Koolhydraatarme boerenkoolstamppot met rookworst
Laatste update: 6 november, 2023 | Geen reacties
Wie geniet er nou niet van een heerlijke boerenkool stamppot in de herfst- en wintermaanden? Ik kan daar altijd zo van genieten! Het is echt een Hollandse pot vol warmte en genot. Toch kan het lastig zijn om koolhydraatarm eten te combineren met een stamppot, zeker omdat één van de hoofdingrediënten aardappel is. Gelukkig heb ik een manier gevonden om een stamppot te maken zonder aardappel die toch echt net zo lekker is als de originele. Deze koolhydraatarme boerenkoolstamppot gebruikt bloemkool in plaats van aardappel. Hoe ik dat doe, lees je hier!
- Avondmaaltijd
- Bereidingstijd: 35 minuten
- Aantal porties: 2
- Koolhydraten per portie:
TIP van Timo:
Wil je graag afvallen, maar wel lekker blijven eten? Probeer dan nu dit >>
Hoe maak je een koolhydraatarme boerenkoolstamppot?
Aardappelen bevatten veel koolhydraten in verhouding tot hun gewicht. Toch worden deze koolhydraten op een goede manier gebruikt. De koolhydraten komen namelijk voor in de vorm van zetmeel, waardoor je minder snel een stijging in je bloedsuikerspiegel ervaart. Toch kan je deze koolhydraten beter vermijden wanneer je koolhydraatarm eet. Daarom heb ik een manier om een koolhydraatarme boerenkoolstamppot te maken. Je gebruikt hierbij namelijk bloemkool.
Bloemkool is een calorie- en koolhydraatarme groente en het is ontzettend veelzijdig. Door hier een lekkere romige puree van te maken, kan je heerlijk genieten van een stamppot zonder aardappel, maar mét het romige van een originele pot. In dit gerecht maak ik het romig met behulp van wat roomboter en kookroom. Daarnaast kan je de bloemkool nog kruiden voor een extra smaaksensatie. Geniet ervan!
Wat heb je nodig?
Voor de “aardappel”:
- 1/2 stuk bloemkool (of 500 gram roosjes)
- 2 tenen knoflook
- 3 el roomboter
- 1 blokje groentebouillon
- Een scheutje kookroom
- Een snufje tijm
- Peper en zout naar smaak
Voor de stamppot:
- 400 gram rauwe boerenkool
- 1 Gelderse rookworst
- 1 tl mosterd
- Een snufje nootmuskaat
- Peper en zout naar smaak
De bereidingswijze van de koolhydraatarme boerenkoolstamppot
- Allereerst breng je een pan met water aan de kook. Doe hierin het bouillonblokje, de knoflook en dan de bloemkoolroosjes. Kook ze tot ze flink zacht zijn en uit elkaar vallen wanneer je er met een vork in prikt.
- Laat de bloemkool uitlekken, maar bewaar 2 á 3 eetlepels kookvocht. Doe dan de bloemkool, knoflook, kookvocht, roomboter, tijm, kookroom en wat peper en zout in een keukenmachine en pureer tot het een gladde substantie wordt. Zet dan kort opzij.
- Vervolgens breng je nog een pan water aan de kook. Hierin kook je de boerenkool in 15 á 20 minuten gaar. Laat de boerenkool goed uitlekken.
- Intussen bereid je de rookworst voor volgens de instructies op de verpakking.
- Meng de puree door de gekookte boerenkool en kruid bij met wat mosterd, nootmuskaat en eventueel nog een beetje peper en zout naar smaak.
- Serveer de portie stamppot op een bord en leg de helft van de worst erop. Serveer het direct met eventueel nog een beetje jus en spekjes. Eet smakelijk!
De voedingswaarden
Aantal porties:
Calorieën per portie: 517
Koolhydraten: 14 gram
Vetten: 35 gram
Eiwitten: 32 gram
Veelgestelde vragen
- Zijn 14 gram koolhydraten niet wat veel? Het lijkt misschien veel, maar als je het vergelijkt met de koolhydraten uit een normale portie stamppot (43 gram), zijn het er erg weinig. Bovendien mag je met een koolhydraatarm dieet tussen de 50 en 130 gram koolhydraten per dag. Wanneer je de rest van het dieet goed volgt, blijf je daar makkelijk binnen.
- Waar moet ik mijn rookworst kopen? Je mag zelf een rookworst uitkiezen waar jij het meeste van geniet. Het kan er een van de HEMA zijn, maar ook een Unox worst of gewoon eentje van het supermarkt huismerk.
Tips voor het maken van de koolhydraatarme boerenkoolstamppot
TIP 1: Extra spekjes
Heb jij trek in wat extra vetten en eiwitten? Bak dan nog een bakje met 125 gram spekblokjes op tot deze knapperig zijn en meng ze door de stamppot. Je kan het vet van het bakken eventueel gebruiken als jus!
TIP 2: Andere puree basis
Ben jij geen fan van bloemkool? Dan kan je ook nog andere groenten gebruiken als basis voor de puree. Knolselderij en pastinaak zijn namelijk ook goede opties om te gebruiken en deze kan je op dezelfde manier bereiden. Het is ook mogelijk om broccoli te gebruiken, maar de puree wordt dan wel groen.
TIP 3: Zelf jus maken
Je kan een lekkere jus maken door wat uitjes te bakken in roomboter en hier een klein schepje bloem aan toe te voegen. Schenk er dan runderbouillon bij tot je een vloeibare, maar licht-dikke saus krijgt. Eet smakelijk!
Bekijk ook:
Paddenstoelen met romige vulling
Heerlijk champignonsoep recept | Ideaal voor de regenachtige dagen!