • 75 gram Parmezaan
  • Peper en zout naar smaak

Voor de dressing:

  • 20 gram geraspte Parmezaan
  • 2 el mayonaise
  • 2 el yoghurt
  • Een grote teen knoflook, of twee kleine (geperst)
  • 2 el citroensap of azijn
  • 2 tl mosterd (bij voorkeur Dijon)
  • Een scheutje olijfolie
  • 2 pitloze groene olijven
  • 2 tl Worcestershire saus
  • Peper en zout naar smaak

Optioneel: voor de croutons:

  • 2 of 3 koolhydraatarme boterhammen
  • Een klein beetje roomboter

De bereidingswijze

  1. Allereerst begin je met de croutons als je deze wil gebruiken. Snijd hiervoor de boterhammen in kleine blokjes en zet opzij. Laat daarna een beetje roomboter smelten of gebruik olijfolie.
  2. Smeer alle blokjes brood in en verdeel ze over een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak ze daarna in de oven op 200 graden voor 5 tot 10 minuten of tot ze lekker knapperig zijn. Je kan ze eventueel ook in een koekenpan bakken.
  3. Vervolgens begin je met het maken van de dressing. Doe hiervoor alle ingrediënten in een keukenmachine of blender en pureer tot het een gladde substantie is geworden. Zet het daarna opzij.
  4. Als je gewone kipfilet gebruikt is het belangrijk dat je deze nog goed bakt tot die helemaal gaar is. Gebruik je gerookte kipfilet, dan kan je deze direct in plakjes snijden.
  5. Kook ook de eieren tot ze middenhard tot hard zijn (dus 8 á 10 minuten).
  6. Pak intussen 4 diepe borden en leg hier een bodempje van Romaine sla op aan. Je kan de sla fijnsnijden, maar je kan de bladeren ook in hun geheel neerleggen.
  7. Bekleed de salade met gehalveerde cherrytomaatjes en de kipfilet in plakjes. Leg daarna het gekookte ei erop, de croutons en maak het af met wat geraspte Parmezaan of snijd de Parmezaan in dunne plakjes.
  8. Ten slotte verdeel je de dressing over de salades. Je kan er gelijk van genieten, eet smakelijk!

De voedingswaarden

Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 406
Koolhydraten: 13 gram
Vetten: 20 gram
Eiwitten: 46 gram

Veelgestelde vragen

  • Hoelang kan ik de salade bewaren? Je kan de salade maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren, maar ik raad het je aan om het zo snel mogelijk op te eten. Dan is het het lekkerst. De dressing kan je los ook maximaal 2 á 3 dagen bewaren in de koelkast. Vries zowel de salade als de dressing niet in, dat wordt niet lekker.
  • Moet ik de kip marineren voordat ik deze bak? Je hoeft de kip niet te marineren. De smaak zit hem in de salade en dressing. Als je zelf wel een marinade wil maken, mag dat natuurlijk zeker!

Tips voor het maken van het Caesar salade recept

TIP 1: Koop je kaas bij een kaasboer
De supermarkt verkoopt meestal wel een Parmezaan, maar de lekkerste exemplaren vind je bij de kaasboer. Daarom raad ik je aan om deze daar te kopen. Je zal er geen spijt van krijgen!

TIP 2: Meenemen voor onderweg
Je kan de salade prima meenemen naar je werk of je studie. Het is wel handig om hierbij de dressing in een apart (afgesloten) bakje te doen zodat je deze ter plekke over je salade kan gieten. Dan blijft deze het lekkerst.

TIP 3: Sneller klaar?
Heb je heel weinig tijd in de middag, maar wil je toch genieten van een lekkere lunch? Vervang dan de zelfgemaakte dressing door een kant-en-klare dressing. Gebruik ook voorgesneden gerookte kip in plaats van gewone kipfilet. Ook helpt het om een zakje voorgesneden Romaine sla in de koelkast te hebben liggen. Je bespaart hiermee gerust 5 tot 10 minuten!

Bekijk ook:

Koolhydraatarme cheesecake met bosvruchten

Bounty Smoothie Recept – Gezond En Super Lekker (TIP)

Groente omelet met spinazie en paddenstoel!

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 17 juli, 2023

Auteur

Rozemarijn

Categorie

Lunch Recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies