romige burrata

Romige burrata salade met prosciutto

Laatste update: 6 maart, 2024 | Geen reacties

Nu met dit mooie weer kan ik haast niet anders dan genieten van een salade. Bij mij hoort zo’n heerlijke maaltijd gewoon bij de zon en een blauwe lucht. Vandaag had ik voor de lunch een romige burrata salade gemaakt met prosciutto, olijven en pompoenpitten. Het was een heerlijke combinatie van vitamines, vetten en eiwitten. Daarom deel ik dit recept nu graag met jullie. Eet smakelijk!

  • Lunch/Bijgerecht
  • Bereidingstijd: 15 minuten
  • Aantal porties: 2
  • Koolhydraten per portie: 8 gram

TIP van Timo
Ik heb weekmenu’s ontwikkeld waarmee je iedere week tot wel 3 kg verliest. Hier staan ze voor je klaar

Wat is burrata?

Burrata is een zachte, romige Italiaanse kaas die bekend staat om zijn unieke textuur en smaak. Het wordt gemaakt van zowel mozzarella als room. Het wordt gemaakt door een dunne laag mozzarella te vormen waarna deze wordt gevuld met een mengsel van room en strengen mozzarella. Alles wordt dan bij elkaar gebonden om de vulling erin te houden en dan krijg je een bal kaas met een hele zachte en romige vulling. Dit merk je gelijk wanneer je de bal open snijdt en de vulling eruit stroomt. Het wordt veel gebruikt als onderdeel van salades, maar je kan het ook op toast eten met wat olijfolie en zout. Hoewel het van origine uit Italië komt, wordt het inmiddels over de hele wereld gegeten.

Is romige burrata geschikt bij een koolhydraatarm dieet?

Burrata is een kaasproduct en bevat daardoor een hele kleine hoeveelheid koolhydraten die afkomstig zijn uit de lactose (melksuikers). Toch kan je deze prima eten wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt omdat de hoeveelheid koolhydraten zo laag is dat je echt heel veel kaas moet eten voordat je hiervan effect merkt op je dieet. In dit gerecht gebruik ik een klein bol burrata (of een halve grote bol) per portie. Dit bevat ongeveer 1.5 tot 2 gram koolhydraten in totaal. Dat is erg weinig en daarom veilig om toe te voegen aan je dieet.

Wat heb je nodig voor de romige burrata salade?

  • 250 gram burrata
  • 100 gram slamix (bij voorkeur rucola melange)
  • 2 tomaten
  • 6 plakjes prosciutto
  • 1 el balsamicoazijn
  • 2 el olijfolie
  • 50 gram olijven naar keus
  • Een eetlepel pompoenpitten
  • Peper en zout naar smaak

De bereidingswijze

  1. Allereerst leg je een bedje van sla in een diep bord. Snijd de tomaten in kwarten of 8 partjes en verdeel deze over de borden. Doe dit ook met de olijven.
  2. Vervolgens besprenkel je het geheel met olijfolie en balsamico azijn waarna je 125 gram burrata per persoon op het bord legt.
  3. Snijd de prosciutto plakken in stukjes of scheur ze af en verdeel ze over de borden. Besprenkel ze dan met de pompoenpitten.
  4. Garneer eventueel nog met peper en zout naar smaak en anders kan je er direct van genieten. Eet smakelijk!

De voedingswaarden

Aantal porties: 2
Calorieën per portie: 579
Koolhydraten: 8 gram
Vetten: 49 gram
Eiwitten: 25 gram

Tips voor het maken van de romige burrata salade

TIP 1: Lijnzaadcrackers
Wil je je burrata op iets knapperigs serveren? Kies dan voor wat lekkere lijnzaadcrackers. Deze zijn eenvoudig zelf te maken, maar je kan ze ook kopen in de supermarkt. Ze zijn koolhydraatarm en daarom ideaal om te gebruiken om iets mee te serveren.

TIP 2: Bewaren voor later
Je kan de salade, wanneer je deze hebt gemaakt, eigenlijk niet veel langer bewaren. Maximaal een dag in de koelkast is mogelijk. Het beste kan je de burrata, wanneer je deze niet helemaal opeet, terug doen in het bakje waar het in zat of in een schaaltje met een beetje water doen om deze 3 dagen vers te houden in de koelkast.

TIP 3: Ingrediënten wijzigen
Je kan wat spelen met de ingrediënten door wat te wijzigen aan dit recept. Zo kan je ervoor kiezen om de prosciutto te vervangen door ham, kipfilet of spek. Je kan het ook helemaal weglaten. Daarnaast kan je ook een heerlijke dressing maken van wat citroensap, honing en mosterd. Ook kan je kiezen voor komkommer, courgette of wat gegrilde groenten erbij in plaats van alleen tomaat. Eet smakelijk!

Bekijk ook:

Ovenschotel Reuben style | Weer eens wat nieuws!

Koolhydraatarme stoofpot met rundvlees en pompoen

Recept met kippendijen – Makkelijk en heerlijk van smaak!

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 6 maart, 2024

Auteur

Rozemarijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies