Courgette frittata als ontbijt
Laatste update: 27 februari, 2024 | Geen reacties
Ik ben dol op frittata. Het is een heerlijke maaltijd om als ontbijt te maken, maar je kan het ook prima meenemen voor onderweg of als lunch eten. Er bestaan allerlei verschillende soorten variaties, maar vanochtend heb ik genoten van deze courgette frittata. Het is een frisse maaltijd die ideaal is voor een zonnige dag als vandaag. Lees snel verder!
- Ontbijt/Lunch
- Bereidingstijd: 45 minuten
- Aantal porties: 4
- Koolhydraten per portie: 6 gram
TIP van Timo:
Wil jij graag 2 kg per week afvallen met heerlijke menu’s? Hier staan ze klaar
Wat is een frittata?
Een frittata is een Italiaans gerecht dat veel weg heeft van een dikke omelet of ei ovenschotel. Traditioneel wordt het bereid met eieren en verschillende andere ingrediënten zoals vlees, groenten, kaas en kruiden. Uiteindelijk wordt het mengsel gebakken tot een dikke maaltijd vol smaak en voedingsstoffen. Frittata’s worden vaak gebakken in een koekenpan op het fornuis en daarna in de oven afgemaakt, maar soms worden ze volledig op het fornuis bereid. Ze kunnen warm of op kamertemperatuur worden geserveerd en zijn een veelzijdig gerecht dat zowel als ontbijt, lunch of diner kan worden gegeten.
Is een courgette frittata gezond?
Over het algemeen kan een courgette frittata als een gezonde optie worden beschouwd, vooral als deze wordt bereid met verse ingrediënten. Courgette is een groente die veel goede voedingsstoffen bevat zoals vezels, vitaminen (zoals vitamine C en vitamine A) en mineralen (zoals kalium en magnesium). Daarnaast is het caloriearm en koolhydraatarm, waardoor het in vrijwel elk dieet past. Het toevoegen van courgette aan een frittata verhoogt het gehalte aan voedingsstoffen en vezels, waardoor het een voedzame keuze wordt.
Wel is het belangrijk om rekening te houden met de rest van de ingrediënten. Wanneer de frittata alleen bestaat uit kaas, room en/of vlees en een beetje courgette, kan dat al snel ongezond worden. Het beste is om een goede balans te vinden tussen groenten, vetten en eiwitten. Dat is precies wat ik doe in dit recept!
Wat heb je nodig voor de courgette frittata?
- 2 middelgrote courgettes
- 8 eieren
- 1 kleine rode ui
- 2 tenen knoflook, geperst of fijngesneden
- 100 ml soja kookroom
- 60 gram geraspte kaas naar keus
- 1 tl Italiaanse kruiden
- Verse peterselie naar smaak
- Een scheutje olijfolie
- Peper en zout naar smaak
De bereidingswijze
- Allereerst snijd je de courgette en ui in plakken of stukjes waarna je de oven voorverwarmd op 200 graden en een vel bakpapier in een ovenschaal legt.
- Vervolgens verhit je een beetje olie in een pan en hierin bak je de ui, knoflook en courgette tot ze zacht beginnen te worden. Voeg de Italiaanse kruiden ook toe.
- Schep na het bakken de courgette en ui in de ovenschotel en zet kort opzij.
- Daarna meng je de eieren, geraspte kaas, room en wat peper en zout naar smaak in een kommetje en deze schenk je over de courgettes heen. Besprenkel het geheel met verse peterselie en bak de frittata vervolgens 25 tot 30 minuten of tot deze goed stevig en lekker bruin begint te worden.
- Laat de frittata kort afkoelen voordat je deze serveert. Eet smakelijk!
De voedingswaarden
Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 353
Koolhydraten: 6 gram
Vetten: 27 gram
Eiwitten: 18 gram
Tips voor het maken van de courgette frittata
TIP 1: Verschillende groenten toevoegen
Een courgette frittata hoeft niet alleen courgette te bevatten. Je kan er namelijk ook voor kiezen om er andere groenten aan toe te voegen zoals broccoli, spinazie, champignons, asperges, paprika, noem maar op. Kies groenten die jij lekker vindt en doe ze er gerust bij!
TIP 2: Gebruik een dunschilmesje
Wil je niet van die dikke stukken courgette? Dan kan je een mandoline of dunschilmesje gebruiken om de courgettes lekker dun te krijgen. Dan zijn ze sneller gaar en blijven ze niet zo hard in de frittata.
TIP 3: Zuivelvrije variant
Het is mogelijk om een zuivelvrije frittata te maken. Je kan de soja kookroom dan gewoon blijven gebruiken. Je kan er daarna voor kiezen om de kaas helemaal weg te laten of om deze te vervangen door een plantaardig alternatief. Dan heb je wel nog het lekkere gesmolten en romige, zonder de zuivel.
Bekijk ook:
Hazelnootpasta maken? Zo doe je dat eenvoudig en snel!
Koolhydraatarme Salade Met Ei, Bacon En Avocado – HEERLIJK!
Heerlijk champignonsoep recept | Ideaal voor de regenachtige dagen!