Hartige taartjes vegetarisch: Een heerlijk tussendoortje
Laatste update: 20 december, 2023 | 1 reactie
Stel, je bent op zoek naar een lekker en gezond tussendoortje zonder te veel koolhydraten. Vaak kom je dan uit bij saaie opties zoals gewone losse groenten, stukjes gedroogd vlees, of een schaaltje yoghurt. En hoewel al deze opties hartstikke lekker zijn, heb je soms ook wel eens behoefte aan iets meer. Daarom deel ik vandaag dit recept voor hartige taartjes vegetarisch met je. Ze zijn een makkelijke en ideale manier om lekker veel groenten te eten terwijl het smaakt als een snack. Geniet ervan!
- Lunch
- Bereidingstijd: 30 minuten
- Aantal porties: 10 muffins
- Koolhydraten per muffin: 3 gram
TIP van Timo:
Wil jij graag 2 kg per week afvallen met heerlijke menu’s? Hier staan ze klaar
Waarom zou je groenten in muffins verwerken?
Muffins hoeven niet altijd zoet te zijn! Het tegendeel juist. Cupcakes zijn echte zoete gebakjes, maar muffins worden juist ook op allerlei hartige manieren gebruikt omdat het basisrecept vaak heel neutraal is. Natuurlijk kan je ook los groenten eten, maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Een van de meest gebruikte doeleinden van groente muffins zijn het verbergen van groenten voor lastige eters of kinderen. Doordat je de groenten minder goed ziet en proeft, is het een handige manier om toch voldoende vitamines binnen te krijgen.
Daarnaast is het een hele lekkere en eenvoudige manier om groenten in je snacks te verwerken zodat je wat variatie hebt in je dieet. Deze dieetdiversiteit is niet alleen lekker, maar helpt ook bij het creëren van een leuk vooruitzicht wanneer je op dieet bent. Je kan uitkijken naar een lekkere snack waar je je niet schuldig over hoeft te voelen.
Het voordeel van deze muffins is dat je er vrijwel alle groenten in kan stoppen. Ik heb in dit gerecht bepaalde groenten verwerkt, maar je kan natuurlijk zelf van alles wijzigen of toevoegen. Wat je maar lekker vindt!
Wat heb je nodig voor de hartige taartjes vegetarisch?
- 2 eieren
- 100 gram champignons, in kleine stukjes
- 100 gram geraspte courgette
- 2 tomaten, in kleine stukjes
- 150 gram spinazie
- 1 ui, fijngesneden
- 2 tenen knoflook, geperst
- 40 gram amandelmeel
- 60 gram geraspte kaas
- 1 tl bakpoeder
- 60 ml melk of room
- 1/2 tl paprikapoeder
- 1 el roomboter
- Peper en zout naar smaak
De bereidingswijze
- Allereerst maak je de groenten klaar. Wanneer je de courgette hebt geraspt is het handig om deze in een theedoek een beetje uit te knijpen zodat er niet teveel vocht achterblijft.
- Verhit een beetje olie in een pan en bak hierin de champignons en ui tot ze zacht en goudbruin zijn. Haal ze dan uit de pan en doe de spinazie er beetje bij beetje in en bak tot deze is geslonken. Zet de spinazie dan ook apart.
- Vervolgens verwarm je de oven voor op 180 graden waarna je wat muffin vormpjes klaarzet of een muffin bakvorm invet.
- Meng alle ingrediënten in een kom tot je een stevig beslag hebt en vul dan 10 muffin vormpjes voor ongeveer 2/3 met het beslag.
- Bak de hartige taartjes vegetarisch vervolgens zo’n 15 tot 25 minuten in de oven of tot ze gestold zijn van binnen. Controleer ze af en toe met een satéprikker om te kijken of het midden al gaar is.
- Laat ze even afkoelen en geniet ervan!
De voedingswaarden
Aantal porties: 10 muffins
Calorieën per muffin: 100
Koolhydraten: 3 gram
Vetten: 7 gram
Eiwitten: 5 gram
Tips voor het maken van de hartige taartjes vegetarisch
TIP 1: Andere groenten
Je bent meer dan welkom om allerlei andere groenten te gebruiken of vervangen. Ben je dol op broccoli of mais? Dan kan je deze ook prima toevoegen aan het gerecht. Ook kan je ervoor kiezen om aubergine, paprika, asperges of zelfs rode kool toe te voegen. Wat je zelf maar lust!
TIP 2: Extra eiwitten toevoegen
Hoewel je per muffin al 5 gram eiwitten binnenkrijgt, is het ook lekker om er nog meer aan toe te voegen. Je kan ervoor kiezen om een vegetarische eiwitbron toe te voegen zoals vega gehakt of kipstukjes, maar je kan ook nog een ei toevoegen en dan de hoeveelheid melk halveren.
TIP 3: Bewaren
Je kan de muffins makkelijk bewaren in een zakje of bakje in de koelkast. Ze blijven hier maximaal 4 dagen goed. Het is ook mogelijk om ze langer te bewaren door ze in te vriezen voor maximaal 3 maanden. Per keer kan je dan een muffin ontdooien en meenemen naar je werk/studie of gewoon direct opeten.
Bekijk ook:
Gevulde courgette gehakt en gesmolten kaas
Ontdek het recept voor de allerlekkerste aardbeien milkshake!
bedankt voor de gratis resepten