De lekkerste koolhydraatarme perziktaart
Laatste update: 2 augustus, 2023 | Geen reacties
In de zomer kan ik altijd intens genieten van een sappige perzik. Deze vruchten zijn echt een teken van de zomer en ze zijn ook nog eens een bron van vitamines en mineralen. Het beste kan je ze kopen wanneer ze nog een beetje stevig zijn. Als je ze dan een dagje laat narijpen, zijn ze heerlijk zoet en sappig. Vandaag maak ik deze perziktaart om op een andere manier van deze heerlijke perziken te genieten. Eet smakelijk!
- Gebak/Dessert
- Bereidingstijd: 50 minuten
- Aantal porties: 6 stukjes
- Koolhydraten per portie: 9 gram
TIP van Timo:
Wil je graag afvallen, maar heb je geen idee waar te beginnen? Klik dan hier >>
De gezondheidsvoordelen van een perzik
Perziken zijn heerlijke en voedzame vruchten die talrijke gezondheidsvoordelen bieden. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen, waaronder vitamine A, C, E en vezels, en bevatten ook mineralen zoals kalium en magnesium. Deze eigenschappen dragen bij aan de volgende voordelen voor de gezondheid:
- Verbeterde immuniteit: De vitamine C in perziken ondersteunt het immuunsysteem, helpt infecties te bestrijden en bevordert de algemene gezondheid.
- Huidgezondheid: De vitamine A en C dragen bij aan een gezonde huid door te helpen bij de collageenproductie en het beschermen tegen schade door vrije radicalen. Ze zijn namelijk een bron van antioxidanten.
- Ooggezondheid: De antioxidanten luteïne en zeaxanthine in perziken kunnen het risico op oog gerelateerde aandoeningen, zoals maculadegeneratie, helpen verminderen.
- Hartgezondheid: Het kalium in perziken ondersteunt een gezonde bloeddruk en vermindert het risico op hart- en vaatziekten.
- Spijsvertering: De vezels bevorderen een gezonde spijsvertering en kunnen constipatie voorkomen.
- Ontstekingsremmende eigenschappen: Perziken bevatten antioxidanten die ontstekingsremmende effecten hebben en cellen beschermen tegen schade.
Perziktaart amandelmeel
Over het algemeen zijn taarten niet koolhydraatarm. Om daar verandering in te brengen, gebruik ik vaak amandelmeel in de plaats van bloem. Amandelmeel is namelijk niet alleen koolhydraatarm, maar ook heel gezond omdat het dezelfde voedingseigenschappen als amandelen bevat. Zo bevat het dus gezonde vetten en vetzuren en een lekkere neutrale smaak.
In tegenstelling tot bloem, kan amandelmeel niet rijzen, maar dat is voor dit recept niet nodig. Wel voeg ik wat baksoda toe aan het recept om het wat luchtiger te maken. Zo kan je lekker genieten van een zomerse en frisse perziktaart.
Wat heb je nodig voor de perziktaart?
- 2 perziken, gewassen en geschild
- 120 gram amandelmeel
- 6 el koolhydraatarme zoetstof in poedervorm
- 1 tl baksoda (niet bakpoeder!)
- 40 gram roomboter, ongezouten
- 1 tl vanille extract
- Een snufje kaneel
De bereidingswijze
- Allereerst verwarm je de oven voor op 160 graden waarna je de perziken in plakjes snijdt.
- Vet een taartvorm of ovenschotel in met een beetje boter en leg hierin de plakjes op de bodem. Besprenkel deze met 2 el zoetstof en verdeel goed door elkaar.
- In een aparte kom meng je de rest van de ingrediënten en deze besprenkel je daarna over de perziken tot je alles hebt gebruikt.
- Zet vervolgens de schotel in de oven en bak voor 30 minuten.
- Serveer eventueel met wat koolhydraatarm vanille ijs en geniet! Eet smakelijk!
De voedingswaarden van de perziktaart
Aantal porties: 6
Calorieën per portie: 222
Koolhydraten: 9 gram
Vetten: 19 gram
Eiwitten: 5 gram
Veelgestelde vragen
- Hoelang kan ik de taart bewaren? Je kan de taart voor maximaal 3 á 4 dagen in de koelkast bewaren met wat vershoudfolie eromheen. Invriezen raad ik niet aan, maar is wel mogelijk voor maximaal 3 maanden.
- Waarom moet ik de perziken schillen? Het is zeker niet verplicht, maar niet iedereen houdt van de zachte textuur van de schil. De schil bevat echter wel ook veel voedingsstoffen, dus schroom je er niet om de schil erom te laten.
Tips voor het maken van de perziktaart
TIP 1: Bevroren perziken
Wanneer je geen verse perziken kan krijgen, kan je er ook voor kiezen om bevroren perziken te gebruiken. Deze bevatten nog net zoveel voedingsstoffen, maar kan je veel makkelijker en langer bewaren. Bovendien hoef je ze niet eens te ontdooien voor gebruik, tenzij je ze nog in plakjes moet snijden.
TIP 2: Lekker met wat ijs
Deze perziktaart is ideaal om te serveren met een bolletje vanille-ijs. Je kan meestal online wel een koolhydraatarme variant vinden, maar als dat niet lukt kan je er ook voor kiezen om lekker zelf wat kokosijs te maken. Geniet ervan!
Tip 3: Amandelmeel vervangen
Houd je niet van amandelmeel of kan je niet tegen noten? Dan kan je het amandelmeel ook vervangen door kokosmeel. Deze bevat iets meer koolhydraten, maar nog steeds minder dan gewoon bloem en het is nog lekker ook!
Bekijk ook:
Zelf chocolademousse maken | Een heerlijk keto recept!