recept met kippendijen

Recept met kippendijen – Makkelijk en heerlijk van smaak!

Laatste update: 19 september, 2023 | Geen reacties

Ben je op zoek naar een heerlijk traditioneel recept met kippendijen? Met dit recept voor koolhydraatarme Coq au Vin maak je niet alleen jezelf, maar ook je familie of vrienden heel blij! De heerlijke smaak van kip wordt in dit recept gecombineerd met groenten en natuurlijk rode wijn.

TIP van Timo:
Wil je graag afvallen, maar heb je geen idee waar te beginnen? Klik dan hier >>

Recept met kippendijen: Wat is Coq au Vin?

Coq au Vin is een klassiek Frans gerecht dat zich letterlijk vertaald naar “Haan in wijn”. Het is een traditionele Franse stoofpot die oorspronkelijk werd gemaakt met haan, maar tegenwoordig meestal met kip bereid wordt. Het gerecht staat bekend om zijn rijke en hartige smaak die je bereikt door de kip in een heerlijke samenstelling van rode wijn, spek, champignons, ui, wortel en kruiden. De wijn zorgt daarnaast niet alleen voor de smaak, maar helpt ook om de kip mals te houden.

In de meeste moderne recepten gebruikt men zowel kippendijen als kippenpoten. Dat gaan wij vandaag ook doen. Mocht je zelf geen fan zijn van kippenpoten of dijen, dan kan je de één voor de ander wisselen. Voor de smaak en eiwitten maakt het niks uit, het gebruik van de kippenpoten en dijen gaat meer om de textuur.

Zijn kippendijen gezond?

Natuurlijk wil je ook een beetje op de lijn letten wanneer je koolhydraatarm eet. Gelukkig hoef je je dan geen zorgen te maken over het eten van kippendijen. Kippendijen zijn over het algemeen een gezondere keuze in vergelijking met andere delen van de kip, zoals de vleugels en de huid, omdat ze meestal minder vet bevatten. Het meeste vet bevindt zich in de huid van de kip en deze kan je eraf halen of de kippendijen zonder huid kopen. Toch is het vetgehalte dan nog steeds lager dan van de meeste andere vleessoorten zoals varkensvlees en rundvlees.

Kippendijen zijn vaak net iets malser en sappiger dan gewone kipfiletjes, waardoor ze heerlijk zijn in bourgondische recepten zoals deze Coq au Vin. Toch is de smaak niet het enige voordeel. Ze zijn namelijk ook een bron van eiwitten, verschillende B-vitamines en natuurlijk mineralen zoals ijzer en zink.recept met kippendijen

De voedingswaarden

Coq au vin is dan misschien niet heel erg laag in calorieën, maar wel arm aan koolhydraten. Misschien is dat nog wel veel belangrijker als je graag een gezond eetpatroon wilt naleven. Dit recept voor koolhydraatarme coq au vin met rode wijn en kippendijen is voldoende voor 4 personen. De voedingswaarden zijn berekend per portie:

Calorieën: 407
Vetten: 16 gram
Eiwitten: 40 gram
Koolhydraten: 10 gram

Wat heb je nodig?

  • 4 kippendijfilets
  • 4 drumsticks
  • 3 el roomboter, ongezouten
  • 250 ml kippenbouillon
  • 250 ml rode wijn
  • 3 plakken spek, in stukjes gesneden
  • 1 witte ui, in reepjes
  • 3 tenen knoflook, geperst of fijngesneden
  • 2 wortels, in stukjes/plakjes
  • 300 gram champignons, in plakjes
  • 2 el tomatenpuree
  • Een bosje verse tijm
  • 1 á 2 el maïzena

Hoe maak je een recept met kippendijen?

  1. Allereerst doe je de rauwe kippendijen en drumsticks in een schaaltje en schenk je hier de wijn en bouillon overheen. Laat het even trekken en snijd intussen de groenten.
  2. Vervolgens verhit je een beetje boter in een pan. Hierin bak je de spekstukjes tot ze knapperig zijn. Schep ze dan met een spatel uit de pan.
  3. Laat de kipstukken goed uitlekken en bewaar het wijnmengsel. Leg de kip dan in de pan waar je net het spek in hebt gebakken en bak alle kanten tot ze goudbruin zijn. Dit is ongeveer 5 minuten per kant. Leg dan de kip opzij en bewaar 2 el van het kookvocht/bakvet.
  4. Doe dan de ui en wortels in de pan en bak tot de ui goudbruin begint te kleuren. Voeg dan de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee.
  5. Duw de groenten naar één kant van de pan en schep dan de tomatenpuree erbij en bak deze tot die begint te geuren. Schenk dan de bewaarde marinade erbij en schraap met een spatel de stukjes los van de bodem van de pan.
  6. Leg de kipstukjes in de pan en besprenkel deze met de tijm. Verdeel alles goed door elkaar. Doe dan een deksel op de pan en laat het geheel zo’n 20 minuten pruttelen op laag vuur.
  7. Vervolgens gebruik je 1 el van het bewaarde vet en deze doe je in een kleine koekenpan. Hierin bak je de champignons tot ze goudbruin en zacht zijn.
  8. Meng de maïzena door de pan met kip en roer goed tot de saus begint in te dikken. Haal dan de maaltijd van het vuur en schep het in een diep bord. Besprenkel dan de Coq au Vin met spekstukjes en champignons en eventueel nog een beetje tijm. Eet smakelijk!

Tips voor het maken van het recept met kippendijen

TIP 1: Lekker lang marineren
Hoe langer je de kip marineert, hoe beter de smaak. Heb je alle tijd om dit gerecht te maken? Marineer dan de kip alvast de avond van tevoren en laat het de hele nacht in de koelkast staan. Je kip krijgt dan een hele volle smaak.

TIP 2: Betere kwaliteit vlees
Vlees uit de supermarkt heeft niet altijd de beste kwaliteit. Je kan het beter van een goede keurslager halen, het liefste ook nog biologisch. Door voor biologische kippendijfilet en drumsticks te kiezen, krijg je de lekkerste en meest malse stukjes vlees die je maaltijd helemaal geweldig maken.

TIP 3: Bewaren voor later
Je kan de maaltijd prima voor een later moment bewaren. Het recept met kippendijen blijft tot 4 dagen goed in de koelkast wanneer je deze in een afgesloten bakje bewaard. Je kan het gerecht ook invriezen voor maximaal 3 maanden. Laat deze dan daarna in de koelkast ontdooien en verhit het in een pan.

Bekijk ook:

Koolhydraatarme Salade Met Ei, Bacon En Avocado – HEERLIJK!

De lekkerste koolhydraatarme perziktaart

Knoflook citroen kip met sperziebonen

Deel dit recept of artikel ook met je familie en vrienden. Dat zullen ze super leuk vinden!

Gepubliceerd op: 10 september, 2023

Auteur

Timo

Categorie

Avondeten Recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


© 2016 - 2024 BGreat.nl

Algemene voorwaarden - Privacy - Cookies