Zelf chocolademousse maken | Een heerlijk keto recept!
Laatste update: 21 juli, 2023 | Geen reacties
Net zoals voor veel andere mensen is chocolade iets waar ik niet van af kan blijven. Wanneer ik een beetje in huis heb, eet ik dat het liefste zo snel mogelijk op! Het is niet voor niets dat het verslavend wordt genoemd. Toch heb ik een manier gevonden om onbezorgd van wat chocolade te kunnen genieten. Namelijk in de vorm van een dessert! Deze mousse wordt gemaakt met slechts 4 ingrediënten en het bevat maar 5 gram koolhydraten per portie! Daarnaast is het al klaar binnen 5 minuten. Dat MOET je echt geprobeerd hebben! Daarom vertel ik je vandaag hoe je deze chocolademousse maken kan.
- Dessert
- Aantal porties: 3
- Bereidingstijd: 5 minuten
- Koolhydraten per portie: 5 gram
TIP van Timo:
Effectief en snel afvallen? Meld je dan direct aan voor deze heerlijke weekmenu’s! > Direct ontvangen
Chocolademousse
De eigenschap van chocolademousse is dat het luchtig is. Dit effect creëer je door het goed op te kloppen. Veel recepten gebruiken echter slagroom en hoewel dat erg lekker en effectief is, bevat het ook heel veel suikers. Voor dit recept gebruik ik volvette kokosmelk. Het is wat dikker en dichter dan slagroom, maar ook dit kan je redelijk goed opkloppen tot een lekker dessert. Daarnaast bevat het allerlei goede en gezonde vetten en weinig tot geen koolhydraten. Ideaal dus als dessert!
Natuurlijk is het wel lekker om een licht zoetje in de smaak te hebben. Daarvoor gebruik ik Sukrin suikervervanger. Het is een koolhydraatarme zoetstof die qua smaak heel erg op rietsuiker lijkt. Zo kan je toch genieten van de zoete smaak zonder de koolhydraten of de calorieën. Het hebben van Sukrin zelf is geen must, je kan ook een andere variant gebruiken of de zoetstof weglaten als je dat liever hebt.
Koffie mengen door de chocolade
Misschien heb je wel vaker van deze combinatie gehoord, maar het kan heel erg lekker zijn om koffie door de chocolade te mengen. De bitterheid van de koffie zorgt ervoor dat de smaak van de cacao nóg meer naar voren komt. De koffie in dit recept is optioneel, want het zorgt wel voor net iets meer bereidingstijd en ingrediënten. Toch is het het zeker waard om eens te proberen als je een keer wat meer tijd hebt. Eet smakelijk!
Wat heb je nodig voor de chocolademousse maken?
- 1 blikje volvette kokosmelk (gekoeld)
- 25 gram pure cacaopoeder (ongezoet)
- 50 gram suikervervanger in kristalvorm
- 1/2 tl vanille extract
- Optioneel: 1/2 tl instantkoffie
- Optioneel: een zakje klopfix
De bereidingswijze
- Allereerst pak je het blikje kokosmelk en maak je deze open. Schud hem niet! Dan schep je met een lepel het dikke gedeelte van de melk eraf in een kommetje. Dit is namelijk wat je nodig hebt.
- Gebruik een handmixer en klop de kokosmelk tot het wat meer stijve pieken begint te vormen en voeg geleidelijk de andere ingrediënten toe.
- Blijf mixen tot het een luchtige textuur krijgt en zet dan de mixer af. Schep de mousse in een kommetje en eet direct of serveer met wat ongezoete slagroom. Je kan het eventueel ook wat langer in de koelkast laten staan voor het serveren.
De voedingswaarden bij de chocolademousse maken
Aantal porties: 3
Calorieën per portie: 321
Koolhydraten: 5 gram
Vetten: 31 gram
Eiwitten: 4 gram
Veelgestelde vragen
- Waarom bevat dit recept zoveel vetten en calorieën? De calorieën en vetten komen vrijwel allemaal vanuit de kokosmelk. Dit is echter geen probleem, want de vetten zijn zogenoemde “middellange keten triglyceriden”. Dit zijn verzadigde vetten die mogelijk zouden kunnen helpen bij het afvallen en de spijsvertering. Ook zorgt het vetgehalte ervoor dat je nog lekker lang verzadigd blijft na de maaltijd en dus minder snel zal gaan snacken.
- Hoelang kan ik de mousse bewaren? Je kan de mousse tot 3 dagen in de koelkast bewaren, maar het lekkerst is om het gelijk op te eten. Invriezen raad ik niet aan omdat het zich dan volzuigt met vocht en dan verlies je de luchtige eigenschap.
Tips voor de chocolademousse maken
TIP 1: Geen kokosmelk
Heb je geen zin om kokosmelk te gebruiken vanwege het hoge vetgehalte? Dan kan je er ook voor kiezen om 300 – 400 ml kookroom te gebruiken. Dit kan je makkelijk opkloppen met behulp van klopfix.
TIP 2: Lekker met munt
Wist je dat de combinatie van munt en chocolade ook erg lekker is? Door de chocolademousse te garneren met verse munt krijg je een heerlijk bijzondere smaak.
TIP 3: Chocolade ijs
Je kan er ook voor kiezen om de chocolademousse toch in de vriezer te zetten. Hoewel het zijn luchtigheid dan verliest, krijg je een heerlijk chocolade ijsje. Perfect voor tijdens de warme zomerdagen.