gevulde courgette gehakt

Gevulde courgette gehakt en gesmolten kaas

Laatste update: 21 november, 2023 | 1 reactie

Courgette is een veelzijdige groente die in veel koolhydraatarme recepten wordt gebruikt. Denk hierbij aan lasagne, pasta of gewoon bij de rest van de maaltijd. Vandaag wil ik courgette op een andere manier gebruiken, namelijk als basis voor een heerlijke gevulde courgette gehakt en gesmolten kaas. Het is alsof je een heerlijke lasagne eet, maar dan uit een courgette! Dit is een creatieve manier om te koken en het is nog lekker ook!

  • Avondmaaltijd
  • Bereidingstijd: 50 minuten
  • Aantal porties: 2
  • Koolhydraten per portie: 16 gram

TIP van Timo:
Wil je graag afvallen, maar wel lekker blijven eten? Probeer dan nu dit >>

Waarom is courgette gezond?

Courgettes zijn een gezonde en lekkere groente dankzij hun lage koolhydraten- en calorieëngehalte. Toch bevatten ze veel voedingsstoffen zoals vezels die gunstig zijn voor de spijsvertering en verzadiging. Daarnaast zijn ze ook rijk aan vitamines zoals C, A en B-complex, samen met mineralen zoals kalium en magnesium. De aanwezigheid van antioxidanten, zoals carotenoïden en flavonoïden, biedt bescherming tegen vrije radicalen, terwijl het hoge watergehalte bijdraagt aan hydratatie. Bovendien bevatten courgettes weinig vet en natrium, waardoor ze een voedzame en evenwichtige toevoeging zijn aan een gezond dieet. Ze passen vrijwel bij elk dieet en ze zijn makkelijk te kruiden of te combineren met andere groenten.

Wat heb je nodig voor de gevulde courgette gehakt?

  • 2 grote courgettes
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 200 ml pastasaus (zelfgemaakt of gekocht in een winkel, maar zonder toegevoegde suikers)
  • 2 el olijfolie
  • 300 gram mager rundergehakt
  • 1 ui, fijngesneden
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 75 gram geraspte mozzarella
  • 1 tl gedroogde peterselie
  • Optioneel: wat verse basilicum

De bereidingswijze

  1. Allereerst verwarm je de oven voor op 200 graden waarna je een ovenschotel invet met olie of boter.
  2. Snijd de courgettes open in de lengte en haal het kontje en het steeltje eraf. Daarna schep je voorzichtig het vruchtvlees uit de binnenkant met een lepel.
  3. Besprenkel de courgettes met de Italiaanse kruiden en een beetje peper en zout en leg ze daarna met de uitgeholde kant naar boven in de schotel.
  4. Verhit intussen een beetje olie in een pan en bak hierin de ui en het gehakt tot deze gaar zijn. Voeg dan de knoflook toe en bak nog een minuutje mee.
  5. Vervolgens schenk je de pastasaus erbij en roer je alles goed door elkaar heen. Breng het aan de kook en zet dan het vuur uit.
  6. Schep het mengsel in de courgettes en besprenkel ze dan met de geraspte mozzarella en de peterselie. Leg er eventueel nog wat verse basilicum bij en bak de schotel zo’n 25 tot 30 minuten. Eet smakelijk!

De voedingswaarden

Aantal porties: 2
Calorieën per portie: 557
Koolhydraten: 16 gram
Vetten: 31 gram
Eiwitten: 39 gram

Veelgestelde vragen

  • Hoelang kan ik de maaltijd bewaren? Je kan hem bewaren tot 3 dagen in de koelkast in een afgesloten bakje of voor 2 maanden in de vriezer.
  • Welke mozzarella heb ik nodig? In principe kan je het beste gewoon geraspte mozzarella gebruiken, maar je mag ook een verse bal mozzarella kopen en deze in dunne plakjes snijden.

Tips voor het maken van de gevulde courgette gehakt

TIP 1: Zelf pastasaus maken
Je kan ook zelf pastasaus maken in plaats van het kopen. Je doet dit met een basis van ui en knoflook. Bak deze tot ze gaar zijn in een klein pannetje en doe er dan wat champignons en paprika bij. Bak deze kort mee en schenk dan een beetje passata en tomatenpuree erbij. Vervolgens breng je alles aan de kook en laat je het op zacht vuur pruttelen. Voeg dan wat gedroogde oregano, rozemarijn, tijm en basilicum toe en roer alles door elkaar. Je kan het pureren, maar je kan er ook stukjes in laten zitten. Eet smakelijk!

TIP 2: Zonder saus
Vind je dat de saus te veel koolhydraten heeft? Dan mag je deze ook weglaten. Om te voorkomen dat het gerecht te droog wordt, kan je er eventueel wat zure room bij doen.

TIP 3: Vega maken
Je kan dit gerecht ook makkelijk vegetarisch maken door het gehakt te vervangen door een vegetarische variant. Deze bevat ook veel eiwitten, weinig vet en net zo weinig koolhydraten.

Bekijk ook:

Koolhydraatarme boerenkoolstamppot met rookworst

Paddenstoelen met romige vulling

Avocado Sushi | Lekker met bloemkoolrijst en sesam

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 21 november, 2023

Auteur

Timo

Categorie

Avondeten Recepten

1 reactie op "Gevulde courgette gehakt en gesmolten kaas"

  1. Dimph schreef:

    Wij eten dit recept regelmatig .
    Met tonijn ook met gehakt en paprika
    Op Italiaanse wijze daar hou ik van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2023 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies