Brood zonder koolhydraten? Lekkerste recept!

Laatste update: 26 september, 2019 | 11 reacties

Hoe kun je brood zonder koolhydraten zelf maken? Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk om te weten dat het hier gaat om koolhydraatarm brood. Een brood waar nul gram koolhydraten in zit bestaat niet. Maar dat is totaal geen probleem! Het koolhydraatarm brood recept dat ik met je deel bevat slechts 2 gram koolhydraten per sneetje. En ja, de smaak is ook nog eens erg lekker. Wil je graag meer weten, lees dan snel verder.

Brood zonder koolhydraten

Met brood zonder koolhydraten bedoelen we dus koolhydraatarm brood. Nu heb ik meerdere artikelen geschreven over koolhydraatarm brood maar het brood recept dat ik vandaag met je deel staat absoluut op nummer 1.

Maar wat maakt dit brood dan zo koolhydraatarm. Om dat goed te kunnen begrijpen vertel ik de verschillen tussen snelle en langzame koolhydraten.

TIP van Timo: ik heb een gratis koolhydraatarm weekmenu voor jou gemaakt. Nu met handig boodschappenlijstje zodat je direct kunt beginnen. Ontvang hier het weekmenu >>

Wat zijn snelle koolhydraten?

In heel veel broodsoorten vind je met name snelle koolhydraten. Witbrood is hier eentje van. Deze snelle koolhydraten zorgen er voor dat je suikerspiegel stijgt.

De energie die ontstaat kan je lichaam niet kwijt en hierdoor ontstaat er vetopslag. Een ander nadeel is dat je binnen no-time opnieuw honger krijg en dus gaat eten.

Dit is natuurlijk niet ideaal als je op je gewicht wil letten. Witbrood kun je beter achterwege laten. Welk brood kun je dan wel eten? Dat ga ik je nu vertellen.

Langzame koolhydraten

Langzame koolhydraten vind je met name terug in volkorenbrood. Deze koolhydraten worden langzaam door het lichaam opgenomen waardoor je energievoorraad geleidelijk geactiveerd wordt.

Je hebt langer een vol gevoel en ook wordt er minder snel vet opgeslagen. Maar volkorenbrood kan niet worden beschouwd als koolhydraatarm brood (tenzij dit op de verpakking staat aangegeven).

Er zitten namelijk nog altijd te veel koolhydraten in en is nou net wat je niet wilt als je een koolhydraatarme lifestyle volgt.

Hoeveel koolhydraten zitten er in brood?

Nu vraag je je waarschijnlijk af, hoeveel koolhydraten zitten er dan in brood? Over het algemeen zitten er 35 tot 60 gram koolhydraten, per 100 gram in brood.

koolhydraatarm brood

Dit is nog altijd veel te veel. Zo zit er bijvoorbeeld in volkorenbrood 15 gram koolhydraten. Dit komt al aardig in de buurt van koolhydraatarm maar is het nog niet.

Koolhydraatarm brood

Koolhydraatarm brood kun je tegenwoordig in elke supermarkt kopen. Hier zitten dan ook beduidend minder koolhydraten in. Toch is het nog altijd erg lekker (en leuk) om je eigen koolhydraatarme brood te bakken.

Je hebt er niet veel spullen voor nodig en alleen de oven hoeft het werk te doen. Hieronder deel ik graag het recept met je.

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 250 gram Griekse yoghurt
  • 75 g gebroken lijnzaad
  • 100 gram sesamzaad
  • 75 gram zonnebloempitten fijngemalen
  • 2 tl bakpoeder
  • 75 gram roomboter ongezouten
  • 1 theelepel zout

Bereidingswijze

1. Pak de keukenmachine erbij en maal de zonnebloempitten tot meel (lijnzaad maal je niet).

2. In een klein pannetje doe je de roomboter. Zet op laag vuur en laat smelten. Doe alle ingredienten in een beslagkom en meng door elkaar met een garde.

3. Zodra de boter gesmolten is meng je de boter samen met de ingredienten, al roerend door elkaar. Gebruik twee grote theelepels bakpoeder liever royaal dan te weinig.

4. Neem een bakblik van 28 cm en vet in met een beetje olijfolie. Doe het deeg erin en zet de oven aan op 175 graden. Het brood bak je in 10 minuten bruin.

5. Bedek daarna het brood met aluminiumfolie en laat nogmaals 40 minuten verder garen. Zodra je het brood weer uit de hoven haalt, haal je het brood uit het bakblik.

6. Doe het brood in een broodzak of leg de helft in een daarvoor bestemde zak in de diepvries. Het brood dat je buiten de vriezer bewaard blijft ongeveer 5 dagen goed. Geniet ervan!

Variatie tip: als je net als ik dol bent op brood, raad ik je ook dit Koolhydraatarm bananenbrood recept aan. Uiteraard laag in koolhydraten en erg lekker van smaak!

Voedingswaarden

Dit koolhydraatarm brood recept is goed voor 20 sneetjes. De voedingswaarden zijn berekend per snee en zien er als volgt uit:

Calorieën: 130
Koolhydraten: 2 gram
Eiwitten: 5 gram
Vetten: 8 gram

Koolhydraatarm beleg

Wie denkt dat een koolhydraatarme botherham verder saai is heeft het mis. Er zijn tal van mogelijkheden om een heerlijke smaak te creëren. Denk dan aan:

  • kipfilet
  • kalkoenfilet
  • salami
  • overige vleeswaren
  • 30+ kaas
  • smeerkaas
  • notenpasta
  • pindakaas
  • gebakken ei
  • en nog veel meer..

Heb je zelf nog een goede tip waar jij je boterham mee belegd. Laat het mij dan weten door onderaan de website een reactie achter te laten. Ook kun je hier al jouw vragen stellen.

Heb jij mijn koolhydraatarm kookboek al geprobeerd?

Ik heb een koolhydraatarm kookboek voor je samengesteld met maar liefst 4 weekmenu’s. Deze weekmenu’s bevatten makkelijke, snelle en lekkere recepten. Afvallen en op gewicht blijven was nog nooit zo makkelijk! Bekijk hier het Koolhydraatarm 30 Dagen Menu >>

koolhydraatarm kookboek

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 26 september, 2019

Auteur

Timo

Categorie

Ontbijt Recepten

11 reacties op "Brood zonder koolhydraten? Lekkerste recept!"

  1. Lina schreef:

    Ik heb een vraag, dat verder garen (40 min) is dat nog steeds op 175 graden?

  2. Herma schreef:

    Hoi Timo, vanmorgen dit brood gebakken. Supermakkelijk en hartstikke lekker. Dit is een blijver ! Dank je wel xx

  3. Timo. Een vraagje kan ik ook dat kookboek zo kopen? Zodat ik het boek in de keuken erbij kan houden? Groetjes.

  4. Jacqueline schreef:

    Ik weet niet wat voor oven jullie hebben, maar mijn “brood” was na 15 minuten nog niet bruin aan de bovenkant. Toch maar de alu folie erover gedaan en de 40 minuten nagaren aanhouden. Of dit ook nog op 175 graden gedaan moet worden is voor mij ook een raadsel. Volgens mij wordt het helemaal niets……..wordt vervolgt.

  5. Jacqueline schreef:

    Ik heb jullie mijn vervolg nog beloofd.
    Na 35 minuten heb ik de folie eraf gehaald om vervolgens de laatste 5 minuten het bleke gebeuren nog een beetje bij te bruinen. Het heeft uiteindelijk toch nog geresulteerd in een goudbruin broodje met een fantastische smaak. Dus mijn tip…….mocht het brood tijdens het voorbakken de eerste 10 a 15 minuten niet kleuren, haal dan de folie er tijdens het nagaren 5 minuten eerder af om het alsnog een goudbruin jasje te kunnen geven. Heeft het zéker verdiend.

  6. Eddie schreef:

    Moet het brood bij het nagaren ook op 175 graden of niet

  7. Femmie schreef:

    Hoi ik heb het brood nu in de oven staan
    Ben benieuwd

  8. Femmie schreef:

    Nu uit de oven, zat wel even vastgeplakt.(volgende keer bakpapier in het blik doen)
    Maar verder recept gevolgd en de smaak is heerlijk!!!!!
    Warm geproefd met roomboter en kaas.
    Een aanrader.

  9. Clarice schreef:

    Ook ik vraag me af of het nagaren moet gebeuren met de oven nog aan op 175 graden, of zet je hem uit? Wie helpt me verder?

    1. Rozemarijn schreef:

      Hallo Clarice,

      Het nagaren gebeurt ook op 175 graden. Het folie zorgt er slechts voor dat het brood niet verband.

      Groetjes, Rozemarijn (Team BGreat)

  10. Leentje schreef:

    De volgende keer maar met bakpapier, het zat helemaal vast in het blik, de smaak is wel lekker. Ik die er de volgende keer wel een ei minder in…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2025 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies