KHA Crackers Met Lijnzaad en Pompoen-pitten
Laatste update: 18 januari, 2023 | 2 reacties
Wil je weten hoe je zelf koolhydraatarme crackers kunt maken? Deze crackers met lijnzaad en pompoenpitten zijn niet alleen heel makkelijk om zelf te maken, maar ook nog eens erg gezond.
TIP van Timo
Ik heb weekmenu’s ontwikkeld waarmee je iedere week tot wel 3 kg verliest. Hier staan ze voor je klaar
Koolhydraatarme crackers
Als je graag koolhydraatarm wilt eten dan is het niet verstandig om veel brood te eten. Hierin zitten namelijk behoorlijk wat koolhydraten.
Met dit recept voor koolhydraatarme crackers met lijnzaad maak je in een handomdraai een gezonde broodvervanger die ook nog eens veel lekkerder smaakt dan bruin of witbrood.
Zelf Crackers Maken Die Arm Zijn Aan Koolhydraten
Ook als je een klein beetje op je gewicht wilt letten, heb je af en toe zin in iets stevigs en hartigs. Deze crackers met lijnzaad en pompoenpitten zijn daarvoor perfect.
Je kunt ze natuurlijk niet alleen gebruiken als gezond ontbijt, maar ook als verantwoord tussendoortje kun je ze beleggen met allerlei lekkers.
Wat dacht je bijvoorbeeld van koolhydraatarme crackers met ham en ei? Wil je zelf aan de slag met dit makkelijke recept voor crackers zonder al te veel koolhydraten? Maak dan meteen een voorraadje want voor je het weet zijn ze op!
Passen Crackers Met Lijnzaad In Een KHA Eetpatroon?
Zeker wel! En daarnaast doen de ingrediënten van deze crackers ook nog wat voor je lichaam. Wist je dat lijnzaad heel rijk is aan omega-3 vetzuren?
Deze dragen bij aan een perfecte gezondheid van het hart en bloedvaten. Daarnaast kun je ook nog een hoge concentratie vitamine B, zink en kalium terugvinden in lijnzaad.
Pompoenpitten daarentegen bevatten enorm veel verschillende mineralen zoals calcium, ijzer en fosfor. Belangrijke voedingsstoffen voor het lichaam dus. Zelf koolhydraatarme crackers met lijnzaad en pompoenpitten maken is dus een verantwoorde keuze.
De Voedingswaarden Van Crackers Met Pompoenpitten
Natuurlijk is het bij alles wat we eten of zelf maken belangrijk om even een blik op de voedingswaarden te werpen. Zo weet je precies wat je binnenkrijgt aan vet of eiwitten, en kun je aan de hand daarvan je verdere eetpatroon aanpassen. De voedingswaarden van dit recept voor 8-10 koolhydraatarme crackers is berekend per cracker:
Calorieën: 58
Vetten: 2,1
Koolhydraten: 5 gram
Eiwitten: 6 gram
Wat heb je nodig?
- 100 ml water
- 100 gram pompoenpitten
- 100 gram gebroken lijnzaad
- Een klein beetje olijfolie
- Zout
Zo maak je zelf koolhydraatarme crackers
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Meng het lijnzaad, de pompoenpitten en het zout door elkaar en giet hierover het water. Laat dit vervolgens voor ongeveer 5 minuten wellen. Roer daarna de olie erdoorheen.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier en smeer het lijnzaad mengsel in de vorm van een cracker op het bakpapier. Natuurlijk kun je ook een ronde vorm gebruiken.
- Plaats de crackers in de voorverwarmde oven en bak ze in eerste instantie voor 20 minuten. Draai de crackers om en bak ze nog eens 15 minuten.
- Als de crackers lekker krokant gebakken zijn haal je ze uit de oven en laat je ze op het aanrecht afkoelen. Eet smakelijk!
TIP van Timo
Ik heb weekmenu’s ontwikkeld waarmee je iedere week tot wel 3 kg verliest. Hier staan ze voor je klaar
Tips voor het maken van de koolhydraatarme crackers
TIP 1: Andere zaden en pitten
Naast pompoenpitten kan je ook andere zaden gebruiken, denk hierbij aan sesamzaad, zonnebloempitten of maanzaad. Combineer een beetje of voeg van alles een beetje toe. Dat is ook super lekker!
TIP 2: Fijnere crackers
Je kan de crackers wat fijner maken als je eerst het gebroken lijnzaad en de pompoenpitten vermaald tot een soort bloem. Je krijgt dan echt een soort deeg.
TIP 3: Kruid het bij
Kruid de crackers lekker bij met kruiden naar keus zoals rozemarijn, tijm, oregano, Toscaans zeezout of lekker wat paprikapoeder. Geniet ervan!
Bekijk ook:
Zo maak je de lekkerste kokos pannenkoeken!
Ik heb alles 2x 15 minuten gebakken en het is flink verbrand!
Zwart en bitter. Kloppen die baktijden echt?
Hallo Mar,
Wat jammer om te horen dat het erg verbrandt is! Helaas werken alle ovens net wat anders, ook wanneer zij dezelfde instellingen gebruiken. Bij mij zijn ze er met de tijden uit het recept goed uitgekomen, maar mogelijk moeten ze bij u toch net iets korter in de oven. Misschien dat het lukt met 2x 10 minuten en tussendoor goed in te gaten houden om te kijken of ze niet aanbranden/verbranden.
Groetjes, Rozemarijn (Team BGreat)