Zo maak jij het lekkerste ei met spek gerecht! Om van te smullen!
Laatste update: 6 oktober, 2023 | Geen reacties
TIP:
Wil je graag tot wel 3 kg per week afvallen en energie voor twee? Ga naar deze pagina
Vrijwel iedereen kan het maken: ei met spek. Het is een wereldwijd bekend ontbijtgerecht en het is een goede bron van eiwitten en vetten om je dag mee te beginnen. Het is bovendien ook nog eens super lekker. Vandaag wil ik graag mijn eigen ei met spek recept met je delen, want ik weet zeker dat je hiervan gaat smullen. Het is simpel, maar oh zo lekker. Lees snel verder!
- Ontbijt/Lunch
- Bereidingstijd: 15 minuten
- Aantal porties: 2
- Koolhydraten per portie: 1 gram
Ei met spek
In de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Canada worden eieren met spek vaak gezien als een traditioneel ontbijt. Waar dit idee vandaan komt is niet heel duidelijk, maar het is en blijft een goede maaltijd als begin van de dag. In Nederland eten we ook steeds vaker iets anders dan havermout of brood als ontbijt, zeker de mensen die koolhydraatarm eten. Voor hen is een stevig ontbijt ook erg goed.
Eieren zijn een grote bron van eiwitten, zoals we allemaal weten. Het zit hem namelijk al in de naam. Eieren bevatten goede vetten en zijn makkelijk te bereiden. Je kan een spiegelei klaarmaken, een omelet, een scramble, of gewoon je ei koken, jij bepaald het! Spek is ook een bron van eiwitten, maar voornamelijk ook vetten. Het is niet voor niets dat sommige gerechten nog wel eens in “bacon grease” worden gebakken. Deze vetten en eiwitten zorgen er samen voor dat jij een verzadigd gevoel hebt en je dag goed en energiek kan beginnen.
Wat heb je nodig?
- 4 eieren
- 75 gram plakken ontbijtspek of bacon
- 50 gram cherrytomaatjes
- Een eetlepel roomboter, ongezouten
- Een eetlepel olijfolie
- Verse peterselie, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook
- Optioneel: twee plakken kaas
- Peper en zout naar smaak
De bereidingswijze van het ei met spek
- Allereerst doe je een eetlepel roomboter in een koekenpan. Laat deze helemaal smelten en doe dan de plakken ontbijtspek erin. Bak deze tot ze lekker knapperig zijn en haal ze dan uit de pan. Laat het spek uitlekken op een velletje keukenpapier.
- Daarna gebruik je dezelfde pan. Maak deze niet schoon tussendoor, maar doe er juist een beetje olijfolie bij. Plet de tenen knoflook en verhit deze mee in de olie en bak kort tot ze beginnen te geuren. Intussen snijd je de cherrytomaatjes door het midden.
- Verwijder dan de knoflook, maar laat de olie in de pan. Je hebt nu knoflookolie.
- Open de eieren boven de pan met hete olie en bak ze hierin op de manier die voor jou het lekkerst is. Ik maak er zelf graag een spiegelei van!
- Wanneer de eieren bijna gaar zijn, doe je de gehalveerde cherrytomaatjes erbij en eventueel een plak kaas. Bak dan alles nog even door tot de tomaatjes zacht beginnen te worden en de kaas is gesmolten.
- Serveer de eieren met het spek en de tomaatjes. Garneer ze met wat verse gesneden peterselie en wat peper en zout naar smaak. Eet smakelijk!
TIP:
Wil je graag tot wel 3 kg per week afvallen en energie voor twee? Ga naar deze pagina
De voedingswaarden van het ei met spek
Aantal porties: 2
Calorieën per portie: 470
Koolhydraten: 1 gram
Vetten: 38 gram
Eiwitten: 25 gram
Veelgestelde vragen
- Hoelang kan ik het bewaren? Je kan je eieren het beste direct eten, maar je kan ze eventueel een dagje in de koelkast bewaren indien dit nodig is. Invriezen is niet mogelijk.
- Welke eieren heb ik nodig? Ik gebruik zelf medium biologische eieren. Deze vind ik het lekkerst en het beste voor de kippen. Grotere eieren zijn natuurlijk ook prima.
Tips voor het maken van het ei met spek
TIP 1: Lekkere groenten
Wil je wat meer groenten bij je maaltijd? Dan is het erg lekker om de tomaatjes los te bakken en hier wat champignons en ui bij te bakken. Deze combinatie past goed bij de rest van de maaltijd en het zorgt voor een heerlijke smakencombinatie. Je kan ook je eieren serveren op een bedje van sla of er een kleine rauwkostsalade bij serveren. Eet smakelijk!
TIP 2: Spek in de eieren
Je kan natuurlijk ook de spekjes in de pan laten zitten en de eieren erop bakken. Dat is ook erg lekker. Ik zou persoonlijk dan de olijfolie weglaten omdat het anders mogelijk erg vettig wordt in de pan vanwege de spekjes.
TIP 3: Serveertip
Ik eet zelf de eieren en spek los, zonder toevoegingen aan het gerecht behalve wat er hier in dit recept beschreven staat. Je kan echter natuurlijk er een getoaste boterham bij serveren, of lekker nog wat worstjes, rösti, bonen in tomatensaus, noem maar op. Dan heb je direct een heerlijk Engels ontbijt ervan gemaakt.
Bekijk ook:
Verse vis met spinazie en currypasta
Recept voor gezonde tonijnsalade met olijven
Heerlijk champignonsoep recept | Ideaal voor de regenachtige dagen!