Gegrilde zalm met avocadosaus
Laatste update: 14 augustus, 2023 | 1 reactie
Koolhydraatarm eten is gezond, maar lijkt soms best moeilijk voor wie ermee wil beginnen. Dit recept van gegrilde zalm bewijst het tegendeel: het is makkelijk en zó lekker dat je bij het lezen ervan al zit te watertanden. Dus laten we meteen aan de slag gaan!
- Avondmaaltijd
- Bereidingstijd: 30 minuten
- Aantal porties: 2
- Koolhydraten per portie: 7 gram
TIP van Timo:
Wil je graag afvallen, maar heb je geen idee waar te beginnen? Klik dan hier >>
Wat maakt gegrilde zalm zo gezond?
Zalm is een ontzettend gezond stuk vis waar je eigenlijk wekelijks wat van zou moeten eten. Daarnaast is het ook nog eens hartstikke gezond dankzij de grote hoeveelheid vetzuren en eiwitten. Ik heb alle gezondheidsvoordelen van zalm voor je op een rij gezet. Zalm is namelijk:
- Rijk aan Omega-3 vetzuren: Zalm is een uitstekende bron van omega-3 vetzuren, zoals EPA en DHA, die gunstig zijn voor hartgezondheid en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Omega-3 vetzuren worden daarnaast ook geassocieerd met gezonde hersenen en een verlaagde kans op het ontwikkelen van Alzheimer.
- Goed voor je hart: Omega-3 vetzuren in zalm kunnen helpen bij het verlagen van triglycerideniveaus, bloeddruk en het verminderen van het risico op hartaandoeningen. Triglyceriden verhogen normaal gesproken de kans op hart- en vaatziekten, dus het is fijn als dat niveau niet te hoog wordt.
- Een goede (en lekkere) bron van eiwitten: Zalm biedt hoogwaardige eiwitten die essentieel zijn voor spieropbouw, herstel en algemene gezondheid.
- Een bron van vitaminen: Zalm bevat aanzienlijke hoeveelheden vitamine D, wat helpt om je immuunsysteem te ondersteunen. Daarnaast is het ook een bron van verschillende B-vitaminen en aminozuren zoals tryptofaan welke bijdraagt aan een goede stemming.
- Ontstekingsremmend: De aanwezige antioxidanten en omega-3’s kunnen ontstekingen verminderen, wat gunstig is voor de algehele gezondheid.
Avocado in combinatie met zalm
Avocado’s zijn vette, maar hele gezonde groenten. Ze zijn rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, die gunstig zijn voor hartgezondheid en cholesterolniveaus. De aanwezige vezels bevorderen een gezonde spijsvertering en verzadiging. Daarnaast zijn ze ook een bron van vitamine C, E en K. Wat misschien nog wel belangrijker is, is de smaak. Avocado’s hebben een zachte smaak en een textuur dat haast op je tong smelt. Dat maakt ze een geschikte groente om te combineren met zalm.
In dit recept heb ik ervoor gekozen om een saus op basis van avocado te maken. De romige saus gepaard met het zachte vlees van de zalm zorgt voor een geweldige sensatie in je mond waar je geen genoeg van kan krijgen!
Wat heb je nodig voor de gegrilde zalm?
- 400 gr zalmfilet
- 1 tl gedroogde dille
- Een snufje citroenpeper
- Peper en zout naar smaak
Voor de avocado saus:
- 1 avocado
- 2 teentjes knoflook
- 2 el Griekse yoghurt
- 1 tl citroensap
Gegrilde zalm maak je zó
- Verwarm jouw barbecue of grill en vet het rooster in.
- Ontdoe de avocado’s van hun schil en de pit en snijd ze in blokjes. Pureer ze vervolgens met de yoghurt, de fijngeperste teentjes knoflook en het citroensap. Je avocadosaus is nu al klaar! Zet deze kort opzij of in de koelkast als je wat langer bezig bent.
- Mix de dille, de citroenpeper en naar smaak wat zout en peper in een schaaltje. Wrijf de zalmfilets hiermee in en leg ze op de grill of barbecue.
- Na ongeveer 15 minuten is je zalm gaar. Check dit nog even door er een vork in te prikken; valt hij makkelijk uit elkaar, dan is het tijd om hem te serveren met avocadosaus. Eet smakelijk!
Veelgestelde vragen:
- Hoe kom ik aan citroenpeper? Je kan bij veel supermarkten een kruidenmix voor citroenpeper vinden. Ook kan je deze online bestellen. Lukt dit niet of wil je het zelf maken? Dan kan je in een klein schaaltje 2 el gemalen peper, 1 tl zout, 1/2 tl knoflook en 1 el citroenrasp (gedroogd) combineren tot een lekkere frisse pepermix. Gebruik niet de volledige mix in dit recept, maar bewaar de rest voor een ander gerecht.
- Hoelang kan ik de avocado saus bewaren? Je kan de saus het beste direct eten, maar mocht er wat overblijven dan kan je dit voor maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren.
De voedingswaarden
Met dit recept maak je een heerlijke zalmfilets met avocadosaus voor 2 personen. Per portie komen we dan tot de volgende voedingswaarden:
Calorieën per portie: 483
Vetten: 32 gram
Koolhydraten: 7 gram
Eiwitten: 41 gram
Tips voor het maken van de gegrilde zalm
TIP 1: Koop goede zalm
De meeste supermarkten verkopen zalm, maar je weet niet altijd hoe vers deze is. Daarom raad ik je aan om de zalm op de markt te kopen. Dit is vaak lekkerder, goedkoper en je weet dan ook vrijwel altijd waar de zalm vandaan komt. Probeer bij voorkeur voor biologisch gevangen zalm te kiezen. Dat is beter voor het milieu en voor de vissenpopulatie.
TIP 2: Prak de avocado
In plaats van pureren kan je de avocado ook met een vork prakken tot moes. Dit kost meer tijd, maar zorgt ervoor dat de saus groener blijft. Avocado krijgt snel bruine plekken en ook wanneer je deze met een flinke machine pureert.
Bekijk ook:
Heerlijk champignonsoep recept | Ideaal voor de regenachtige dagen!
Pas gemaakt en was heerlijk! Ik had geen citroen in huis en heb limoen gebruikt. Verder een salade bijgemaakt.