Knoflook citroen kip met sperziebonen
Laatste update: 12 juli, 2023 | 3 reacties
Kip is niet alleen lekker, maar ook nog eens heel erg gezond, zeker wanneer je koolhydraatarm eet. Kip is namelijk een bron van eiwitten, goede vetten en het heeft een hele neutrale smaak, waardoor je deze makkelijk kan marineren in een saus naar keuze. Bovendien bevat het vrijwel geen cholesterol en is het dus ook heel goed voor je bloedvaten! Vanavond ga ik genieten van deze knoflook citroen kip met sperziebonen. Het is een simpele maaltijd vol met smaak. Geniet ervan!
- Avondmaaltijd
- Bereidingstijd: 30 minuten
- Aantal porties: 2
- Koolhydraten per portie: 13 gram
TIP van Timo
Ik heb weekmenu’s ontwikkeld waarmee je iedere week tot wel 3 kg verliest. Hier staan ze voor je klaar
Kip met citroen
Je ziet vast wel vaker recepten voorbijkomen waarbij je kip met citroen bereid. Ik vind dat ook niet gek: het is heel erg lekker! Dit recept voegt echter nog wat extra ingrediënten toe, namelijk knoflook, boter, peterselie en ook wat citroenrasp. En omdat je ook wat vitamines nodig hebt, maak ik er wat sperziebonen bij klaar.
Wat dit recept ook erg leuk maakt, is dat je weinig vaat erbij gebruikt. Je hebt slechts een klein pannetje nodig voor de sperziebonen (tenzij je ze uit blik gebruikt), een pan voor de rest van de maaltijd en een klein kommetje. Zo voorkom je dat je hele keuken vol staat met vieze vaat en kan je het gewoon makkelijk in de vaatwasser zetten zonder er nog naar hoeven om te kijken.
Wat heb je nodig voor de knoflook citroen kip?
- 2 stuks kipfilet
- 500 gram sperziebonen
- 3 el roomboter op kamertemperatuur
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl uipoeder
- 5 tenen knoflook, fijngesneden of geperst
- Rasp en sap van 1 citroen
- 125 ml kippenbouillon
- 1 el hete saus
- Verse peterselie, fijngesneden
- Peper en zout naar smaak
De bereidingswijze
- Pak een klein kommetje en doe hierin de paprikapoeder, uipoeder, wat zout en wat peper. Roer dit goed door elkaar en doe dan de stukjes kipfilet erin. Je kan de kipfilet heel houden, maar je kan deze ook in kleine blokjes snijden. Zorg ervoor dat de kipfilet volledig is bedekt met kruiden.
- Pak een pannetje en breng hierin wat water aan de kook. Snijd de eindjes van de sperziebonen af en kook ze voor zo’n 8 tot 10 minuten of tot ze zacht zijn.
- Vervolgens verhit je 2 el roomboter in een grote bakpan en leg je hier de gekruide kip in. Bak deze voor zo’n 5 á 6 minuten per kant. Wanneer je dat hebt gedaan, haal je de kip eruit en leg je deze even opzij.
- Daarna verhit je de overige eetlepel boter in dezelfde pan en nu doe je er knoflook, peterselie, de hete saus en sperziebonen in. Bak het voor zo’n 4 á 5 minuten. Schenk dan de kippenbouillon en citroensap erbij en zet het vuur laag. Laat het een paar minuten pruttelen tot de saus iets is ingedikt.
- Dan voeg je de kip toe aan de pan en bak je deze met de sperziebonen mee. Doe nu ook de citroenrasp in de pan en roer alles goed door elkaar. Serveer de kip met sperziebonen op een bord en garneer het met wat peterselie en een plakje citroen. Eet smakelijk!
De voedingswaarden
Aantal porties: 2
Calorieën per portie: 439
Koolhydraten: 13 gram
Vetten: 24 gram
Eiwitten: 40 gram
Veelgestelde vragen over de knoflook citroen kip
- Kan ik ook ingeblikte sperziebonen gebruiken? Dat is zeker mogelijk. Je hoeft deze niet meer te koken en kan ze gelijk toevoegen aan de pan. Let er wel op dat je ze van tevoren goed laat uitlekken.
- Zit er niet heel veel knoflook in? Knoflook maakt een belangrijk onderdeel uit van dit recept, maar als je het wat veel vindt, kan je ook een of twee teentjes weglaten.
Tips voor het maken van de knoflook citroen kip
TIP 1: Bewaren voor later
Je kan het gerecht tot wel 2 dagen in de koelkast bewaren om op een ander moment te eten. Persoonlijk vind ik het wel het lekkerst om het helemaal vers te eten. Invriezen raad ik niet aan, dan verliest het smaak en wordt het heel waterig.
TIP 2: Op de BBQ
Hoewel de sperziebonen niet zo handig zijn op de barbecue, kan je de kip lekker insmeren met kruiden, citroenrasp en peterselie en in folie wikkelen. Daarna bak je het op de barbecue tot het gaar is. Wil je juist een knapperig korstje? Dan kan je de kip ook zonder aluminiumfolie grillen met alleen de kruiden en daarna garneren met citroensap en rasp.
TIP 3: Sperziebonen vervangen
Je kan ook goed variëren met dit gerecht. Zo kan je de sperziebonen een keertje vervangen door bijvoorbeeld groene asperges of juist stukjes broccoli. Ook kan je ervoor kiezen om een paprika roerbak ervan te maken. Geniet ervan!
Bekijk ook:
Zelf een koolhydraatarme worteltaart maken? Zo doet je dat
Heel gezond
Wat bedoel je met hete saus?
Hoi Anna, met hete saus bedoelen we elke soort saus die (licht) pittig is. Dit kan sambal zijn, maar ook chicken wing hot sauce of tabasco bijvoorbeeld. Wat je zelf het lekkerst vindt!
Groetjes, Team BGreat