frambozen ijs

Hou je hoofd koel met dit heerlijke frambozen ijs!

Laatste update: 24 juni, 2024 | Geen reacties

De zomer is begonnen en dat is te merken. Het is zonnig, warm en vooral erg droog. Juist hierdoor is het belangrijk om voldoende te blijven drinken en om jezelf regelmatig te verkoelen. Een goede methode hiervoor is door ijs te eten. Het koelt je af en het is ook nog eens lekker. Ik deel daarom graag dit frambozen ijs recept met je. Dit keto recept is perfect voor zomerse dagen en het past allemaal binnen je dieet!

  • Dessert/IJs
  • Bereidingstijd: 10 minuten (+ wachttijd)
  • Aantal porties: 4
  • Koolhydraten per portie: 4 gram

TIP van Timo
Ik heb weekmenu’s ontwikkeld waarmee je iedere week tot wel 3 kg verliest. Hier staan ze voor je klaar

Hoe maak je frambozen ijs zonder ijsmachine?

Als je geen ijsmachine hebt, kun je nog steeds heerlijk keto frambozen ijs maken met een paar extra stappen. Nadat je het ijsmengsel hebt bereid en gekoeld in de koelkast, giet je het mengsel in een diepvriesbestendige bak. Plaats de bak in de vriezer en roer het mengsel elke 30 minuten goed door met een vork of garde om de vorming van grote ijskristallen te voorkomen. Herhaal dit proces voor ongeveer 3-4 uur, of totdat het ijs de gewenste consistentie heeft bereikt. Door regelmatig te roeren, zorg je ervoor dat het ijs romig en glad blijft, zelfs zonder ijsmachine.

Welke ijs ingrediënten zijn keto-friendly?

Voor keto-vriendelijk ijs zijn er een aantal ingrediënten die je helpen om een heerlijk, romig resultaat te krijgen zonder de koolhydraten. Room en amandelmelk (of kokosmelk) vormen de basis, omdat ze beide laag in koolhydraten zijn en een rijke, romige textuur bieden. Erythritol of andere suikervervangers zoals stevia of monkfruit worden gebruikt om de zoetheid toe te voegen zonder de impact op de bloedsuikerspiegel. Verse of bevroren frambozen geven een natuurlijke fruitige smaak en bevatten weinig koolhydraten. Vanille-extract wordt vaak toegevoegd voor extra smaak. Optioneel kan je een beetje wodka toevoegen, wat helpt om het ijs zachter te houden en kristalvorming te verminderen. De kleine hoeveelheid bevat weinig koolhydraten en kan je dus veilig gebruiken. Let wel op dat alleen volwassenen het ijs dan mogen eten, als je kinderen hebt zal je de wodka moeten weglaten.

Kan je zelf met verschillende smaken experimenteren?

Absoluut! Een van de beste dingen aan het maken van je eigen ijs is de mogelijkheid om eindeloos te variëren met smaken. Terwijl dit recept zich richt op frambozen, kun je eenvoudig andere keto-vriendelijke ingrediënten toevoegen om nieuwe smaken te creëren. Probeer bijvoorbeeld bosbessen, aardbeien, of bramen voor een andere fruitsmaak. Voor een meer romigere traktatie kun je suikervrije chocolade stukjes of een vleugje cacao toevoegen voor chocolade ijs. Noten, zoals amandelen of pecan-noten, kunnen ook een lekkere crunch geven. Houd je van frisse smaken? Probeer dan eens wat citroen met verse munt te combineren, ook hier kan je ontzettend goed van genieten. Eet smakelijk en probeer het eens uit!

Wat heb je nodig voor het frambozen ijs?

  • 250 ml room (ongezoete slagroom of kokosroom)
  • 250 ml amandelmelk (ongezoet), kokosmelk of ongezoete sojamelk
  • 150 g verse of bevroren frambozen
  • 100 g erythritol of een andere keto-vriendelijke zoetstof
  • 1 tl vanille-extract
  • Optioneel: 1-2 eetlepels wodka (helpt het ijs zachter te houden)

De bereidingswijze

  1. Gebruik je bevroren frambozen, laat deze dan eerst ontdooien.
  2. Doe daarna de frambozen in een blender en pureer ze tot een gladde moes. Wil je ook geen zaadjes in je ijs? Dan kan je deze eruit filteren met een zeefje.
  3. Meng vervolgens, in een aparte kom de room, melk, zoetstof en vanille extract. Roer dan de frambozen erdoorheen en eventueel de wodka als je hier gebruik van maakt.
  4. Wanneer het goed is gemengd, kan je het of in je ijsmachine doen of, als je die niet hebt, in een stevige bak voor in de vriezer. Heb je geen ijsmachine, sla dan stap 5 over.
  5. Volg de instructies op je ijsmachine en bevries het ijs tot het de juiste consistentie heeft.
  6. Heb je geen ijsmachine, doe het mengsel dan in een vriezerbestendige bak en plaats deze in de vriezer. Roer vervolgens om de 30 minuten het ijs om tot het de juiste consistentie heeft. Dit kan een aantal uur duren.
  7. Schep daarna het ijs in een bakje en garneer het naar smaak. Eet smakelijk! De rest van het ijs hoef je niet meer te roeren en kan je in de vriezer terugplaatsen.

De voedingswaarden van het frambozen ijs

Aantal porties: 4
Calorieën per portie: 220
Koolhydraten: 4 gram
Vetten: 22 gram
Eiwitten: 2 gram

Tips voor het maken van het frambozen ijs

TIP 1: Voeg gelatine of xanthaangom toe
Voeg een kleine hoeveelheid ongeflavorde gelatine of xanthaangom toe aan het mengsel. Dit helpt om het ijs stabiler en romiger te maken, en voorkomt de vorming van ijskristallen. Los de gelatine op in een beetje warm water voordat je het toevoegt aan het mengsel. Je kan eventueel ook agar agar gebruiken.

TIP 2: Koel het ijs en de ingrediënten voor het de vriezer in gaat
Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed gekoeld zijn voordat je begint met het maken van het ijs. Dit versnelt het vriesproces en helpt bij het verkrijgen van een betere textuur. Zet de room, amandelmelk en zelfs de frambozen een tijdje in de koelkast voordat je begint.

TIP 3: Bedek het ijs met vershoudfolie
Bewaar het ijs in een luchtdichte bak en druk een stuk plasticfolie direct op het oppervlak van het ijs voordat je de deksel sluit. Dit minimaliseert de blootstelling aan lucht en helpt ijskristallen te voorkomen, waardoor je ijs langer vers en romig blijft.

Bekijk ook:

Heerlijk smeuïge pindakaas fudge

Frisse keto aardbeisalade

Romige burrata salade met prosciutto

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 24 juni, 2024

Auteur

Rozemarijn

Categorie

Dessert Recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2025 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies